Kuhano kiselo zelje (kiseli kupus)

Kuhano kiselo zelje (kiseli kupus)

Varivo od kiselog kupusa (kiselog zelja) se može raditi u različitim varijantama, sa suhim mesom, ali i bez mesa. Sastojci ispod su za varivo od kiselog kupusa sa suhim rebrima, no može se koristiti i neko drugo suho meso, kao i bez njega (recept za tu varijantu je ispod).

Sastojci:
1 glavica kiselog zelja (kupusa)
3 krumpira (krumpir možete i preskočiti ako želite samo kiseli kupus)
1 glavica luka, 1 mrkva peršin
2 češnja bijelog luka
pola kg suhih rebara
prstohvat soli
biber
vegeta
mljevena crvena paprika
mala žlica gustina ili brašna

Priprema:
Kupus izrezati na sitnije komadiće oprati u mlakoj vodi, pripremiti i oprati rebra, luk i mrkvu, staviti u namaštenu šerpu i preko toga kiselo narezano zelje, posuti začinima, preliti vodom toliko da je voda iznad smjese, stavit da se kuha oko 2 sata.

Zatim brašno ili gustin pomiješati u dec vode dobro ujediniti i salit na kuhano zelje i neka kuha još oko pet minuta. Ukoliko ne želite dodavati brašno možete izvaditi jedan krumpir i dobro zgnječiti, te ga vratiti u lonac.

  • Ovo je recept sa suhim rebrima, ali na identičan način možete koristiti i bilo koje drugo suho meso.
  • Ako želite koristiti svježe meso, tada bi njega trebalo prvo prepržiti par minuta, da dobije boju a potom na njega staviti kiseli kupu i ostalo povrće, i potom začine i vodu.
  • Osnovni recept možete prilagođavati svojim željama, i onome što trenutno imate na raspolaganju. Slično je i s povrćem, možete neko od njih preskočiti.
  • Pažljivo s dodavanjem soli, budući da je kiseli kupus već slan, te će pustiti iz sebe sol, stoga staviti samo prstohvat na početku, a pred kraj kuhanja provjerite slanost, iako u većini slučajeva neće biti potrebno dodavati soli, možete dodati ako vam jelo nije dovoljno slano.
Kuhano kiselo zelje (kiseli kupus) sa suhim rebrima
Kuhano kiselo zelje (kiseli kupus) sa suhim rebrima
Kuhano kiselo zelje (kiseli kupus) sa suhim rebrima

Kuhano kiselo zelje (kiseli kupus) varivo

Na isti način, po receptu iznad se može pripremiti i kiseli kupus bez mesa.

Kiseli kupus u ovakvom receptu možete koristiti čitavu glavicu kiselog kupusa koju ćete narezati na komade koje želite ili koristiti već narezani kiseli kupus.

Bijeli luk ili crveni luk možete preskočiti ako vam ne ogovaraju, ali jelo je kompletnije sa svim dodanim povrćem.

Priprema ovog variva nije komplicirana, a s obzirom na brojne koristi kiselog kupusa, ono je odličan izbor tijekom zime. Kada ste sve sastojke dodali u lonac, pustiti na laganoj temperaturi da se krčka. Ovoj varijanti je dovoljno sat, sat i pol, bitno je da se skuha mrkva i krumpir, no, ako duže kuhati sastojci će se boje ujednačiti i nećete pretjerati ako ostavite malo dulje da kuha.

Kuhano kiselo zelje (kiseli kupus)
Kuhano kiselo zelje (kiseli kupus)

Posebno zimi jela od kiselog kupusa (kiselog zelja) su uobičajena te se on priprema na različite načine. S obzirom da se kiseli kus jede i ako salata, od njega možete pripremiti brza jela, u varijantama dinstanog kusa ili variva. Tu je i nezaobilazna sarma, koja se često radi zimi, ali ipak zahtjeva više angažmana, nego varivo ili dinstani kusu.

Ovakvo varivo se može napraviti u rjeđoj ili gustoj varijanti, ovisno o tome što želite, definirajte količinu vode koju ste dodali u kiseli kupus. Ukoliko vam se čini da je premalo vode, možete je naknadno malo dodati, ali onda pustiti da varivo još neko vrijeme kuha budući da je potrebno neko vrijeme da prožmu svi okusi i da se ujednači jelo.

Kiseli kupus (kiselo zelje) sa suhim rebrima

Varivo od kiselog kupusa prema sastojcima u prvom receptu se može napraviti i bez krumpira, samo s kiselim kupusom i suhim rebrima ili drugim suhim mesom. Radite po istom receptu, samo nemojte dodavati krumpir, i nemojte dodavati soli. Ako će biti potrebno, pred kraj kuhanja, kada probate okus variva, možete dodati soli po potrebi.

I u ovoj varijanti su luk, bijeli luk i mrkva opcija, ali oni daju punoću okusu, pa ih možete zadržati. Iako će recept biti dobar i bez njih.

Pročitajte i:


Komentari

Odgovori

*