Prženi kiseli kupus

Prženi kiseli kupus

Sastojci:
Glavica kiselog zelja (kupusa)

Začini (sol, papar, crvena paprika)
luk crveni
Prstohvat mažurana
Veća žlica masnoće, ulje ili mast

opcija: Komadić slanine, suhe 10dkg

Priprema:
Stavit masnoću u tavu zatim sitno sjeckani luk i po želji slaninu da sasvim malo požuti, dodati kiselo zelje/kupus koje smo na sitnije komadiće izrezali i oprali u mlakoj vodi. Neka se malo dinsta oko desetak minuta.

Dodat začine po želji, još koju minutu dinstat i zelje pripremljeno za jelo.

Za ovo jelo se može koristiti kao podloga u tavi i ulje i mast, ali ako imate masti, bolje je koristiti nju jer se kiseli kupus dobro slaže s masnoćom.

Kiseli kupus (kiselo zelje) na tavi

Za pripremu kiselog kupusa na tavi može se koristi glavica kiselog kupusa ili kupiti već rezani kiseli kupus. Domaći kiseli kupus je najbolji, ali dobro će poslužiti i kupovni. Ukoliko nemate vremena ili želite da vam ovo jelo bude opcija kada trebate brzo jelo, tada kupite za zalihu vrećicu rezanog kupusa jer ćete si tako skratiti posao. Nasjeckani kiseli kupus izvaditi i dobro oprati u hladnoj vodi.

Čitavu glavicu kiselog kupusa dobro oprati u hladnoj vodi, podijeliti na četvrtine i nasjeckati na komadiće veličine koje želite.

Zagrijte masnoću ili ulje u tavi te dodajte luk (ukoliko želite koristiti luk). Za one koji ne konzumiraju luk, ovaj korak jednostavno preskočiti.

Na kiseli kupus u tavi dodajte začine (sol, papar, može i crvene paprike) te nastavite pržiti.

Poklopite i lagano pržite. Povremeno promiješajte kako se ne bi zapeklo ili zalijepilo za tavu. Koliko ćete trebati miješati kiseli kupus prilikom dinstanja će ovisiti i o tipu tave koju koristite. Dinstajte desetak minuta i jelo je gotovo i spremno za posluživanje. Može se poslužiti uz meso, uz kobasice za brži obrok, uz pire, samostalno… Opcije su brojne.

Dinstani kiseli kupus (kiselo zelje) s pancetom

Po sličnom receptu odnosno na sličan način se radi i dinstani kiseli kupus s pancetom.

Koju količinu pancete ćete koristiti, odnosno omjer pancete i kiselog kupusa ovisi o preferencijama. Možete staviti samo malo pancete kako bi kiselom kupusu dala drugačiji okus i upotpunila ga, a možete dodati više pancete kako bi se značajno osjetila.

Ja u pravilu kombinira ovisno o tome što sam planirala. Ukoliko je kiseli kupus s pancetom obrok tada stavim više pancete, ali ako ga koristim kao prilog tada stavim manje ili radim bez pancete. no, ako je imam radije je stavim zbog okusa. Samo u tom slučaju manje količine. No, kada želim brz, a zanimljiv obrok tada dodam i pancete kako bi jelo bilo konkretnije.

  • Nasjeckati pancetu na komadiće, s tim da ne treba previše sitno budući da se panceta skupi prilikom prženja kada se istopi masnoća.
  • Nasjeckati kiseli kupu ukoliko koristite čitavu glavicu.
  • Oprati kiseli kupus.
  • Na tavu staviti masnoću (može i ulje, ali bolje ide mast).
  • Dodati u tavu pancetu.
  • Kada panceta poprimi zlatnu boju dodati kiseli kupus. Začine možete dodati odmah ili kasnije.
  • Sol nemojte dodavati na početku, nego pričekajte i probajte kupus. Kiseli kupus je slan, a i panceta, pa možda uopće ne treba dodatno soliti ovo jelo. To je teško unaprijed reći budući da se slanoća razlikuje kod različitih kiselih kupusa, a i kod pancete.
  • Dinstajte 10 do 15 minuta.

Ovako dinstani kiseli kupus sa pancetom ili špekom može biti dobar i brz obrok, ali i poslužiti kao prilog.

Kiseli kupus ili kako se u nekim krajevima zove zelje se dobro slaže sa slaninom, pancetom, špekom, dimljenom, sušenom ili kuhanom, tako da možete bilo koju varijantu koristiti. To uglavnom ovisi o preferencijama, ili kod mene o tome što u tom trenutku imam u zalihama. To mi odgovara jer se i svaki put dobije pomalo drugačiji rezultat, a te nije uvijek isto jelo.


Komentari

2 komentara na “Prženi kiseli kupus”

  1. Kombinovati kupus sa crvenim lukom: fantastican ukus. Mnogo bolje nego sa obicnim. Nisam bas ljubitelj bibera, ali ako mora, onda preferiram beli biber u kupusu. Daje mnogo finiju aromu.

  2. […] Prženi kiseli kupus […]

Odgovori

*