26. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Bezglutenska ljevača od kukuruznog brašna i tikvica

Ovo je bezglutenski recept za prilično jednostavno jelo, kukuruznu ljevaču s tikvicama, a nutricionistički opet bogato i sadržajno, jer se među ostalim sastojcima nalazi i zdravo sezonsko povrće koje imaju mnogi u svome vrtu. Ljevača od kukuruznog brašna i tikvica je jedan od mojih omiljenih bezglutenskih recepata, a posebno ga volim napraviti kada se zaželim nečeg „krušnog”.

Bezglutenska ljevača od kukuruznog brašna i tikvica

Sastojci:

6 nagomilanih žlica kukuruznog brašna
1 žlica gustina (kukuruznog škroba, gusnela)
1 tikvica
2 dl jogurta
2 žlice vrhnja
2 jaja
1 žlica ulja
pola žličice praška za pecivo
pola žličice šećera
pola žličice soli

Priprema:

1 – Tikvicu oprati, ako je domaća i nije prskana ne treba je guliti. Naribati tikvicu na krupni ribež. Pustiti da stoji 15 tak minuta, procijediti. Izmijesiti dobro sve ostale sastojke, a zatim dodati i tikvice koje ste prethodno procijedili. Izliti u namašćeni kalup, ravnomjerno rasporediti i staviti peći.

2 – Peći 20 do 30 minuta na 200 stupnjeva C. Koliko ćete peći ovisi o veličini kalupa u koji ste izlili ljevaču. Ako je deblja treba joj više vremena, a tanjoj manje za pečenje.

3 – Narezati po želji na kocke ili rombove, te kada se malo ohladi servirati.

Ovo je bezglutenski recept za prilično jednostavno jelo, kukuruznu ljevaču s tikvicama, a nutricionistički opet bogato i sadržajno, jer se među ostalim sastojcima nalazi i zdravo sezonsko povrće koje imaju mnogi u svome vrtu. Ljevača od kukuruznog brašna i tikvica je jedan od mojih omiljenih bezglutenskih recepata, a posebno ga volim napraviti kada se zaželim nečeg „krušnog”.

Ova ljevača nije identičnog okusa kao ljevača od običnog brašna, ali je izvrsnog okusa i ravnopravna zamjena. Odličan je način da iskoristite tikvicu srednje veličine, koja vam je ostala od nekog drugog recepta, ali i kupiti tikvicu namjenski za ovaj recept neće biti pogreška, jer se nećete razočarati okusom. Ova ljevača izvrtan je recept za kasno ljeto i sezonu tikvica. Međutim i za jesenske dane postoji adekvatna zamjena, te možete koristiti i velike tikve.

Ljevača od kukuruznog brašna i tikvica priprema se obično od malih tikvica koje ne treba guliti pa tada sadrži i nutricionistički bolje sastojke, a posebno više vlakana. Međutim, ukoliko nemate male tikvice, možete po istom receptu napraviti i i od komada velike tikve, pa čak i buče. Ukoliko radite s velikom tikvom, tada naribanu tikvu lagano posolite, te ostaviti stajati bar pola sata u cjedilu, a nakon toga stisnite rukom i dodatno procijedite kako bi izašao višak tekućine, ali i eventualna gorčina s njim.

Najbolju teksturu tijesta za ljevaču od kukuruznog brašna ćete postići ako prvo dobro umijesite jaja, zatim dodate tekuće sastojke, a na kraju izmiješate odvojeno brašnaste sastojke, brašno, šećer, sol, gustin te prašak za pecivo. Sve spojiti i dobro izmijesiti, a po potrebi možete dodati i vode. Smjesa je dosta tekuća, malo gušća od smjese za palačinke. Na ovom receptu: Kukuruzna ljevača možete vidjeti kako bi trebala izgledati i koju gustoću imati. Naravno, budući da su sastojci različiti neće izgledati jednako, ali bi gustoća trebala biti jednaka.

Ovu ljevaču nećete moći napraviti od palente (kukuruzne krupice), ako mnogi misle da je palenta zapravo kukuruzno brašno. Palenta je instant krupica i ima potpuno drugačiju namjenu i drugačije se ponaša u receptima, pa za ovaj recept uvijek birajte baš pakiranje na kojem je naznačeno da se radi o kukuruznom brašnu, a ne o palenti ili kukuruznoj krupici.

Pleh možete namazati običnim uljem, ali moja preferencija je margarin, koji lagano razmažem po plehu, jer tada smanjujete rizike da će vam se gotova kukuruzna ljevača zalijepiti za pleh te će ju biti puno lakše rezati, vaditi komade iz pleha i bit će ljepše servirana.

Kada narežete kukuruznu ljevaču dok je još uvijek u plehu možete je kistom premazati rastopljenim maslacem ili margarinom, ali iako tad izgleda mrvicu ljepše servirana, po mome ukusu tada ima previše masnoća, a ovaj zadnji korak preporučujem kada vam je bitnije kako izgleda, nego koliko je ukusna.

Ljevaču općenito možete servirati u tanjure za serviranje, ali je možete ostaviti i u plehu, ako ćete pokraj staviti široku špatlu s kojom sebi svatko može s lakoćom izvaditi komad.

Vezano:

Ljevača od kukuruznog brašna

Ljevača – osnovni recept s krumpirima: