Koliko dugo se kuha bob i RECEPT ZA VARIVO OD BOBA I TJESTENINE

Koliko dugo se kuha bob i RECEPT ZA VARIVO OD BOBA I TJESTENINE

Povrće bob popularna je namirnica na Mediteranu općenito, pa i u našim dalmatinskim kućama. Ova zelena grahorica mnogo je veća od srodnika graška, drugačijeg okusa, ali i drugačije teksture pa zahtijeva drugačije kuhanje. Sezona joj je u proljeće, ali se također suši ili zamrzava za cjelogodišnju oporabu.

Prilikom kuhanja može se pripremati na dva načina, da se guli kora (opna) ili se jede i s opnom. Opna je pomalo gorkastog okusa pa mnogi gule opnu, ali opna je u potpunosti jestiva, te se može pripremati i s njom. Što je bob stariji, to opna može imati trpkiji okus, međutim, mnogi baš vole bobo zbog tog okusa, te ne žele guljenjem opne izgubiti okus boba, da bi dobili još jedno neutralno jelo.

Ukoliko kuhate bob iz smrznute kupovne vrećice postupak pripreme je potpuno drugačiji od onog kada kupujete domaći bob ili pravite iz svog vrta.

Koliko dugo se kuha bob

Ako kuhate smrznuti kupovni bob iz vrećice slijedite upute o dužini napisane na uputi vrećice. Kupovni bob se obično kraće kuha, jer je već prije smrzavanja najčešće prošao kroz određeni proces pripreme pa će vjerojatno i vrijeme pripreme biti kraće. Prilikom kuhanja boba slijedite upute i nećete pogriješiti.

Na primjer, za pripremu Ledo smrznutog boba, bob je potrebno kuhati u loncu 8 do 10 minuta ili pirjati na tavi 10 do 15 minuta.

Ako kuhate domaći bob kuhanje će vjerojatno trajati duže, ali prije nego praktički ne skuhate bob ne možete znati točno koliko će vremena trebati.

Domaći bob s opnom se kuha uglavnom od 15 minuta do 1 h vremena ovisno o kvaliteti boba.

Stavite ga kuhati u vodu, i svakih 15 minuta izvadite jedan do dva boba i probajte je li kuhan. Ukoliko ne poznajete kvalitetu točno određenog boba i niste iz iste berbe kuhali već ranije, nemojte kuhati jela s bobom kada ste na knap s vremenom.

Ukoliko želite guliti opnu s boba kuhanje, odnosno ukupna priprema jela od boba, će trajati duže. Tada trebate prvo prokuhati kratko bob. Ohladiti. Skinuti sa svakog pojedinog boba opnu. Zatim ponovno kuhati 15 minuta. Ukoliko kuhate bob s opnom, vrijeme kuhanja će varirati ovisno o tvrdoći boba. Nemojte kuhati bob u slanoj vodi jer to produljuje vrijeme kuhanja, nego skuhajte bob u neslanoj vodi, a kada je kuhan naknadno ga začinite.

Recept za varivo od boba i tjestenine

Sastojci za varivo od boba i tjestenine:

400-500 g boba
300 g tjestenine
malo ulja
1 luk
1 režanj češnjaka

20g slanine
1 žlica pasirane rajčice
spl, papar, vegeta i ostali začini po želji.

Priprema:

Staviti u lonac kuhati bob. Kada je bobo skoro kuhan započeti s pripremom ostalih sastojaka.

U drugom loncu pirjati jedan nasjeckani luk na malo ulja. Dodati češnjaka, malo posoliti, popapriti. Izrezati slaninu na kockice, pa kratko popržiti s lukom. Staviti 700 ml vode.

Kada voda proključa dodati tjesteninu i procijeđeni skuhani bob. Kuhati još koliko je potrebno da se tjestenina skuha (pročitati na uputama s vrećice).

Ukoliko želite gušće varivo (s manje tekućine), možete odvojeno skuhati tjesteninu, procijediti, kao i bob, te tek na kraju sve spojiti i dodati vode po želji. Meni je draže gušće, pa ja osobno odvojeno sve kuham, te tek na kraju spajam kako bi bolje mogla kontrolirati gustoću variva, ali postići da se tjestenina ne raskuha previše i ostane al dente.

U šalici zamutiti 1 dl vode, jednu čajnu žličicu brašna, pola čajne žličice mljevene paprike, jednu žlicu pasirane rajčice i pola žličice vegete. Sve promiješati da nema grudica brašna, te izliti u varivo od tjestenine i boba. Dobro promiješati. Kada ponovno sve skupa provrije. Skinuti s vatre i poslužiti.


Komentari

Odgovori

*