Palačinke od kukuruznog brašna – bezglutenske

Bezglutenske palačinke od kukuruznog brašna

Bezglutenske palačinke od kukuruznog brašna

Sastojci za 8 palačinki:

  • 2 jaja
  • 1 šalica kukuruznog brašna (fino mljevenog, ne palente)
  • četvrtina žličice soli
  • četvrtina žličice praška za pecivo
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl vode
  • 1 žlica ulja ( u smjesu)
  • 1/2 žlice ulja (za tavu)

Priprema:

Od navedenih sastojaka umutiti smjesu. Smjesa će biti rjeđa od obične smjese za palačinke, te je potrebno kod uzimanja smjese za svaku palačinku prije izdvajanja za pečenje dobro promiješati cijelu smjesu jer se kukuruzno brašno lakše i brže slegne.

Ako imate vremena ostavite smjesu da odstoji pola sata, a ako ne možete i odmah peći. Na taj način ćete ublažiti zrnasti okus kukuruznih palačinki koji ih u najvećoj mjeri razlikuje od običnih palačinki od bijelog brašna.

Općenito i u obične palačinke dodam žlicu ulja, na kraju kad je smjesa već spremna jer tada mi se palačinke ne lijepe za tavu.

Iako se smjesa za palačinke ne mora miješati mikserom, ako miješate mikserom dobit ćete prhkije palačinke, koje se lakše rolaju. Budući ukoliko stavite sve sastojke, smjesa bi bila prerijetka za miješanje mikserom, stavite suhe sastojke, jaja i manje mlijeka. Zatim pred kraj dodajte ostatak vode i mlijeka i ručno promiješajte. Žlicu ulja uvijek dodajete na samom kraju pred pečenje, jer tako će ispuniti svoju svrhu sprječavanja lijepljenja kukuruznih palačinki za tavu.

Ako želite da vam i prva palačinka ispadne dobra, a da ne bude premasna, kuhinjskim papirom ili salvetom razmažite ulje po tavi. Kuhinjski papir će dovoljno nauljiti da se palačinke ne lijepe, a neće biti premasna prva palačinka jer će kuhinjski papir ili salveta upiti višak ulja. Ostale palačinke se neće lijepiti zbog žlice ulja u smjesi, pa ulje više nije potrebno dodavati.

Bezglutenske palačinke od kukuruznog brašna

Iako kukuruzne palačinke izgledaju vizualno vrlo slično običnim palačinkama, kukuruzne palačinke imaju svoj tipični okus i razlikuju se okusom od običnih palačinki, ali su dovoljno dobra zamjena a osobe koje se žele hraniti zdravije ili ne toleriraju gluten. Ako očekujete da nećete osjetiti razliku u okusu u odnosu na palačinke s bijelim brašnom, radije se odlučite za neko drugo brašno, budući da kukuruzno ima svoj tipični zrnasti okus i nakon pripreme. Ovakve palačinke nisam probala praviti od kukuruzne krupice, odnosno palente i ne znam da li bi od nje uspjele, nego kukuruznog brašna. Ovo naglašavam, jer sam primijetila da dosta ljudi ne razlikuje kukuruzno brašno i kukuruznu krupicu (palentu).

Kukuruzno brašno zdravija je opcija od običnog bijelog, zbog toga što je bogatije nutrijentima. Osim što njime u organizam unosimo više vlakana i proteina, sadrži mnogo vitamina B, bogatstvo cinkom čini ga velikim saveznikom u čuvanju dobrog zdravlja. Kukuruzn brašno bogato je i željezom, kao i karoteinidima. Naravno sve ovo ovisit će o kukuruzu iz kojeg je dobiveno kukuruzno brašno, pa birajte kvalitetne proizvođače. Organski uzgojen kukuruz od kojeg se dobiva kukuruzno brašno opcija je kojoj trebate težiti, dok genetski modificirani kukuruz, kakav se obično nalazi na velikim stranim tržištima, posebno američkom, povezuje se s rizicima razvoja nekih bolesti, uključujući dijabetes i visoki kolesterol.

Ovisno kakve palačinke volite, možda ćete reći kako palačinke od kukuruznog brašna zapravo nisu palačinke, jer su originalne palačinke spremane od pšeničnog brašna, s maslinovim uljem, medom i mlijekom. A očito je da se sastojci navedeni iznad u mnogočemu razlikuju od palačinki od kukuruznog brašna. Međutim, obzirom da se palačinke oblikom i sastojcima razlikuju od kraja do kraja, praktički se sve tanko tijesto koje se izlijeva u okruglu tavu i na taj način priprema može nazvati palačinkom.

Palačinke od kukuruznog brašna teže se presavijaju, pa ako ih želite nadjenuti kao trokutiće i tako servirati očekujte kako će vam nekoliko kukuruzni palačinki puknuti dok ne usavršite tehniku savijanja. S druge strane kukuruzne palačinke se rolaju kao i obične palačinke s bijelim brašno, pa ako ih servirate nadjenute u rolu, s takvim serviranjem nećete imati problema.

Vezano:


Komentari

Odgovori

*