24. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Palačinke od rižinog brašna – bezglutenske –

Palačinke od rižinog brašna pečete na isti način kao i klasične palačinke, te ih na isti način prevrćete. Primijetit ćete kako je smjesa za pripremu palačinki od rižinog brašna nešto rjeđa od smjese kada pravite obične palačinke s pšeničnim brašnom. To je potrebno da bi palačinke bile savitljivije jer će inače postati previše hrskave, a s druge strane i jer rižino brašno upija više vode.
Palačinke od rižinog brašna – bezglutenske -

Palačinke od rižinog brašna – bezglutenske –

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1/2 čajne žličice šećera
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 350 g rižinog brašna
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • 1 dl obične vode
  • 0,5 dl ulje za podmazivanja i smjesu

Priprema:

Umutiti pjenasto jaja, sol i šećer, mikserom na najvišoj brzini. Dodati ostale sastojke, osim ulja, te promiješati pjenjačom ručno ili mikserom na najnižoj brzini.

Dodati malo ulja, i ručno promiješati.

Kutljačom vaditi dovoljnu količinu smjese i peći palačinke u namašćenoj tavi ili pekaču za palačinke.

Smjesa je dovoljna za 9 palačinki srednje veličine.

Palačinke od rižinog brašna – bezglutenske -

Ovaj recept je potpuno bez glutena, pa po ovom receptu mogu praviti palačinke i osobe koje su na bezglutenskoj prehrani. Kada birate rižino brašno, ukoliko niste alergični na gluten, nego tek preferirate bezglutensku prehranu možete odabrati bilo koje rižino brašno, međutim ako ste alergični na gluten, obratite pažnju da odaberete ono na kojem je naznačeno da je bez glutena. U svojoj osnovi svako je rižino brašno bez glutena, međutim neka rižina brašna na kojima nije naznačeno da su bez glutena mogu sadržavati gluten u tragovima, jer se riža melje u istom mlinu kao pšenica. Taj gluten u tragovima nije značajan ako ste općenito na bezglutenskoj prehrani, ali možete ga osjetiti ukoliko ste na bezglutenskoj prehrani iz zdravstvenih razloga ili ukoliko ste alergični na gluten.

Palačinke od rižinog brašna – recept –

Pjenasto treba umutiti jaja, sol i šećer. Pjenasto mućenje jaja je jako bitno zbog teksture rižinog brašna u kojem nema glutena, da bi se postigla rahlost palačinki. Zatim treba dodati ostale sastojke. Primijetit ćete kako je smjesa za pripremu palačinki od rižinog brašna nešto rjeđa od smjese kada pravite obične palačinke s pšeničnim brašnom. To je potrebno da bi palačinke bile savitljivije jer će inače postati previše hrskave, a s druge strane i jer rižino brašno upija više vode.

Moje preferencije su da dodam malo ulja i u smjesu, ali ovo ne morate i ne zahtjeva recept, nego su moje preferencije jer tako izbjegavam stavljanje ulja u tavu, te palačinke budu manje masne, jer se svaki put iz smjese izdvoji tek malo ulja koje namasti tavu minimalno, ali sasvim dovoljno, tek onoliko koliko treba da se palačinke ne bi lijepile, a da ne bi bile masne.

Palačinke od rižinog brašna pečete na isti način kao i klasične palačinke, te ih na isti način prevrćete. Da li ćete prevrtati špahtlom, dugačkim nožem ili bacati u zrak, ovisi u vašem umijeću i iskustvu s pravljenjem palačinki. Prilikom pečenja gotovo da nećete primijetiti razliku, te da je upotrijebljen drugi tip brašna.

Palačinke od rižinog brašna – bezglutenske -

Okus palačinki od rižinog brašna

Bojom i izgledom palačinke od rižinog brašna su vrlo slične palačinkama od običnog pšeničnog brašna, te se pripremaju na gotovo identičan način, uz nešto malo više tekućine. Međutim uočavaju se dvije osnovne razlike. Palačinke od rižinog brašna su nešto hrskavije, te ih je teže motati, a također okus je drugačiji iako ne značajno. Netko tko ne zna da su od bezglutenskog brašna mogao bi pomisliti tek da su ispale mrvicu lošije. Djeca ne primijete razliku, a odrasli koji su na bezglutenskoj prehrani smatrat će ih izvrsnima i odličnom zamjenom za obične palačinke. Po mojoj osobnoj preferenciji ove palačinke su to ukusnije što se jedu toplije. Kako se hlade postaju hrskavije i sve ih je teže motati, ali ako pripremate bezglutenske palačinke koje se neće odmah jesti, bilo bi dobro da ih odmah nadjenete ili namažete dok su tople i da ih odmah posložite onako kako želite da budu servirane.

U usporedbi s također bezglutenskim palačinkama od kukuruznog brašna, palačinke od rižinog brašna su puno sličnije klasičnim palačinkama, te su bola zamjena ukoliko imate miješano društvo iako zbog zrnastog okusa koji se dobije kod kukuruznih palačinki i njihove posebne teksture, svakako bi preporučila da isprobate i njih.

Vezano:

Palačinke od kukuruznog brašna

Recept za klasične palačinke