17. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Punjene paprike

Rižu oprati u hladnoj vodi i stavit u zdjelu...

Punjene paprike

Punjene paprike

Ovo je jednostavni recept za punjene paprike. Punjene paprike odnosno filane paprike ili filovane paprike, kako se negdje zovu su paprike punjene rižom i mesom, mogu de dodati luk ili mrkva, koje se kuhaju. Punjene paprike se mogu i peći, a takve se pune rižom ili krumpirom. Recept za paprike pečene u pećnici i punjene krumpirom ili rižom je ovdje: Punjena paprika krumpirom – Recepti

Sastojci:
– nekoliko paprika  (ako su veće paprike ovo je smjesa za 5-6 paprika, a ako su manje bit će i za više)
– mala šalica riže (ona od 150 ml)
– pola kg mljevenog meso

Začini:
– 1 žlica crvene paprika
– pola male žličice soli
– 1 velika žlica vegete
– papra
– ili fant za punjenu papriku

Po želji dodati:

  • 1 mrkva
  • 1 glavica luka
  • protisnuti bijeli luk ili mljeveni bijeli luk

Zaprška za punjene paprike:

– velika žlica masnoće
– 1 žlica brašna
– malo crvene paprike, vegete i soli

Priprema:
Rižu oprati u hladnoj vodi i stavit u zdjelu.

Dodati meso i sitno nasjeckani luk i mrkvu, dodati sve začine dobro smiješati i ostavit da se malo ujedini dok pripremate paprike.

Paprike očistiti od repelja oprati i puniti papriku smjesom koju smo već pripremili. Na vrhu paprike napravite udubinu kako biste ostavili mjesta za širenje riže.

Kad ste papriku napunili stavljajte je u šerpu tako da paprike budu uspravno (slaganje punjenih paprika u lonac možete vidjeti ispod na slici). Preliti vodom da tekućina bude iznad paprika. Bilo bi dobro na punjene paprike u loncu staviti tanjur kako bi paprike ostale na mjestu. Staviti kuhati. Dok se to zagrijava pripremiti zapršku za punjene paprike.

Masnoću staviti u manji lonac i dodati brašno i prepržiti dok ne postane zlatno žute boje. Dodati malo crvene paprike, vegete i soli. Uliti na to šalicu vrele vode i pustiti da prokuha.

Dodati zapršku u lonac s punjenim paprikama da se malo ujedini i ostavit oko sat vremena da se kuha na laganoj temperaturi.

Vrijeme kuhanja: sat vremena

Klasične punjene paprike – Punjene paprike s mesom rižom

Punjene paprike rižom i mljevenim mesom je klasična starinska verzija koja se kod nas uobičajeno kuhala. Ja sam ovdje stavila i verziju s fantom, budući da je to lakše za one koji nisu sigurni koliko začina staviti, ili žele brže biti gotovi.

Ovaj recept jednostavno prilagođava količini potrebnih paprika. Ukoliko radite za veće okupljanje punjene paprike samo proporcionalno uvećajte smjesu. Nećete morati dodatno produžavati vrijeme kuhanja, osim što će trebati nešto duže da veća količina prokuha.

Punjene paprike su ranije bile obrok koji se pripremao u sezoni svježih paprika, no danas se ovo jelo može pripremati tijekom cijele godine. Iako se za blagdane češće pravi sarma, punjene paprike su također dobar izbor, bilo da želite promjenu ili ne volite kiseli kupus. Punjene paprike su također jelo čija priprema ne traje dugo, a može se pripremiti jednostavno za veći broj gostiju, a niti kuhanje ne zahtijeva puno posuđa i angažmana budući da kad su punjene paprike stavljene u lonac, a nakon što prokuhaju trebate ih smanjiti i pustit da se kuhaju.

Najkompliciraniji dio, odnosno dio koji zahtjeva najviše vremena, je čišćenja paprika.

Zaprška se može dodati i kasnije, ali se svi sastojci bolje sjedine ako i zapršku dodate odmah na početku. Zaprške mogu varirati i možete je prilagoditi svojim preferencijama.

Punjene paprike se mogu poslužiti samostalno, s umakom odnosno tekućinom u kojoj su se kuhale, ali s različitim prilozima, od kojih je najčešći pire krumpir.

Za pripremu punjenih paprika uglavnom se koriste zelene paprike, ali možete birati i žute ili crvene. S tim da ako želite zanimljiv i šaren tanjur, možete ih kombinirati.

Kod izbora veličine paprika, najbolje bi bilo birati one srednje i sitnije, nego veće jer ćete na taj način imati bolji omjer paprike, riže i mesa na tanjuru.

Ako vam je ostalo smjese riže i mesa viška, odnosno nestalo vam paprika prije nego smjese, tada od smjese napravite čvrste kugle i dodajte ih odvojeno u lonac. Ovakve kuglice bi bilo bolje dodati u lonac s punjenim paprikama kada već voda prokuha kako bi smanjili mogućnost njihovog raspadanja. No, i ukoliko dođe, tada će se sastojci raskuhati u loncu te ćete samo imati gušći umak.

Recept poslala: Kata

Punjene paprike
Očišćene paprike spremne za punjenje
Punjene paprike
Smjesa za punjenje paprika
Punjene paprike
Punjene paprike
Punjene paprike

Kako je drugima ispalo:

Punjene paprike
Punjene paprike servirane s pire krumpirom

Vezano: