25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Začinsko bilje

Bosiljak je vrlo izražena mirisa. Izvrsno se slaže s rajčicama, a stavlja se u brojna sredozemna jela i umake.

Zacinsko-bilje

Začinsko bilje

Recepti - Začinsko bilje - začiniBosiljak je vrlo izražena mirisa. Izvrsno se slaže s rajčicama, a stavlja se u brojna sredozemna jela i umake.

Recepti - Začinsko bilje - začiniČubar je jednogodišnja biljka. Ima vrlo aromatičan miris, a okus je oštar po papru, stoga ga i zamjenjuje u mnogim jelima.

Recepti - Začinsko bilje - začiniHren se prodaje i konzerviran. Koristi se njegov korijen koji ima oštar miris i okus. Upotrebljava se sirov i nariban, ali i u umacima.

Recepti - Začinsko bilje - začiniKleka, borovica, brinje, venja, smrika, smrča samoniklo raste u Europi. Osušeni plodovi mirišu na bor. Začin su marinadama i piću, a također je i vrlo poznata rakija klekovača.

Recepti - Začinsko bilje - začiniKopar ima lišće vrlo blagog okusa koje se najčešće upotrebljava za juhu i umak, dok se sjemenke koriste za slanu zimnicu.

Recepti - Začinsko bilje - začiniKorijandar je ljutkastog okusa. Većinom se koristi u marinadama i orijentalnim jelima s umakom.

Recepti - Začinsko bilje - začiniKozalac (estragon) se često miješa sa peršinom. Nježan okus se jako dobro slaže s jajima te jelima od piletine. Čak se dodaje i senfu.

Recepti - Začinsko bilje - začiniLovor ima vrlo korisno lišće, ali i mirisne bobice. Lovor je neizostavan u kontinentalnoj i sredozemnoj kuhinji zimi i ljeti.

Recepti - Začinsko bilje - začiniMajčina dušica, timijan se obično kombinira s drugim biljkama za marinadu te jela od divljači. Također vrlo dobar je uz svinjetinu te razne složence.

Recepti - Začinsko bilje - začiniMažuran (majoran) je nešto slabijeg okusa od origana stoga se vrlo često koristi za pizze. Dodaje se gljivama i nekim jelima od rajčica.

Recepti - Začinsko bilje - začiniMetvica (menta) je najčešće upotrebljava za čaj, ali dosta je dobra i kao začinsko bilje, posebno u jelima s janjetinom, graškom, te raznoraznim salatama. Ukoliko grančicu metvice stavite da se kuha u grabu, bit će probavljiviji.

Recepti - Začinsko bilje - začiniMravinac, divlji mažuran (origano) je posebno poznat kao dodatak pizzama kojima daje specifičan miris. Također se dodaje i ribama koje su pripremljene na gradelama, salatama te sredozemnim jelima.

Recepti - Začinsko bilje - začiniRužmarin je omiljeni miris za marinade, jela od riba i divljači. Također se vrlo često svjež i osušen stavlja u razne umake, te u ulja za salate i marinade.

Recepti - Začinsko bilje - začiniVlasac ima lišće koje ima blag okus po luku. Jako dobro prija uz salate od rajčica, te se gotovo uvijek stavlja u umak od tartara.

Recepti - Začinsko bilje - začiniŽalfija, kadulja se koristi kao čaj, ali isto tako se vrlo često dodaje drugom začinskom bilju za marinade, te jelima od riže i divljači.

Pročitajte i:

Mediteranska kuhinja – Recepti

Marinada – Recepti

Začinsko bilje – priprema i čuvanje