Tvrdo i polutvrdo kuhana jaja

Polutvrdo-kuhana-jaja

Tvrdo i polutvrdo kuhana jaja

Uglavnom se kod kuhanih jaja razlikuju meko kuhana, polutvrdo kuhana i tvrdo kuhana jaja. Ponekad je svejedno, a ponekad je za korištenje i recept bitno kakvo jaje imate. Tvrdo kuhana jaja su bolji izbor kada se radi o dodavanju jaja u jela i salate budući da mogu i malo duže trajati.

Polutvrda kuhana jaja je najlakše dobiti budući da nije strogo definirano koliko meka ili tvrda trebaju biti. Ukoliko želite da je tvrdoća bliže tvrdo kuhanim jajima tada ih kuhajte minut duže, ili ako želite da je struktura bliže meko kuhanim jajima, tada ih kuhajte minut kraće. S obzirom da je ponekad teško pratiti u minut, nemojte se iznenaditi ukoliko vam ponekad jaje bude više a ponekad manje kuhano. To će ovisiti d ali ste točno vidjeli kad je voda proključala i počeli mjeriti vrijeme o veličini jaja, postoje veličine S, M, L, XL (to su oznake na pakiranjima kod kupovnih jaja) te se neće jednako dugo kuhati malo i veliko jaje. To su sve nijanse koje će utjecati na rezultat, no neće se puno toga promijeniti i dalje će to biti srednje tvrda kuhana jaja.

Tvrdo kuhana jaja – priprema:

Općenito za tvrdo kuhana jaja se preporuča kuhanje od 10 do 12 minuta, dok se za meko kuhana jaja preporuča 5 do 7 minuta kuhanja. Ukoliko se želi dobiti polutvrdo kuhano jaje tada je potrebno kuhati negdje između odnosno 7-8 minuta.

Stavite jaje u hladnu vodu, dodajte malo soli, te počnite kuhati. Kada vod prokuha počinjete mjeriti vrijeme te kuhajte 10 do 12 minuta.

Ako tražite inspiraciju kako iskoristiti tvrdo kuhana jaja detaljnije:

Priprema, kuhanje polutvrdog jajeta – PRVA verzija:

recepti Polutvrdo kuhana jaja

Polutvrdo kuhana jaja dobit ćete ako jaja stavite u hladnu vodu i na štednjaku zagrijavate dok voda ne zakipi. Neka voda bude preko jaja, odnosno neka je jaje cijelo u vodi.

recepti Polutvrdo kuhana jaja

Pustite ih da se kuhaju 1 minutu. Vrijeme mjerite od trenutka kada voda proključa.

recepti Polutvrdo kuhana jaja

Maknite ih sa štednjaka i ostavite u vreloj vodi 5 min.

recepti Polutvrdo kuhana jaja

Možete ih skuhati i tako da ih stavite u kipuću vodu i pustite da se kuhaju oko 6 min.

recepti Polutvrdo kuhana jaja

Kad su kuhana ohladite ih pod mlazom hladne vode da se lakše oljušte.

recepti Polutvrdo kuhana jaja

Najčešći dodatak uz polutvrdo kuhano jaje je majoneza, a često i bijeli umak.

Priprema, kuhanje polutvrdog jajeta – DRUGA verzija:

  • Staviti jaja u lonac s hladnom malo posoljenom vodom.
  • Vode u loncu treba biti iznad jaja, dakle jaja trebaju biti potpuno prekrivena vodom.
  • Staviti lonac na štednjak.
  • Nakon što voda proključa kuhati 7 minuta.
  • Skinuti sa štednjaka te izvaditi iz vrele vode.
  • Staviti pod hladnu vodu.

Jaja je bitno nakon kuhanja izvaditi iz vrele vode, te potom staviti u hladnu vodu, kako ne bi došlo do prekuhavanja. Ukoliko jaja ostavite u vreloj vodi još nekoliko minuta ona će se nastaviti kuhati te ćete dobiti ipak nešto jače kuhana jaja.

Ukoliko vam se dešava da jaja češće pucaju prilikom kuhanja, možete ih prije kuhanja izvaditi kako bi pred kuhanje bila sobne temperature. Sobna temperatura jaja prije kuhanja odnosno stavljanja u vodu će smanjiti temperaturnu razliku te će jaja manje pucati.

Ili se može u vodu dodati par kapljica octa, ili žlicu octa ako se kuha veća nekoliko jaja te ima više vode. Ocat neće spriječiti pucanje jaja nego će pomoći da bjelanjak koji počne izlaziti iz puknutih jaja brže koagulira, te tako zgusnut će spriječiti daljnje curenje bjelanjka iz jaja.

Sol se u vodu u kojoj se kuhaju jaja dodaje kako bi ona već bila malo slana, te ih nije potrebno (uglavnom) naknadno soliti. Isto tako sol pomaže u procesu kuhanja stoga ako ne izbjegavate korištenje soli u prehrani dodajte u hladnu vodu malo soli, no ne treba pretjerivati. Dok se tvrd kuhana jaja mogu neko vrijeme čuvati u frižideru, meko kuhana jaja ja preferiram konzumirati odmah, te ih nemam naviku čuvati ili pripremati unaprijed.

Općenito kuhanje jaja može trajati 5-12 minuta, te ćete ovisno dodatno o veličini jaja, ako ih kuhate neko srednje vrijeme dobiti srednje kuhana jaja. Bitno je vrijeme kuhanja mjeriti od trenutka kada voda proključa, a ne od trenutka kada jaja stavite u vodu.

Koliko kuhati jaja za različite varijante tvrdoće pročitajte ovdje:

Koliko dugo se kuhaju jaja? – Recepti

Ukoliko ste ipak skuhali tvrdo kuhana jaja i tražite inspiraciju kako ih upotrijebiti možete pogledati ovdje:

7 recepata s tvrdo kuhanim jajima – Recepti

Vezano:


Komentari

Odgovori

*