Oblatne s mlijekom bez laktoze (Zdravija verzija oblatni)

Oblatne s mlijekom bez laktoze
Oblatne s mlijekom bez laktoze

Oblatne s mlijekom bez laktoze (Zdravija verzija oblatni)

S obzirom da mnogi ne konzumiraju mlijeko s laktozom, a vole oblatne, odlučila sam prilagoditi recept. Kako nisam veliki fan šećera, u ovoj varijanti sam ga zamijenila nerafiniranim šećerom, kako bi bar izbjegla da je u kolaču bijeli šećer. Komentari na recept su bili odlični, a u šali ih zovu i „zdravim oblatnama”. Radila sam slično ovom receptu: Oblatne – jednostavni starinski recept – Recepti

Ispod su dvije varijante, koje se pripremaju na sličan način. Meni su draže one s kakaom, tamnom čokoladom i orasima, budući da su bogatijeg okusa, te s više sastojaka.

Sastojci – Oblatne s mlijekom bez laktoze

1,5 l mlijeka bez laktoze
0,5 kg smeđeg šećera
100 grama margarina
1 paket oblatni

ili

Sastojci – Čokoladne oblatne s mlijekom bez laktoze i orasima

1 paket oblatni
1,5 l mlijeka bez laktoze ( pokušati naći ono 2,8%mm ili 3,5%)
0,4 kg smeđeg nerafiniranog šećera
100 grama margarina
2 žlice kakaa
50-70 grama mljevenih oraha ili badema
50 grama tamne čokolade

Priprema:

Staviti u veći lonac mlijeko bez laktoze (hladno mlijeko) te dodati šećer.

Lagano zagrijavati, povremeno miješati dok ne proključa.

Smanjiti temperaturu, ali da smjesa nastavi ključati. Ukoliko je temperatura niska, duže će trebati vremena da se smjesa za oblatnu ukuha i zgusne, a ako pojačate temperaturu, tada postoji mogućnost da smjesa iskipi. Potrebno je naći sredinu, te povremeno smanjivati i pojačavati temperaturu.

Vrijeme kuhanja oko sat i pol do dva sata. Smjesa se može kuhati i dulje, ovisi o temperaturi i mlijeku.

Kada je smjesa zlatne karamel boje i već gusta, dodati ostale sastojke, tj. margarin, kako, čokoladu i orahe. Dobro promiješati te nastaviti miješati i kuhati još oko 5 minuta.

Skinuti sa štednjaka te potom namazati sve listove oblatne.

Preko oblatne staviti ravan pleh ta na pleh neki lonac ili nešto takve težine kako bi se oblatna dobro stisnula i listovi slijepili.

S obzirom da se smjesa za oblatne brzo zgusne ukoliko vam se to dogodi možete je ponovno malo zagrijati kako bi je bilo lakše nanijeti na kore za oblatne.

Mlijeko bez laktoze je uglavnom s 1, mm masti, no može se naći i u drugim varijantama, te ja uvijek pokušam naći ono masnije s 3,5% mm.

Oblatne su zaista kolač koji mnogi vole i kod nas je neizostavan za veća okupljanja i blagdane, a kako neki ne konzumiraju laktozu potrebno je bilo napraviti prilagodbe klasičnom starinskom receptu za oblatne.

Budući da se mlijeko bez laktoze drugačije ponaša, bit će ga potrebno više nego običnog budući da se više ispari i da bi od jednog litra moglo biti premalo smjese za cijelu oblatnu.

Iako u klasičnom receptu ide na 1 litru mlijeka pola kg šećera, ja sam smanjila količinu šećera, budući da stvarno nije bilo potrebe za više šećera.

Detaljnije recept možete pogledati ovdje (to je recept koji sam i ja koristila, samo sam ga prilagodila)

Oblatne su kolač koji se tradicionalno pravi za praznike, ali neke su se stvari promijenile, mnogi izbjegavaju laktozu, bijeli šećer i slično, te sam pokušala naći zdraviju verziju oblatni.

Oblatne s mlijekom bez laktoze
Oblatne s mlijekom bez laktoze
Oblatne s mlijekom bez laktoze
Oblatne s mlijekom bez laktoze

Komentari

Odgovori

*