Punjeni svinjski kotleti

 

Punjeni kotleti

Punjeni svinjski kotleti su odličan recept, zanimljivog okusa, skoro svima se sviđa, a umak od vina na kraju je dodatni bonus i svi ga uvijek traže dodatno. Svinjski kotleti pripremljeni na ovaj način su kombinacija pohanog mesa i punjenih kotleta, priprema je nešto duža, budući da je kotlete potrebno napuniti, potom pohati i pržiti, no, rezultat je odličan.

Sastojci
– 6 svinjskih kotleta
– 100 gr sira (gaude ili nekog sličnog)
– 100 gr šunke
– 1 žlica vrhnja
– sol, papar i vegeta
– ulje za prženje
– 1 dcl vina
– 1 dcl vode
– 1 jaje
– 2 žlice vrhom pune brašna

Priprema:
Kotlete izrezati na odreske debljine kao normalna dva, prerezati na pola svaku kotletu do kosti i natrljati začinima sa svih strana, ostavit desetak minuta da omekša. Ako su deblji možete ih stanjiti batom, ali ne na debljinu šnicle, nego samo malo stanjiti.

Sir i šunku izrezati na sitne kockice i u to stavit pavlaku ili kiselo vrhnje. Sve dobro ujedinit i stavljati u kotlete, pričvrstiti čačkalicama da smjesa ne curi.

Uvaljati punjene kotlete u brašno i mrvice pa u umućena jaja i odmah u tavu na zagrijano ulje.

Peći 2-3 minute pržiti na jednu stranu, potom okrenuti i pržiti 2-3 minute na drugu stranu.

Izvaditi u tepsiju s poklopcem i poklopiti da se ne hladi.

Na masnoću u kojoj smo pržili kotlete izliti vino i vodu, dodati malo soli (prstohvat soli) i pustiti da prokuha. Tako prokuhanu smjesu preliti preko kotleta.

Staviti u zagrijanu pećnicu (na najjače i kad stavimo kotlete smanjiti na 200 stupnjeva C).

Tako peći 20tak minuta.

Vrijeme pečenja u pećnici je 20 minuta. No ukupno vrijeme pripreme i pečenja je dulje, budući da se kotleti nakon punjenja, i pohanja, prvo prže na tavi, pa tek onda slažu u pleh za pećnicu.

Recept poslala: K.

Priprema:

Punjeni kotleti, pohani i prebačeni u tepsiju s poklopcem. Na njim smo izlili umak od vina.
Pečeni punjeni svinjski kotleti

S obzirom da je ovaj umak odličan, i često da svi traže dodatno, ne treba ispariti, niti se brinuti ako ga je ostalo više na dnu tepsije.

Punjeni kotleti na ovaj način se mogu raditi s nekim varijacijama u punjenju. Njega prilagodim ako netko nešto voli ili ne voli, no ovakvo punjenje svinjskih kotleta u ovom receptu mi se pokazalo najboljim.

Ovako pripremljeni svinjski kotleti su odlično glavno jelo. Ovisno o tome za koga pripremate ručak možete prilagoditi prilog. Odlično će ići pire krumpir, ali i razna povrća.

Kada nemam goste, nego samo radim za ukućane, oni ne žele prilog nego samo salatu. Ovakvi svinjski kotleti su zaista bogati, imaju više sastojaka, tako da će bogata salata pored biti dovoljna. No, povrće na razne načine je također dobar prilog.

Ovakvi kotleti su jako ukusni i kad se ohlade. Na određeni način se sve poveže prilikom hlađenja, tako da ako ste napravili koji više, ili da se slučajno nisu svi pojeli, što je teško i rijetko, možete ih spremiti za večeru ili za sutradan.

Kod pripreme punjenih kotlete bitno je da čačkalicama dobro spojite kotlete kaos e ne bi razdvojile. Zato je dobro kada su kotleti s kostima budući da onda s jedne strane ih kost drži spojenima, a s druge trebate zatvoriti i spojiti čačkalicama.

Zato je dobro kotlete za ovaj recept kupiti kod mesara kako bi vam narezao deblje kotlete, a da ih vi kod kuće prerežete na pola, a da na kraju ostanu spojena oba kotleta na situ kost.

Recept se može raditi i od pojedinačnih kotleta s kostima, kao i da prije pripreme odvojite kost. Samo će u tom slučaju biti zahtjevnije dobro zatvoriti sa svih strana da se kotleti spoje i da nadjev ne izlazi iz njih.


Komentari

Odgovori

*