19. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Koliko dugo se kuha riža

Što se riža kraće kuha (što ćete pročitati na uputama) to je potreban manji omjer vode i riže za kuhanje, jer je takva riža manje isušena. U pravilu se za riže koje se kuhaju duže od 20 minuta koristi omjer 1:3. a to znači da na šalicu riže stavite 3 šalice vode.

Koliko dugo se kuha riža

Možda će vas iznenaditi kako ne postoji univerzalno vrijeme kuhanja riže, jer se riže razlikuju po svome obliku, tipu, koliko je isušena, a o tome ovisi i duljina kuhanja. Najbolji način da ne prekuhate rižu, ali i da ne ostane previše tvrda je da slijedite upute s pakiranja. Ipak, ispod donosimo osnovne smjernice koliko dugo kuhati rižu ovisno o tipu riže, ako ste izgubili pakiranje ili ne možete pronaći upute za pripremu.

Koliko dugo se kuha bijela riža

Ako pripremate rižu u loncu kuhajte rižu 15 – 20 minuta.

Kuhanje riže u loncu je najoptimalniji način. Riža se priprema relativno brzo, a ovo je i najuobičajeniji način kuhanja riže.

Ukoliko pripremate rižu u pećnici kuhajte je 35 do 45 minuta

Priprema riže u pećnici nešto je sporija, ali praktičnija, jer jednom kada rižu stavite u pećnicu ne trebate je miješati, tek namjestiti termostat da biste provjerili kada je gotova.

Ukoliko kuhate rižu u mikrovalnoj pećnici kuhajte je 12 do 15 minuta.

Kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici je najbrži način. Koristite mikrovalnu pećnicu za kuhanje riže kada vam treba brzi obrok.

Koliko dugo se kuha integralna riža

Za pripremu integralne riže također čitajte upute, ali za nju je tipično da i ako je pripremate po uputama uglavnom ostane nedovoljno kuhana i tvrda. Trik za kuhanje integralne riže je nešto slično kao kod pripreme grahorica graha i slanutka, da je potopite preko noći i sutradan koristite za recepte.

Trik za ukusnu pripremu integralne riže je da je noć prije potopite u hladnoj vodi.

Integralnu rižu kuhajte u loncu 20 do 30 minuta, Kod pripreme integralne riže u pećnici kuhajte je oko 45 minuta. Ako pripremate integralnu rižu u mikrovalnoj pećnici kuhajte je 15tak minuta.

Omjer vode i riže za kuhanje

Koliko vode staviti za kuhanje riže u loncu ili pećnici

Što se riža kraće kuha (što ćete pročitati na uputama) to je potreban manji omjer vode i riže za kuhanje, jer je takva riža manje isušena. U pravilu se za riže koje se kuhaju duže od 20 minuta koristi omjer 1:3. a to znači da na šalicu riže stavite 3 šalice vode.

Za riže koje se kuhaju kraće od 15 minuta koristite omjer vode 1:2, a to znači da na jednu šalicu riže stavite dvije šalice vode.

Pirjanje riže

Rižu možete i pirjati, tako da stavite malo ulja i vrlo malo vode na dno lonca ili tave, a zatim cijelo vrijeme dolijevate po malo vode. Ovakav princip kuhanje riže je znatno ukusniji, ali problem je što cijelo vrijeme morate stajati uz rižu i miješati.

Koliko vode staviti za kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici

Za kuhanje u mikrovalnoj pećnici dodajte još pola šalice vode. Tako če za riže koje se kraće kuhaju biti potreban omjer 1:2,5, na šalicu riže dvije i pol šalice vode, a za riže koje se duže kuhaju na jednu šalicu stavite tri i pol šalice vode.

Kako kuhati rižu u loncu

Operite rižu. Stavite u lonac 1 čašu riže i 3 čaše vode. Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu tako da blago ključa, ali ne iskipi. Začinite po želji. Promiješajte. Nakon što je riža kuhana, maknite je sa štednjaka i ostavite 10 minuta da odmara prije posluživanja. Poslužite uz umak po želji.

Općenito pravilo je da što je riža kraća, da je to ljepljivija. Ipak, ljepljiva ne znači gumenasta, pa ako vam je u konačnici pripremljena riža ispala gumenasta, nešto ste pogriješili u receptu. Riža dužeg zrna se manje lijepi, pa se koristi za recepte gdje nije potrebno da zrna ostanu čvrsto jedno uz drugo, kao na primjer u sushi rolicama. Tak ose za punjenu papriku ili sarmu obično koristi riža dugog zrna, a za sushi i jela koja se jedu štapićima riža kraćeg zrna.

Ideje za recepte s rižom: