29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Tjestenina sa špinatom

Tjestenina sa špinatom je recept koji se može raditi i sa svježim i sa smrznutim špinatom. Jednostavan je i brz recept. Obrok je gotov za onoliko vremena koliko vam treba da se skuha tjestenina, što ovisi i o tome kakvu tjesteninu imate.
Tjestenina sa špinatom

Tjestenina sa špinatom

Tjestenina sa špinatom je recept koji se može raditi i sa svježim i sa smrznutim špinatom. Jednostavan je i brz recept. Obrok je gotov za onoliko vremena koliko vam treba da se skuha tjestenina, što ovisi i o tome kakvu tjesteninu imate.

Špinat možete nasjecakti, ali ja radije koristim sjeckalicu ili blender.

Potrebno je skuhati tjesteninu, u međuvremenu pomiješati sastojke u blenderu, napraviti bešamel (ili koristiti vrhnje za kuhanje) i na njega dodati špinat iz blendera te potom dodati tjesteninu.

Sastojci:

  • tjestenina
  • špinat
  • malo soli, papra, bijelog luka, bosiljka
  • pinjoli ili indijski oraščići (može i bez njih, ali je okus bogatiji)
  • 50-100 ml vode
  • maslac (oko 50 grama)
  • brašno (1 žlica brašna)
  • mlijeko (50-100 ml mlijeka)
  • sol, papar
  • parmezan (1 velika žlica za umak + parmezan za posipanje)

Priprema:

Staviti u lonac vodu, posoliti i kada proključa dodati tjesteninu.

U sjeckalicu ili blender dodati: špinat, indijske oraščiće, sol, papar, bijeli luk, bosiljak i dodati oko 50-100 ml vode.

Uključiti blender da se sve dobro sjedini.

  • U dublju tavu dodati maslac, kada se maslac otopi dodati brašno, malo soli i papra, te miješati dok ne postane zlatno žute boje. Dodati mlijeko, promiješati. / ILI
  • Umjesto ovog koraka možete staviti u dublju tavu vrhnje za kuhanje i zagrijati.

Dodati sve sastojke iz blendera u tavu. Dodati i jednu, dvije žlice parmezana. Sve skupa promiješati. Pustiti da proključa i kuhati tri minute.

Tjesteninu kada je skuhana, ocijediti i dodati u špinat.

Servirati posuto parmezanom.

Tjestenina sa špinatom

Ovisno o tome šta preferirate može se raditi s vrhnjem za kuhanje, ali i s osnovom za bešamel umak. Ja kombiniram ovisno o tome šta imam u kući, ili ovisno o raspoloženju.

Ovo je na određeni način umak od špinata za tjesteninu.

Praktično je jer je obrok prilično brzo gotov, može se poslužiti kao glavno jelo, ali i kao prilog. S obzirom da se tjestenina uglavnom radi u različitim varijantama crvenih ili bijelih umaka, ovako pripremljena sa špinatom, u zelenoj boji, je i drugačijeg efekta.

Dodavanje indijskih oraščića ili pinjola u ovaj recept daje malo hrskavosti krajnjem rezultatu, oni se osjete dok se jede tjestenina sa špinatom, ali i dodaju svoje arome. No, ako ih nemate pri ruci, ili ih izbjegavate, ovo je sastojak koji se može preskočiti.

S obzirom da nije bitno da li ćete imati nešto više ili manje umaka (ja uvijek više volim kad ga ima više) ali ovisno o svojim preferencijama, možete prilagodit količinu špinata, ali i vode i mlijeka.

Ovo je prilično fleksibilan recept, ne morate jako paziti na omjere, te ga je jednostavno prilagoditi svojim preferencijama.

Iako je špinat namirnica koja se može raditi na zaista različite načine, s obzirom da je često kod mene na stolu, koristim priliku uvijek isprobati neke nove recepte sa špinatom, kako bi bilo raznovrsnije.

Ovo je jedan od načina na koji špinat postaje lako dio glavnom jela, dok u mnogim drugim laganijim varijantama i načinima pripreme špinata on mi često bude prilog.

Na sličan način se može napraviti i tjestenina s špinatom koji se samo nasjecka ili ostave veći komadi. Ovakav način je brz i jednostavan, te traži manje vremena od sjeckanja, no, ako želite vidljive veće komade špinata, tada ostavite čitave listove (ako se radi o baby špinatu) ili ako su listovi veći izrežite ih na veće komade.

Tjestenina sa špinatom je odličan izbor kada nemate puno vremena za obrok, budući da je priprema zaista brza. Najduže traje kuhanje tjestenine, a to ovisi o tome koju tjesteninu imate.

Vezano:

Bešamel umak – osnovni recept – Recepti

Umak od špinata – Recepti