25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Juha od bundeve hokaido

Oguliti i očistiti bundevu te narezati na kockice (što su kockice manje vrijeme kuhanja je kraće...

Juha od hokaido tikve

Sastojci za juhu od hokaido tikve:

  • oko kg neočišćene bundeve hokaido
  • maslinovo ulje
  • bućino ulje
  • sol
  • papar (par okretaja mlinca s paprom)
  • curry (oko pola čajne žličice)
  • bijeli luk
  • dodatno kao opcija u različitim varijantama ( mileram ili vrhnje, pržene kockice kruha, kockice špeka)

Priprema:

  • Maslinovo ulje zagrijati u loncu (možete koristit bućino ulje ili ih pomiješati, pri tome vodite računa da će juha imati tamniju boju ukoliko koristite bućino ulje).
  • Oguliti i očistiti bundevu te narezati na kockice (što su kockice manje vrijeme kuhanja je kraće)
  • Pržiti 3-5 minuta na ulju kockice bundeve te dodati začine sol, papar, curry, bijeli luk
  • Dodati vode, otprilike duplo više nego što u loncu ima bundeve. Poklopiti lonac.
  • Kuhati pola sata ili više ovisno o tome kolike ste kocke bundeve narezali. Izvadite jednu kocku i vilicom provjerite da li je mekana, ako jeste bundeva je kuhana.
  • Skinuti sa štednjaka, te štapnim mikserom ili blenderom ujednačiti smjesu.
  • Juhu servirati.

Opcija 1 – Juha od bundeve hokaido dekorirana bućinim uljem

Juhu za dodatni okus bućinog ulja i radi dekoracije se može dekorirati s bućinim uljem. Ova opcija je meni najdraža budući da se na taj način intenzivira okus buće, te dobijem upravo juhu punog okusa buće.

Opcija 2 – Juha od bundeve hokaido s vrhnjem ili milermom

Servirati gotovu juhu od bundeve dekoriranu s vrhnjem ili mileramom. Ova opcija je specifična jer dodaje juhi od bundeve hokaido mliječni okus. Ona će razblažiti i pomalo promijeniti okus ove juhe.

Opcija 3 – Juha od bundeve hokaido sa špekom

Na ulju popržiti kockice kruha i kockice špeka. Zatim ih dodati u gotovu juhu u tanjuru. Ili poslužiti pored. Ovako poslužena juha od hokaido tikve je dobar izbor kao međuobrok ili obrok kada vam samo juha nije dovoljna, ili želite upotpuniti dojam. također je dobar izbor za one koji preferiraju špek ili slaninu. Pržena slanina se odlično slaže s juhom od bundeve, kao i pržene kockice kruha.

Opcija 4 – Pire od bundeve hokaido

Juhu od bundeve po ovom receptu možete napraviti gustu koliko želite te je prilagoditi željama. Isto tako na sličan način se može napraviti i pire od bundeve, samo će se na početku pripreme količina vode koju dodamo za kuhanje bundeve smanjiti, da bude okvirno ista količina bundeve i vode, odnosno kada stavite bundevu u lonac voda bi trebala prekriti bundevu i biti jedan centimetar iznad bundeve. Tako pripremljena juha će biti dovoljno gusta kako bi mogla poslužiti kao pire, što je odličan izbor za jesen kada su ove bundeve popularne, te klasični pire od krumpira možete zamijeniti pireom od bundeve. Ukoliko volite sezonske namirnice tada od bundeve u jesen možete raditi ovu juhu ili pire, odnosno kombinirati što vam više odgovara. Pire od bundeve će biti odličan prilog različitim vrstama mesa.

Juha od bundeve hokaido

Kod pravljenja ove juhe najveći izazov je čišćenje bundeve budući da je kora hokaido bundeve dosta tvrda. Stoga za pripremu ove juhe od hokaido bundeve planirajte dovoljno vremena za prvu fazu. Ovisno o tome da li vise vremena imate za sjeckanje kockica ili za kuhanje, izaberite veličinu komada na koju ćete rezati bundevu.

Kod dodavanja količine začina možete se prilagoditi želji, ukoliko stavite pola čajne žličice currya juha će biti intenzivnog okusa, te, ukoliko želite blaži dojam, stavite ipak malo manje currya. Curry dozirajte prema onome koliko inače intenzivno koristite ovaj začin. Ukoliko niste naviknuti na njega tada možete malo smanjiti količinu za početak dok ne vidite kako vam odgovara, a ukoliko ga povremeno ili češće koristite tada će vam vjerojatno odgovarati ova količina začina.

Juhe od bundeve su odličan sezonski dodatka jesenskom meniju.

Juha od bundeve hokaido poslužena sa prženim komadićima špeka i kruha

Juha od bundeve hokaido poslužena s vrhnjem