19. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Brze lazanje s fantom okusa kao klasične lazanje

Brze lazanje s fantom okusa kao originalne lazanje

Već znate da za pripremu klasičnih lazanja treba 2-3 sata, međutim, vrijeme možete skratiti tako da koristite fant, ali ako želite okus originalnih, klasičnih lazanja, tada trebate unijeti neke izmjene u recept.

Sastojci:

1 fant za lazanje
500 g mesa
četvrtina žličice soli
50 ml pasirane rajčice ili 1 žličica koncentrata rajčice umiješana u 50 ml vode.
Bešamel umak pola litre
40 g parmezan

1 žlica ulja za premazivanje pleh

1 lazanje (400 ili 500 g)

Priprema:

Na ulju pirjajte 500 grama mesa s vrlo malo soli oko 15 tak min. Dodajte 500 ml vode. Sadržaj fant vrećice umiješajte u 1 dl hladne vode, a zatim dodajte u meso. Dodajte i pasiranu rajčicu. Kada proključa sklonite sa štednjaka.

U kalup za pečenje lazanja stavite red lazanja, a zatim prelijte 1/4 umaka s mesom, ali birajte što rjeđi umak kako ne bi donji sloj lazanja ostao suh. Prekrijte novim slojem lazanja. Zatim drugom četvrtinom umaka. Stavite novi sloj lazanja, pa treću četvrtinu umaka, zatim sloj lazanja, pa zadnji sloj umaka. Stavite završni peti sloj lazanja, te ga prelijte s 2 dl vode koje ste pomiješali u zdjeli (saprali zdjelu) u kojoj je bio umak. Stavite peći.

Pripremite bešamel umak, po ovom receptu: Bešamel umak za lazanje – Recepti

Nakon 20 minuta izvadite lazanje iz pećnice i stavite preko bešamel umak. Pecite još 10-tak minuta, pazite da bešamel ne zagori.

Izvadite iz pećnice i dok su još vrele lazanje, pospite ih parmezanom ili ribancem.

Ovakve lazanje izvrsnog su okusa i mogu se porediti s originalnim lazanjama bez i jedne zamjerka. Zapravo priprema je dosta slična, samo što fant skraćuje vrijeme pirjanja začinskog povrća koje se uobičajeno koristi u pripremi originalnih lazanja.

Napomene:

  • Lazanje je najbolje peći u kalupu koji ste kupili prema lazanjama koje obično koristite, kako ne biste morali lomiti lazanje. Izmjerite kojih su dimenzija 2, 3 ili 4 lazanje koje koristite i kako biste ih htjeli slagati, pa tih dimenzija kupite kalup. Ukoliko vam je kalup za pečenje drugih dimenzija morat ćete lomiti lazanje uz blago preklapanje.
  • Prvi i zadnji sloj trebali bi plivati u vodi kako se donji sloj ne bi zalijepio za pleh, a gornji kako se ne bi osušio. Između je potrebno stavljati srednje gusti umak pripremljen po receptu.
  • Kako bi dodatno osigurala da se lazanje ne lijepe za pleh (kalup) dno kalupa umjesto uljem premažem margarinom. U okusu se puno ne mijenja, a margarin u velikoj mjeri sprječava lijepljenje tjestenine za lazanje na kalup ili pleh.

_____

Ukoliko pak imate vremena bolje je pripremiti lazanje po originalnom receptu, iako nećete primijetiti značajnu razliku u okusu, nego više zbog toga što idu svježi sastojci kojima sami možete kontrolirati porijeklo.

Ispod je najbolji recept za originalne lazanje koji sam probala i koji zaista ima izvrstan okus.

LAZANJE – originalni BOLOGNESE recept ( klasične lazanje) – Recepti