Čokoladna torta bez glutena – Caprese torta

Čokoladna torta bez glutena – Caprese torta

Sastojci:

300 grama mljevenih badema
200 grama maslaca
200 grama tamne čokolade
100 grama šećera
5 jaja

Priprema:

Izlomiti čokoladu na manje komadiće, te maslac narezati na manje komade. Rastopiti čokoladu i maslac na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici. Ja kombiniram, nekad jedan način, ponekad drugi kako mi je u tom trenutku jednostavnije.

Kada su se čokolada i maslac otopili, imate ujednačenu smjesu maslaca i čokolade. Prebacite ovu smjesu u veću zdjelu ili zdjelu od miksera.

Dodajte šećer u smjesu maslaca i čokolade te uključite mikser na lagano miješanje (na 1 ili 2, ovisno o jačini miksera).

Potom dodajte jedno po jedno jaje nastavljajući miješati. Ako je potrebno povećajte brzinu.

Dodajte mljevene bademe. Nastavite miješati mikserom na niskoj razini.

Kada se smjesa potpuno ujednačila izlijte je u pripremljeni kalup.

Stavite peći na 150 stupnjeva 40 minuta. Kada je torta pri kraju pečenja probodite je čačkalicom, te ako je čačkalica čista, znači da je torta pečena.

Izvadite iz pećnice i ostavite tortu da se ohladi. Poslužite samostalno ili sa šlagom.

Čokoladna torta bez glutena – Caprese torta

Ova čokoladna torta je odličan izbor za one koji ne konzumiraju gluten, ali vole čokoladu i čokoladne kolače.

Istovremeno, ova torta je ukusna i zanimljiva te je i mnogima koji jedu gluten ukusan kolač.

Nakon što je jedan član obitelji iz prehrane izbacio gluten, tražila sam neke kolače koji su ukusni, a bez glutena. Samim tim što netko nešto ne jede, ne smatram razlogom da ne jede ukusne i odlične stvari, samo treba pronaći recepte.

Ova torta se pokazala kao odličan izbor, to se vidjelo već po sastojcima, i vjerojatno bi je probala napraviti čak i da se nije radilo o priči s glutenom.

Ponekad je poslužim samu, ponekad, ako je bila tamnija čokolada s manjim udjelom šećera, tada će šećer u prahu poslužiti kao odlična dekoracija, a ponekad sa šlagom. Odlična dekoracija je i sitno / šumsko voće.

Može se peći u obliku torte, ali i kolača ili tarta. Pri tome koliko je deblja ili tanja, korigirajte i vrijeme pečenja, no uvijek je najbolje provjeriti da li je gotova.

Za ovu čokoladnu tortu bez glutena ja kupujem čitave bademe, te ih doma usitnim u sjeckalici, budući da na taj način dobijem i mljevene i sjeckane bademe, što mi je draže nego kada su samo mljeveni bademi jer se poslije oni sjeckani bolje osjete i daju drugačiju teksturu torti.

Bezglutenska prehrana je sve češća, i sve više ljudi se iz nekih razloga odlučuje za ovu vrstu prehrane. Prednost ove čokoladne torte bez glutena je što je ukusna svima, te ukoliko netko od ukućana ili gostiju ne jede gluten, možete napraviti nju, ali ne morate dodatno birati kolač za ostale goste.

Osim toga prilično je jednostavna, ide samo 5 sastojaka i relativno se brzo pripremi, a nije zahtjevna niti prostorom niti posuđem prilikom pripreme. Ukoliko nemate mikser pri ruci, možete sve odraditi ručno, buduću da se ionako cijelo vrijeme muti na niskoj brzini, te se nećete umoriti ako radite ručno niti zahtjeva veliku spretnost. Također, torta je jednostavna za pripremu, ukoliko zamijenite redoslijed dodavanja sastojaka, vrlo vjerojatno će rezultat biti identičan, tako da se niti oko toga ne morate previše misliti.

Ovisno o tipu čokolade koji koristite korigirajte udio šećera, uglavnom čokolade s manjim udjelom kakaa imaju više šećera, te tada smanjiti količinu šećera, a možete dodati žlicu kakaa dodatno u kolač.

Ukoliko koristite čokoladu s visokim postotkom kaka neće biti potrebe za dodavanjem kakaa.

U ovom čokoladnom kolačui možete koristiti bijeli šećer, ali i smeđi ili neke druge varijante šećera.

Bez obzira da li ste na bezglutenskoj prehrani ili ne ovo je kolač koji možete probati ako volite bademe.

Čokoladna torta bez glutena – Caprese torta
Caprese torta posuta mljevenim bademima

Vezano:


Komentari

Odgovori

*