Savršeni čokoladni kolač

Savršeni čokoladni kolačSavršeni čokoladni kolač

Sastojci
4 jaja
100 g šećera
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo

500 ml l slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
1 žlica šećera

Priprema

Žumanjke i šećer mutiti dok se ne dobije čvrsta smjesa, zatim u to dodati otopljeni margarin i otopljenu čokoladu te na kraju umiješati brašno i prašak za pecivo. Na kraju u to dodati snijeg od bjelanjaka lagano miješajući.

Peći u plehu (20x35cm) ili u kalupu za torte (24-28 cm).

Ako pečete u kalupu za torte po mogućnosti stavite kalup u veći pleh kako po rubovima ne bi došlo do curenja margarina u pećnicu.

Peći na 180°C oko 20 min.

Slatko vrhnje sa žlicom šećera zagrijati na vatri, potom dodavati izlomljenu čokoladu i miješati dok ne proključa.

Skinuti s vatre i nastaviti miješati dok se smjesa potpuno ne ujednači, odnosno čokolada ne otopi.

Pustiti da se krema još malo hladi uz miješanje.

Nakon toga preliti preko još toplog biskvita. Što kremu topliju stavite preko biskvita to će se ona više upiti u biskvit i manje će je ostati na vrhu. Stoga je najbolje staviti srednje toplu.

Kada se kolač prilično ohladi stavite ga u frižider i trebat će ga ostaviti preko noći kako bi se krema potpuno stvrdnula. Ne treba dodavati ništa u kremu iako će biti potpuno tekuća dok je topla.
Možete ga servirati kao kolač i rezati na kocke ili kao tortu.

Savršeni čokoladni kolač

Ohlađena krema će se stvrdnuti, te će ga biti relativno jednostavno rezati i formirat će se lijepi komadi kolača ili šnite torte.

Savršeni čokoladni kolač – detaljnije

Ovaj čokoladni kolač je jednostavan za pripremu, budući da se sastoji od biskvita i jedne čokoladne kreme, te nema nekoliko odvojenih faza pripreme. No, priprema biskvita je ipak malo zahtjevnija, dok priprema kreme iako nije zahtjevna, može biti takva kada se radi kolač prvi put ili nakon duže vremena, te nije rutinsko pravljenje.

Ovakav čokoladni kolač je prikladan za različite prigode, relativno je jednostavan za napraviti, može biti odlična čokoladna torta ili čokoladni kolač, a većina koja ga proba je zadovoljna s njim. Ne zahtjeva puno sastojaka, jednostavan je za pripremu, a može se napraviti dan ranije kako ne biste žurili s kolačem u zadnji tren. Dobit ćete kolač koji se zaista topi u ustima, a većina koja voli čokoladne kolače je oduševljena s ovom varijantom, iako čak i oni koji nisu inače fanovi čokoladnih kolača vole ovu varijantu budući da je kremasta i ne ostavlja težinu kao neki čokoladni kolači.

Prilikom pravljenja kolača treba voditi računa o tome da će biti zahtjevan onima koji nemaju previše iskustva ili ukoliko se koriste neki sastojci prvi put, novo vrhnje za šlag ili čokolada. No, ovaj kolač nekako uvijek uspije. Bitno je da se stavi dobar omjer čokolade i slatkog vrhnja, iako će ova krema relativno dobro uspjeti i s manjim varijacijama. Bitno je da vrhnje prokuha i da se dobro ujednači smjesa vrhnja i čokolade. Kako se ne bi stvorio površinski sloj koji se brže hladi kremu bi bilo najbolje svako malo primiješati. Ona će sporo, ali pomalo, dobivati kako se hladi gušću teksturu. Nemojte požurivati hlađenje niti prelijevanje preko kolača, jer nećete značajno ubrzati proces, no tada se mogu pojaviti greške, odnosno da ne dobijete željenu visinu kolača budući da će se veća količina kreme upiti u kolač. No, i dalje će biti ukusan i jednako savršen kolač.

Priliko stavljanja u frižider kolač prekrijte folijom, te ga lagano smjestite budući da je krema na kolaču još uvijek tekuća i moguće je da se dosta miče ukoliko napravite brže korake.

Za one koji žele nešto posebniju varijantu ovog kolača, možete ga dodatno ukrasiti šlagom, no, u pravilu je kolač dosta kremast i nije mu potreban šlag, ali može biti zanimljiv dekorativni detalj.

Osim toga uz kolač možete poslužiti sitno voće, jagode, šumsko voće i slično. Na taj način možete dodatno obogatiti kolač, ali i dekoraciju na tanjuru doraditi.

S ovim čokoladnim kolačem je mala mogućnost pogreški, a svi koji ga jedu su uglavnom zadovoljni, no, kada se odlučite za ovaj čokoladni kolač morate planirati unaprijed i napraviti ga bar pola dana ranije, a možda bolje i 24 sata ranije nego što kolač mislite poslužiti kako bi krema dobila pravu konzistenciju.

Jednostavan čokoladni kolač

Ako želite pripremu jednostavnog kolača od čokolade pitanje je da li je ovo takav recept. To će ovisiti o razini iskustva, no, radi se o samo jednom biskvitu i jednoj kremi te bih rekla da je kolač jednostavan.

Priprema biskvita za ovaj kolač od čokolade zahtjeva odvojeno otapanje čokolade, maslaca, te, odvojeno mućenje bjelanjaka. Tako da može djelovati da nije jednostavan, no, zvuči kompliciranije nego što jeste.

Ono što je bitno za ovaj kolač da se uzme tamna čokolada za kuhanje s većim odjelom kakaa, idealno bi bilo bar preko 50%.

Savršeni čokoladni kolač

Savršeni čokoladni kolač


Komentari

21 komentar na “Savršeni čokoladni kolač”

  1. sviđaju mi se recepti ne ide puno a i dosta mi lako izgleda
    hvala na receptu

  2. kolaciii su predobriiii :DDD

  3. Meni je ovo jedan od najdražih kolača 🙂
    jednostavan za pripremu a uvijek se svima sviđa 🙂

  4. 🙂

  5. Mmmm, to izgleda tako slasno 😛

  6. Odlican i jednostavan.★

  7. Ne da je dobar, neg predobar, pravila milion puta, danas opet, al dvije trpsije jer jedna je uvijek malo, ode odmah 🙂 🙂 🙂

  8. Najbolji cokoladni kolac

  9. Fenomenalan,stalno ga pravim.Svi uzivaju u njemu.

  10. Njam,njam.Odlično.

  11. ODLIČNA!

  12. Prvi put ga pravim.i sad kad sam ispekla biskvit u sredini izgleda kao da se nije ispekao.zasto to?

  13. Dali krem bude tekuca??

  14. Mislim da krema treba biti hladna, jer kolač sve upije i izlije se sa strana. Tako da ispadne biskvit sa čokoladom, i ništa drugo. Pozzz

  15. Pozdrav, Krema se hladi na biskvitu. Za ovaj kolač koristi se dublji kalup. Krema bude rjeđa, ali kalup sprječava razlijevanje. krema se postupno stvrdne.

  16. Kad se biskvit ispece..krema se izlije u prostor izmedu tepsije i biskvita..skoro nista ne ostane gore..moram priznati da sam se razocarala..

  17. Ovo je prvi kolac koji sam ikad u zivotu napravila i mojima se svima dopao. Dosta ga je ljudi probalo i svi su odusevljeni. Pratila sam u potpunosti recept korak po korak i kolac je savrsen. Sigurno cu ga praviti ponovo 🙂

  18. Super ukusno njamiiiii

  19. Savjet, bočne stjenke kalupa, lima ostavite suhe, kako bi se biskvitna smjesa priljepila za lim, i tako sprječila da se čok.preljev podvuče ispod pečenog biskvita.

  20. Super mi je kolac i cesto ga pravim

  21. Ovaj kolač sam prije 11 godina prvi put radila, bio je to ujedno i moj prvi kolač koji sam samostalno spekla i evo, 12 godina kasnije i dalje ga redovno pečem i omiljen je među svima. Hvala na receptu 🙂

Odgovori

*