19. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Sirnica za Uskrs po trogirskom receptu (domaća uskrsna sirnica)

Aromatični recept za pripremu 4 sirnice.

Sirnica za Uskrs po trogirskom receptu (domaća uskrsna sirnica)

U Dalamaciji je sirnica neizostavan dio blagdanskog stola. Svaki grad je imao poseban recept za pripremu sirnice, a među najpoznatijim su korčulanska sirnica, splitska sirnica, imotska sirnica, te trogirska sirnica, koja po mome mišljenju drži prvo mjesto, zbog bogatstva, ali i pravog omjera aroma u njoj. Recept niže je malo prilagođen modernim vremenima, te se koristi na primjer kvasac umjesto domaćeg startera (usirenog tijesta). Ipak, u osnovi je ostao jednak starom domaćem receptu za trogirsku sirnicu.

Recept za domaću uskrsnu sirnicu

Glavni sastojci:

2 svježa kvasca
1 dl mlakog mlijeka
8 žumanjaka
2 jaja
250 g šećera
250 g maslaca
1 vrhnje (200g)
1 kg do 1,2kg glatkog brašna

Arome:
2 ribane kore naranče
1 cijeđena naranča
1 ribana korica limuna
2 kom vanilin šećera
2 čepa ruma
1 čep likera od ruža
1 čep maraskina

Glazura:
1 žumanjak ili 2 žlice slatko vrhnje za premazivanje
krupni šećer za posipanje

Priprema:

Otopiti kvasac u mlakom mlijeku. Dodati i 1 kg brašna. Dobro izmijesiti. Ostaviti pokriveno preko noći na toplome. Sve stavite u veliku zdjelu kako bi imalo prostora za nadolaziti.

Ujutro dodajte ostale sastojke. Dodati i sve arome. Dodavati postupno ostatak brašna po potrebi dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od posude, od kojeg ćete moći oblikovati kugle.

Ostaviti da se diže dok se ne udvostruči. Neka dizanje traje bar 3 sata.

Podijeliti na 4 kugle. Staviti na pleh. Pokriti krpom i pustiti da se dižu dok se ne udvostruče.

Kugle razrezati škarama na križ ili znak mercedesa.

Premazati kistom sa slatkim vrhnjem ili žumanjkom. Posuti šećerom. Pred kraj pečenja posuti krupnim šećerom, peći još 5 minuta.

Kad sirnica malo porumeni pokrijte je alufolijom kako ne bi rubovi previše potamnili.

Peći ukupno 30 tak minuta na 160 do 180 stupnjeva Celzija ovisno o pećnici.

_____

Zbog čega se uskrsna sirnica zove sirnica?

Mnogi se pitaju zbog čega sirnica ima naziv sirnica ako u nju ne ide sir uopće.

Tradicionalni uskrsni kruh ili pgača u Dalamciji se naziva sirnica. Sirnica je slatki kruh bogat aromama. Dalmatinska sirnica u sebi nema sira. Naziv sirnica dobila je po „usirenom tijestu” koje se stavljalo u davna vremena umjeto kvasca. Zbog svih aroma i neodoljivog mirisa koji se širi prilikom pripreme cijelom kućom, ali i dugom pripremom punom iščekivanja ovaj kolač ima posebno mjesto. Ukoliko želite baš napraviti sirnicu na tradicionalan način trebali biste kupiti ili nekoliko dana ranije napraviti domaći kvasac (starter, usireno tijesto). Ovdje možete pronaći recept za njegovu izradu.

U Dalmaciji gdje se stare kuće nisu grijale, pravi je pothvat bio napraviti dobru sirnicu, te je među domaćicama postojalo svojevrsno natjecanja koja će napraviti najbolju sirnicu.

Zbog domaćih jaja sirnice karakterizira jaka žuta boja. Postojali su i razni trikovi gdje su se dodavali neki začini kako bi sirnica bila što žuća, kao na primjer sitno mljeveni šafran.

Sirnica kao dio blagdanskog stola

Sirnica je neizostavan dio blagdanskog Uskrsnog stola. Nosi se na blagoslov, poklanja obitelji i prijateljima. Posluživala se uz sve obroke, posebno uskrsni doručak ili samostalno kao kolač uz dobro vino ili prošek.

Za Uskrs se za obiteljske obroke stavljao bijeli stolnjak, koji je bio izvezen ili ukrašen uskrsnim motivima. Za Uskrs su vrijedili dosta strogi običaji vezani uz obroke i blagdanski stol, koji su poštivali i čak najsiromašnije obitelji. Uskrsni doručak je bio najvažniji obrok na kojem se jela blagoslovljena hrana, sirnica, mladi luk, mladi sir i jaja.

Vezano:

Ovaj recept standardni je recept na koji se pravi sirnica u našem kraju s manjim varijacijama. Netko ne stavlja ružinu vodicu, ali dodaje druge sastojke poput grožđica. Netko ne dodaje aromu vanilije, ali stavi više vinilin šećera. U svakom slučaju sirnicu uvijek treba pripremati s domaćim, jako žutim jajima. Tajna recepta je da se stavlja više žumanjaka, a ne cijela jaja, tako će recept ostati “vlažniji” neće se mrviti, te se neće isušiti, a ovakva sirnica će biti jestiva i ukusna nekoliko dana nakon pripreme.