Poriluk sa slaninom

Poriluk sa slaninom

Dinstani poriluk se može pripremiti na različite načine, a neki od najčešćih su poriluk sa slaninom i poriluk s jajima. Poriluk se dobro slaže sa slaninom, te je rezultat zanimljivo i ukusno jelo koje je brzo gotovo, te idealno za pripremu kada nemam puno vremena na raspolaganju.

Sastojci:

  • poriluk
  • slanina, špek ili šunka
  • malo ulja

Priprema:

Poriluk sa slaninom je brzo i jednostavno jelo za pripremu.

Poriluk oprati, te nasjeckati na komade po želji.

Nasjeckati slaninu ili špek. Zagrijati u dubljoj tavi malo ulja, te na to dodati nasjeckanu slaninu. Slaninu lagano pržiti u tavi. Slanina treba poprimiti zlatno žutu boju, te pustiti masnoće. Nemojte na početku dodati puno ulja, budući da će i slanina još dodati masnoća u ovo jelo.

Dodati poriluk i prijati desetak minuta uz povremeno miješanje.

Količine i omjere prilagodite željama i ukusu.

Vrijeme pripreme: 10-15 minuta

Recept poslala: K.

Prvo nasjeckati slaninu i staviti u dublju tavu da se lagano prži, komade možete prilagoditi sebi, odnosno neka budu veličine koja vama odgovara
Dodati nasjeckani poriluk
Gotov poriluk sa slaninom

Poriluk se može pripremati na različite načine, te ga ja kombiniram ovisno o vremenu i raspoloženju. Ovo jelo s porilukom je brzo gotovo, budući da sam poriluk bude brzo gotov, a kada se radi sa slaninom koja je također brzo gotova, tada kompletno jelo bude prilično brzo gotovo.

Ovo jelo može poslužiti kao prilog, ali i kao samostalno jelo. Isto tako ono može biti toplo predjelo, s tim da ga tada poslužim na tostanom kruhu ili nekoj sličnoj varijanti.

Začini se mogu dodati po želji, ali budući da su obje namirnice aromatične, ja uglavnom ne stavljam dodatne začine. Kada dodajte sol obratite pažnju na to koliko je slanina koju koristite slana, budući da će dio njene slanoće prijeći i na poriluk, te ne treba staviti količinu soli koji bi inače stavili da ne pripremamo poriluk sa slaninom.

Kako bi jelo bilo brzo gotovo poriluk nasjeckam na manje komade, oko 1 cm debljine.

Ovo jelo ne samo da je ukusno, nego je i lijepe šarene boje.

Poriluk se na vrlo slične načine može raditi i s drugim namirnicama. Može se koristiti slanina, špek kao i kuhana slanina, hamburger.

Poriluk sa slaninom i jajima

Slično ovom receptu, odnosno kao kombinacija s receptom Poriluk s jajima (Detaljnije: Poriluk s jajima – Recepti ) može se napraviti jelo od poriluka, slanine i jaja.

Sastojci:

  • slanina / špek
  • jaja
  • malo vrhnja ili mlijeka
  • poriluk
  • malo soli i papra

Priprema:

Oprati poriluk i nasjeckati na komade. Nasjeckati slaninu.

U dublju tavu staviti malo ulja, te na nju dodati slaninu. Kada se slanina lagano isprži, dodati na nju nasjeckani poriluk. Dinstati sve skupa oko 7 minuta.

Umutiti jaja s malo soli i vrhnjem. Nemojte previše soli dodavati budući da je slanina uglavnom već slana.

Dodati umućena jaja na slaninu i poriluk. Sve skupa dobro promiješati, te opržiti još nekih 5 minuta, odnosno da jaja budu dobro pečena.

Količinu poriluka i jaja prilagodite broju osoba za koje pravite obrok.

S obzirom da se u jelo dodaje slanina, poriluk i jaja, u pravilu je dovoljno jedno do dva jaja po osobi. Ali to će ovisiti i o tome da li ste ovo planirali kao brzi obrok, međuobrok, toplo predjelo ili kao prilog.

Dinstani poriluk

Slično ovim verzijama, poriluk se može i samostalno dinstati. Ovako dinstani poriluk uglavnom radim kada je on prilog nekom mesu, te nema potrebe dodavati u njega slaninu.

Poriluk dobro oprati, te isjeći na komade debljine cca 1 cm.

U tavu staviti malo ulja, te kada se ulje zagrije dodati poriluk, malo posoliti i dodati papra.

Pirjati neki desetak minuta, može i kraće.

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vezano:


Komentari

Odgovori

*