Namirnice za pripremanje mediteranskih umaka

Namirnice za pripremanje mediteranskih umaka

Namirnice za pripremanje mediteranskih umaka

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaSrdele, inćuni se mogu smatrati kao začinski sastojci u mnogim receptima. Slani inćuni se prodaju u staklenim bočicama i moraju biti isprani od viška soli. Ukoliko su cijeli, onda otklonite glavu i kosti prije uporabe, ukoliko ih čuvate u ulju izvadite ih iz konzerve te stavite na kuhinjski papir kako bi se ulje upilo.
Neki recepti zahtijevaju da se ribe namaču u mlijeku kako bi se odstranio višak ulja i soli, no, ukoliko to i napravite one će se rastopiti tijekom kuhanja.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaKonzervirane rajčice su najbolji izbor za pripremanje umaka. Možete ih kupiti cijele, ali isto tako i nasjeckane. Plod treba biti crvene boje, a tekućina gosta, nikako ne vodnjikava.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaKapari su cvjetni pupoljci autohtonog grma Mediterana,  a dostupni su slani i u octu. Manji kapari imaju bolji okus od većih. Kad upotrebljavate slane kapare, vrlo je važno isprati ih i osušiti kako bi se otklonio višak soli. One koje se nalaze u octu isto tako treba isprati i osušiti prije uporabe.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaSušeni biljni začini su još uvijek vrlo popularni u ovoj kuhinji iako u posljednje vrijeme sve više recepata traži svježe biljke. Origano se posebno dobro suši te ima mnogo manje astrigentnih aroma kada je osušen. Esencijalan je u umacima od rajčice. Osim njih se također dosta dobro suše su ružmarin, kadulja i majčina dušica. No, nemojte se zavarati sušeni bosiljak nije nikakva zamjena svježem.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaSušene gljive, većini ljudi najpoznatije i najdostupnije sušene gljive su vrganji. Prodaju se u 10 gramskim paketićima. Njih je potrebno namakati u gotovo kipućoj vodi ili juhi 20-30 minuti, sve dok ne omekšaju. Zatim je potrebno pažljivo istisnuti višak tekućine te nasjeckati prema potrebi. Tekućina također sadrži mnogo okusa i dobre je i nju sačuvati, no, obavezno ju procijedite jer može sadržavati pijesak.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaSušene mahunarke su dobar izvor ugljikohidrata te sadrže proteine. Potrebno ih je namakati preko noći u većoj količini vode (2-3 puta više od njihovog volumena), zatim ih procijedite i prelijete svježom vodom. Zavrite i neka ključa 10 minuta, zatim smanjite vatru i lagano ih kuhajte sve dok ne omekšaju. Nemojte im dodavati sol sve dok nisu gotovo kuhane kako im ne bi zbog soli otpala kožica. Mediteranska kuhinja koristi različite vrste mahunarki i leća.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaCannellini grah je dugačka i tanka vrsta graha, s kremastom teksturom. Ovaj grah dosta dobro ide i uz druge okuse, poput češnjaka, biljnih začina i maslinovog ulja.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaBarlotti grah je veliki, okrugli grah koji se kuha dok ne zadobije smeđu boju. Ima kremastu teksturu i jako je dobar za juhe i složence.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaŠiroki grah je dostupan u sušenom obliku, cijeli, s kožom ili razrezani. Cijeli grah je jako dobar za juhe, dok su razrezani vrlo popularni u istočnoeuropskim zemljama, kao i u Grčkoj i Turskoj.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaSlanutak potječe sa Srednjeg istoka, Ukoliko ga kupujete osušenog, tražite veće. Odlični su za juhe, te za povrtna jela. Osušeni slanutak treba dobro kuhati, no, možete upotrijebiti i maleni slanutak.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaLeća ima više boja, od zeleno-smeđe pa sve do plave. One zadržavaju svoj oblik tijekom kuhanja, stoga su prikladni za serviranje na tanjuru jednostavno začinjeni maslinovim uljem.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaBrašno se koristi u većini mediteranskih recepata, i to obično brašno. Ukoliko pravite tijesto za pizzu ili tjesteninu potražite tip „00“ koje je idealno za takva jela. No, ukoliko ga ne možete pronaći dobro je i oštro brašno.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaMostarda di cremona je još poznata i kao mostarda di frutta. Napravljena je od kandiranog voća poput breskve, marelice, kruške, trešnje i smokve koje je očuvano u medu, bijelom vinu i sirupu od senfa. Pronaći se može u velikim supermarketima i specijaliziranim dućanima.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaMasline rastu po cijelom Mediteranu te su sinonim mediteranske kuhinje. Vrlo lako se mogu pronaći, ima ih u svim trgovinama, iako je dobro i potražiti ih u specijaliziranim trgovinama koje nude zanimljivije okuse. Ukoliko kupujete svježe masline, namočite ih u vrlo jakom rasolu nekoliko tjedana, zatim ih ocijedite i čuvajte u ulju i ostalim začinima po volji.

Recepti - Namirnice za pripremanje mediteranskih umakaSušene rajčice koje su osušene na suncu su često natopljene vodom i čuvane u ulju. Kako biste ih koristili, osušite ih na upijajućem kuhinjskom papiru, te ukoliko je to potrebno i nasjeckajte. Dostupne su i polusušene rajčice jer imaju svježiji ukus i nježniju teksturu. Ukoliko pronađete rajčice osušene na suncu koje se ne nalaze u ulju, stavite ih u zdjelu te prelijte kipućom vodom. Ostavite ih tako 30-ak minuta, odnosno sve dok ne omekšaju prije same uporabe.

Pročitajte i:

Mediteranska kuhinja – Recepti


Komentari

Odgovori

*