Torta od kestena

Torta od kestena

300 g kesten pirea

8 kuhanih i očišćenih kestena

30 ml mlijeka

130 g maslaca

250 g čokolade za kuhanje

6 jaja

190 g šećera

2 vanilin šećera

200 ml ruma

150 g brašna

20 g šećera u prahu

Priprema:

U zdjelu iznad pare stavimo mlijeko, dodamo maslac, natrganu čokoladu za kuhanje i sve zajedno miješamo pjenjačom dok ne dobijemo jednoličnu kremu, te stavimo na stranu da se hladi. U zasebnu zdjelu odvojimo žutanjke od bjelanjaka, dodamo 150 g šećera i vanilin šećer, te sve zajedno pjenasto izradimo ručnim mikserom. Zatim u zdjelu sa žutanjcima dodamo smjesu od čokolade, nježno izmiješamo sastojke, te redom umiješamo kesten pire, rum i prosijano brašno.

Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg (na pola miksanja dodamo šećer u prahu), te i njega nježno umiješamo u smjesu (prvo manji dio, a zatim i ostatak). Dobivenu smjesu premjestimo u kalup, koji smo obložili papirom za pečenje i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 40-ak minuta. G

Gotovu tortu izvadimo iz pećnice, ostavimo da se malo ohladi, a zatim je izvadimo na rešetku da se potpuno ohladi.

Za to vrijeme u tavicu za umake stavimo žlicu vode i 40 g šećera, a kada se šećer rastopi i počne karamelizirati u njega nakratko uronimo cijele očišćene kestene, pojedinačno nabodene na drvene ražnjiće ili čačkalice. Ohlađenu tortu posipamo šećerom u prahu, ukrasimo karameliziranim kestenima i poslužimo.

Priprema: 1 h 40 min


Komentari

Odgovori

*