20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Špageti s mljevenim mesom – osnovni recept

Nasjeckani luk prepržite na ulju, dodajte nasjeckano meso i grubo naribano povrće.

Špageti s mljevenim mesom


Sastojci:

Recepti Špageti

5 dag ulja

Recepti Špageti

8 dag luka

Recepti Špageti

25 dag mljevene govedine

Recepti Špageti

8 dag povrća za juhu

Recepti Špageti

1/2 lovorova lista

Recepti Špageti

1-2 žlice brašna

Recepti Špageti

8 dag pirea od rajčice

Recepti Špageti

sol

Recepti Špageti

1/4 čaše crnog vina

Recepti Špageti

40 dag špageta

Recepti Špageti

slana voda

Recepti Špageti

malo maslaca

Recepti Špageti

3 dag ribanog parmezana

Priprema:

Nasjeckani luk prepržite na ulju, dodajte nasjeckano meso i grubo naribano povrće. Sve zajedno prepržite, dodajte začine, posipajte brašnom i ponovno prepržite. Umiješajte pire od rajčice i zalijte juhom. Posolite i pokriveno pirjajte. Na kraju dolijte malo vina. Za to vrijeme skuhajte špagete pazeći da ne budu premekani. Isperite ih i ocijedite pa ih razdijelite na obroke, prelijte umakom i na svaki dodajte komadić maslaca. Poslužite s ribanim parmezanom.

Špageti s mljevenim mesom – recept u slikama-

1.korak je staviti dinstati povrće

-1- Prvi korak je dinstanje luka. No budući da mi sjeckanje luka ide presporo, kao i svega povrća, a zatim ribanje, češće operem i ogulim sve povrće za umak, stavim u sjeckalicu, usitnim, te stavim sve skupa pirjati. Možda ćete primijetiti malu nijansu u teksturi ili boji umaka, ali napravite li sjeckano umjesto ribano povrće, okus neće trpjeti, dapače. Uštedjet ćete poprilično vremena, poštedjeti se i suza, a okus neće trpjeti.

u 2.koraku pripreme špageta s mljevenim mesom dodajete meso

-2- Nakon što se pirjali povrće da omekša trebate dodati meso. Nastaviti sve skupa pirjati dok meso ne dobije finu smeđu boju. Za to će vam trebati najmanje pola sata, uz konstantno miješanje. Kada meso dobije finu boju, treba dodati pire od rajčice i ostale sastojke poput vina i začina.

U 3. koraku pripreme špageta s mljevenim mesom, u meso i povrće dodate vino i umak od rajčice, te stavite kuhati špagete.

-3- Stavite kuhati špagete u puno vrele i slane vode. Možete u vodu dodati i žlicu ulja kako bi se špageti manje lijepili, ali ne morate. Trik da vam voda što brže proključa je da sol dodate tek nakon što je voda proključala. Budući da slana voda ima višu točku vrenja, slanoj void će trebati duže da proključa, nego običnoj vodi.

Paralelno dok se kuhaju špageti, pomalo na laganoj vatri treba se kuhati i mesni umak

Poslužite špagete skupa s mljevenim mesom, ili odvojeno

– 4- Kada su špageti kuhani, a umak gotov. Procijedite špagete, stavite ih pod hladnu vodu, a zatim poslužite. Zalijevanje kuhanih špageta hladnom vodom spriječit će daljnje raskuhavanje u umaku i omekšavanje, te ćete sačuvati “al dente” osjećaj.

Ukoliko ćete poslužiti odvojeno špagete od umaka, tada zalijevanje u hladnoj vodi nije potrebno, a duže ćete sačuvati temperaturu kuhanih špageta.

Možete sve pomiješati skupa i poslužiti ili poslužiti odvojeno umak i špagete kako bi svatko mogao dozirati količinu umaka od mljevenog mesa po vlastitim preferencijama.

Kod serviranja možete posuti ribanim parmezanom ili ribancem.

Špageti s mljevenim mesom vs. Špageti bolonjez

Iako će mnogi svake špagete s mljevenim mesom automatski nazvati bolonjez, to zapravo nije sasvim točno. Bolonjez je recept koji se priprema prema specifičnim pravilima i posebnim sastojcima, pa iako je vrlo sličan ovome, to zapravo nisu dva identična recepta. Zbog toga je ukoliko niste sigurni da se radi o pravom bolonjez receptu bolje prilikom serviranja reći da se radi o špagetima s mljevenim mesom, nego bolonjez špagetima, jer tada ostavljate puno više prostora za improvizaciju i prilagodbu recepta vlastitim preferencijama.

Što je zapravo bolonjez umak?

To je umak pripremljen od mljevene junetine, s lukom, rajčicom i začinima, te se servira s tjesteninom, najčešće s špagetima ili se pripremaju lazanje bolonjez. Porijeklo vuče iz talijanskih tradicionalnog jela koje se pripremalo u Bologni. Ali zapravo se ne radi samo o govedini, rajčicama i mljevenom mesu, nego o točno pogođenom omjeru začina koji tom jelu daju prepoznatljiv okus.

Špageti

Vezano: