Znanstvenici predložili zdraviju verziju RECEPTA ZA FRANCUSKU SALATU

Znanstvenici predložili zdraviju verziju RECEPTA ZA FRANCUSKU SALATU

Znanstvenici su predložili novi recept za popularnu francusku salatu, gdje su zamijenili tradicionalne sastojke onim nešto manje kaloričnim, kako bi popularnu francusku salatu učinili zdravijom i manje kaloričnom.

Francuska salata (naziva se još i ruska ili Olivierova salata) pravi se od sjeckanog krumpira, mrkvi, graška, kiselih krastavaca, jaja i majoneze. U originalnoj verziji se pravi s mesom, ali kod nas se obično verzija s mesom naziva ruska salata, a bez mesa francuska salata. To je tradicionalna salata koja se obično servirala uz bogati blagdanski stol, te proslave, ali postaje i omiljeno ljetno jelo. Međutim znanstvenici sa jednog sveučilišta analizirali su sastojke i predložili da se zamijene tri sastojka, majoneza, meso i krastavci.

Kažu kako je majoneza prva kalorijska bomba, te predlažu da se u domaćoj radinosti napravi umak od maslinovog ulja, žumanjka, senfa i soka od cijeđenog limuna. Kažu kako ova kombinacija dosta podsjeća na kupovnu majonezu, ali ima puno manje kalorija, i još je zdravija jer se izbjegava rafinirano ulje koje je glavni sastojak kupovnih majoneza.

Drugi sastojak za koji predlažu zamjenu je šunka ili sušeno svinjsko meso. Kažu kako ovaj sastojak treba zamijeniti kuhanom ili dimljenom piletinom ili puretinom, koje su zdravija opcija. Budući da se kod nas uglavnom francuska salata pravi bez mesa, dio sa štetnosti svinjskog sušenog mesa kod nas nije sporan.

Znanstvenici također sugeriraju i da se izbace kiseli krastavci zbog visokog udjela soli u njima. Trebalo bi ih potpuno izbaciti iz recepta za francusku salatu ili bar prepoloviti količinu. Kod kiselih krastavaca nisu sporne masnoće ili kaloričnost, nego visoki udio soli.

Recept za francusku salatu u zdravijoj verziji

Salata u zdravijoj verziji će biti vrlo kremasta, jako ukusna, svježa i svijetla, a sa svakim zalogajem ćete osjetiti koliko je ukusna ova kombinacija sastojaka. Francuska salata u zdravijoj verziji je također izvrsna za proslave, blagdane, ali i kao ljetno jelo. Možete je pripremiti u vegetarijanskoj ili originalnoj recepturi s mesom. Možete od prireme napraviti pravu gozbu, te je pripremiti od svježih sastojaka ili se možete odlučiti za kupovne sastojke, te je napraviti u manje od pola sata. Za početak trebate napraviti domaću majonezu s maslinovim ulje, a ispod ćete pronaći recept po kojem ćete raditi ostatak salate.

Recept za majonezu s maslinovim uljem:

Sastojci:
1 žumanjak
1 žlica svježe cijeđenog limuna
1 žlica prokuhane pa ohlađene vode
1 žlica senfa
1 šalica maslinovog ulja
prstohvat soli

Priprema:
Stavite žumanjak, sok od limuna, vodu i senf u usku visoku posudu za blender. Dodajte maslinovo ulje i i pustite da se sastojci odmore nekoliko minuta.

Zatim miješajte blenderom dok se majoneza ne započne stvarati. Mičite blender gore dolje pažljivo da se sastojci izjednače. Nastavite miješati dok se smjesa potpuno ne pretvori u majonezu.

Ovako pripremljena majoneza može u zatvorenoj tegli u hladnjaku stajati do sedam dana.

Zatim pripremite francusku salatu prem omiljenom receptu, samo ne zaboravite umanjiti količinu krastavaca, te zamijeniti meso ako ga stavljate pilećim.

Recepti za francusku salatu

Ispod se odlučite za recept koji više odgovara vašem ukusu i žviotnom stilu. Ne zaboravite:

  • majonezu zamijeniti domaćom majonezom od malsinovog ulja
  • izbaciti iz recepta ili zamijeniti svinjsko meso dimljenom puretinom ili piletinom.
  • Izbaciti iz recepta krastavce ili smanjiti količinu na manje od 1/2 navedene u receptu.

Recept za originalnu rusku salatu:

Recept za francusku salatu od kupovne mješavine povrća:

U našim krajevima popularnija je Francuska salata nego originalna Olivierova, odnosno Ruska salata. Francuska salata je zapravo vegetarijanska verzija ruske salate. Sastojci su lako dostupni, možete praviti svečanu verziju od početka ili se odlučiti za bržu verziju s mješavinom smrzunutog povrća. Kako je navedeno iznad, da bi je još učinili zdravijom zamijeniti i majonezu umakom od maslinovog ulja i žumanjka.

Možda će vas zanimati i koliko francuska salata u originalu ima kalorija:

Koliko kalorija ima francuska salata


Komentari

Odgovori

*