18. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Piletina iz pećnice u umaku od senfa

Piletinu radim na različite načine, a ovo je jedan od brzih i jednostavnih recepata, a istovremeno je odličan. Radila sam pileći file, koji je potrebno stanjiti odnosno isjeći na manje komade ako je kupljen u komadu, no, mogu se odmah kupiti pileći odresci ili pileći medaljoni. Na isti način se mogu peći i bataci ili karabataci, umjesto fileta, no tada treba nešto duže peći.
Piletina iz pećnice u umaku od ulja i senfa
Piletina iz pećnice poslužena sa sirom

Piletina iz pećnice u umaku od senfa

Piletinu radim na različite načine, a ovo je jedan od brzih i jednostavnih recepata, a istovremeno je odličan. Radila sam pileći file, koji je potrebno stanjiti odnosno isjeći na manje komade ako je kupljen u komadu, no, mogu se odmah kupiti pileći odresci ili pileći medaljoni.

Na isti način se mogu peći i bataci ili karabataci, umjesto fileta, no tada treba nešto duže peći.

Sastojci:

  • piletina (pileći fileti, pileći medaljoni, pileći bataci)
  • 4 žlice ulja
  • pola žlice soli
  • žlica senfa
  • malo papra
  • prstohvat češnjaka u prahu
  • kukuruzna krupica (palenta)

Priprema:

Ukoliko imate pileći file u komadu, izrezati ga na manje i tanje komade.

Sve sastojke s piletinom pomiješati u većoj zdjeli. Pek papir staviti u veći pleh. Kada se sastojci ujednače, složiti piletinu na pek papir.

Staviti u zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva i peći. Nakon 10 minuta piletinu okrenuti, te peći još 10 minuta.

Vrijeme pečenja će ovisiti o veličini komada piletine. Ukoliko se rade bataci, tada je vrijeme pečenja potrebno produžiti.

Kako bi piletina bila hrskavija, dodatno se može po piletini kada se složi u pleh posuti kukuruzne krupice (palente) u tankom sloju.

Ovakav način pripreme piletine je odličan budući da je jednostavan, ne zahtjeva prženje niti stajanje blizu štednjaka cijelo vrijeme.

Kada se radi o pilećem fileu, vrijeme pečenja je oko 20 minuta, a ako su komadi tanji može biti i koji minut manje. S obzirom da se piletina peče u pećnici i potrebno ju je samo jednom okrenuti, ovo je praktično jelo jer je brzo, ali i u međuvremenu dok se piletina peče, nemate puno posla s njom.

Piletina iz pećnice sa senfom

Piletina se na ovaj način može pržiti i u tavi ili u dubokom ulju. No, ja preferiram pećnicu.

Općenito mi je draža za ovakve stvari pećnica jer je sama priprema piletine prije pečenja brzo gotova, a nakon što se stavi u pećnicu, nema puno angažmana.

Piletinu se može staviti i direktno u pleh, no pek papir je praktičniji budući da se piletina ne lijepi za pleh, jednostavno ju je okrenuti, te je prilikom pečenja potrebno manje ulja, te nema podmazivanja pleha. veličina pleha ovisi o količini piletine, no potrebno je da se svi komadi stave na pek papir, odnosno da nisu komadi piletine jedan na drugom.

Ovako pripremljena piletina može se poslužiti uz sir, ali i bilo koji drugi prilog, bilo koje povrće koje inače poslužujete uz piletinu.

Kada nemate dovoljno vremena odličan je izbor kupiti manje komade pilećih prsa jer tada nije potrebno vrijeme za rezanje pilećeg filea. Bitno je da su komadi okvirno slične veličine kako bi se ravnomjerno ispekli.

Piletina pripremljena na ovaj način je odlična zamjena za pohanu piletinu, posebno ako se dodaje više kukuruzne krupice, a ne zahtjeva puno vremena, miješanje svih sastojaka je brzo i jednostavno. Isto tako ne zahtjeva prženje na ulju.

Za one koji često pripremaju piletinu je odličan novi način brzog pripremanja piletine.

Senf se može preskočiti, no, odlično se slaže s piletinom, te joj da nešto drugačiji okus nego kada se radi bez senfa.

Slično je i s kukuruznom krupicom, na ovakav način se piletina može pripremiti i bez kukuruzne krupice, postupak je potpuno isti. Kukuruzna krupica dodaje hrskavost piletini, te se ovaj recept može raditi s njom ili bez, rezultat će biti sličan, ali opet različit. Stoga se može kombinirati prema raspoloženju i željama. Ako želite rezultat sličniji pohanoj piletini, odnosno hrskaviju piletinu, dodajte malo više kukuruzne krupice preko piletine.

Za one koji uobičajeno rade batake u pećnici ovakav način pripreme je zanimljiva promjena, iako ne zahtjeva puno dodatnih sastojaka, senf i kukuruzna krupica će doprinijeti da se rezultat ovog jela razlikuje od uobičajene pripreme piletine, odnosno pilećih bataka u pećnici.