25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Kako zgusnuti umak od rajčice

Bez obzira radilo se o domaćoj ili kupovnoj pasiranoj rajčici, kada je koristimo kao umak željeli bismo da bude gušće teksture i boljeg okusa.

Kako zgusnuti umak od rajčice

Kako zgusnuti umak od rajčice

Bez obzira radilo se o domaćoj ili kupovnoj pasiranoj rajčici, kada je koristimo kao umak željeli bismo da bude gušće teksture i boljeg okusa.

Da biste zgusnuli umak od rajčice postoji nekoliko metoda.

Najjednostavniji način na koji možete zgusnuti pasiranu rajčicu je iskuhavanje. Međutim, ovo je način koji u većini situacija nije prikladan, jer prednost pasirane rajčice je što je koristimo za brza jela i kada nemamo vremena. Ali ako imate vremena ovo je najbolji način. Stavite na laganu vatru pasiranu rajčicu i pustite da pomalo kljucka, dok ne dobije željenu teksturu. Ova metoda ne mijenja okus rajčice i rajčica ne gubi na kvaliteti. Poanta je da što više vode ispari.

Druga opcija je da u umak stavite kukuruzni škrob. Kukuruzni škrob nema okus, ali će povećati kalorije ukupno u vašem jelu. Možete jednu žlicu kukuruznog škroba pomiješati s malo vode pa dodati u pasiranu rajčicu i pustiti da sve skupa malo vrije ili izravno u rajčicu uz miješanje dodati kukuruzni škrob. Kod nas se kukuruzni škrob najčešće prodaje pod nazivom Gussnel, Gustin ili sličnim varijacijama.

Treća opcija je Roux što je nešto slično kao naša zaprška. Radi se tako da se na maslacu poprži brašno. Zatim se doda u umak. Roux se koristi kao zgušnjivač u francuskoj kuhinji, ali morate znati da on pomalo mijenja i boju i okus umaka iako na suptilan način.

Možete i zgusnuti ga tako da završite kuhanje tjestenine u umaku. Npr. ako je navedeno da se špageti kuhaju 8 minuta, kuhajte ih 5 u slanoj vodi, zatim još 5 u pasiranoj rajčici (dvije minute produžite kuhanje, jer se voda iz umaka sporije apsorbira i u njemu se sporije kuha tjestenina.

Ako nemate problema s okusom dinstanog luka, umak možete zgusnuti tako i da izblendate glavicu luka, dinstate nekih 10tak minuta na laganoj vatri, dodate zatim pasiranu rajčicu i još zajedno kuhate nekih 10 tak minuta.

Umak možete zgusnuti i šećerom, što nije najzdravija opcija, jer da bi ste neutralizirali okus šećera trebate dodati i više soli. Šećer će povezati i zgusnuti umak, slično kao kad se radi voćni sirup.

Kako zgusnuti umak od rajčice Kako zgusnuti umak od rajčice Kako zgusnuti umak od rajčice Kako zgusnuti umak od rajčice Kako zgusnuti umak od rajčice

Vezano:

Zaprška za sarmu