25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Integralni kruh iz pekača

Sve sastojke staviti u posudu pekača za kruh počevši od tekućih. Ovaj recept je za pšenično integralno brašno, ali sam koristila i druga integralna brašna. Ako ne želite samo integralno brašno, po istom receptu možete napraviti i kruh s različitim omjerima integralnog i bijelog brašna...

 

Integralni kruh iz pekača

Sastojci:

  • 450ml vode
  • 500 gr integralnog pšeničnog brašna
  • 2 male mjerice soli (one od pekača)
  • 1 veća mjerica šećera (ona od pekača)
  • 2 žlice margarina ili masti
  • 2 veće mjerice (one od pekača) mlijeka u prahu
  • 1 mala mjerica kvasca (ona od pekača)

Priprema: 

Sve sastojke staviti u posudu pekača za kruh počevši od tekućih. Na brašno istresite kvasac.

Ako nemam mlijeka u prahu tada ga preskočim, ali stavim mlijeko, smanjim količinu vode i dodam ostatak mlijeka.

Kao i uobičajeno s pekačima kruha prvo se stavljaju tekući sastojci, a potom brašno i kvasac.

  • opcija: u ovaj kruh možete dodati sjemenke po želji, ja najčešće koristim suncokretove ili bućine. S tim da bućine sjemenke malo mijenjaju okus kruha, dok suncokretove samo upotpune okus, ali ne mijenjaju ništa. I kod bućinih promjene su minimalne.

Peći na programu BASIC ili SANDWICH.

Integralni kruh iz pekača

Pekač koristim već duže vrijeme, te kombiniram sastojke. Pronaći dobar omjer za integralni kruh je bilo malo teže, no bila sam uporna budući da sam odlučila da želim više koristiti integralno brašno, a smanjiti korištenje bijelog brašna. Kod mene se dosta jede kruh, te sam smatrala potrebnim, baš zato što konzumiramo puno kruha, više koristiti integralna brašna. Ovaj recept je za pšenično integralno brašno, ali sam koristila i druga integralna brašna. Ako ne želite samo integralno brašno, po istom receptu možete napraviti i kruh s različitim omjerima integralnog i bijelog brašna.

  • Kruh po ovom receptu se može raditi od različitih vrsta integralnog brašna
  • Ukoliko imate problem s dizanjem kruha, možete staviti mlaku vodu u pekač.
  • Ukupno vode odnosno tekućine treba biti 450 ml, stoga ako stavljate mlijeko ili jogurt, tada proporcionalno smanjite količinu vode, kako bi ukupno mlijeka i vode ili jogurta i vode bilo 450 mililitara. To koristim kada nemam mlijeko u prahu, ili kada jednostavno želim ovakvu varijantu. U oba slučaja, bilo da sam stavila mlijeko ili mlijeko u prahu kruh bude isti.
  • U kruh možete dodati sjemenke, njih se može dodati na početku odmah kada i ostale sastojke, ili naknadno ukoliko vaš pekač ima opciju dodavanja sjemenki. U tom slučaju se oglasi zvučni signal kada se dodaju sjemenke.
  • Ponekad po sličnom programu radim kruh koji je kombinacija bijelog brašna i integralnoga, ili bijelog brašna i zobenih pahuljica. U tom slučaju omjer brašna i pahuljica ovisi, uglavnom pahuljica stavim oko 100 grama, ali ukupna težina brašna i pahuljica treba biti ista kao i u osnovnom receptu samog brašna.

Kruh iz pekača kao i svi drugi recepti ponekad ispadne bolje a ponekad lošije. No, zbog svoje praktičnosti, isplati se malo potruditi kako biste došli do recepta koji će vam dati kruh koji vam odgovara odnosno koji vam se sviđa.

Ovaj kruh često pravim na basic ili sandwich programu, no, na nekim pekačima ima i poseban program za integralni kruh, te se može koristiti i njega. Ja sam radila na sva ta tri programa i rezultat bude sličan. Ali postoje neke sitne nijanse.

Meni je ovaj kruh postao rutina, a zadovoljna sam jer se dobro digne, dobro ispeče, a uspjela sam pronaći kruh iz pekača koji je dobra zamjena bijelom kruhu.

Prednosti integralnog brašna nad bijelim su već poznate, a s obzirom da ja preferiram kruhove koji se rade kod kuće, umjesto kupovnih bilo mi je bitno pronaći recept koji će biti dobar, i da neće ukućani samo čekat kada ću napraviti bijeli ili kada ću zaboraviti napraviti kruh pa da mogu kupiti neki. S obzirom da je ovaj ispunio sva moja očekivanja, on je postao rutina i najčešće pravljeni kruh kod mene. I na slikama ćete vidjeti da postoje varijante i da nije svaki put isti, no, to je uobičajeno.

Pročitajte i: