Bezglutenski kruh iz pekača od mješavine brašna

Bezglutenski kruh iz pekača od mješavine brašna

Sastojci:

400 ml vode
1 jaje
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 žlica octa

200 g bezglutenske mješavine za kruh
100 g kukuruzne krupice
100 g rižinog brašna
100 g zobenog brašna

1 žličica suhog kvasca

Priprema:

Staviti sve sastojke za kruh u zdjelu i uključiti ultra brzi program (Ultra Fast), kod mene je 1 sat i 38 min.

Zbog čega praviti kruh od mješavine brašna, a ne samo od bezglutenske mješavine za kruh?

Naravno, nisam gledala sve bezglutenske mješavine za dizana tijesta, ali nekoliko zadnjih koje sam kupovala imaju po mome mišljenju sastav koji se ne bi uklopio u jako zdravu prehranu. Ok, jest bezglutenski, ali uglavnom su ta brašna s jako puno škroba i dodataka. Kako bi bezglutenski kruh učinila zdravijim dodajem mu i neka čista brašna ili krupicu, ali ipak za dobra kruh, da bi sličio na pravi kruh morate staviti i te mješavine, jer inače ćete dobiti jako „zbleban” i gumenast kruh.

Kukuruznu krupicu možete zamijeniti i kukuruznim brašnom. Rižino brašno možete kupiti a možete i sami napraviti mljevenjem riže po izboru, jednako kao što i zobeno brašno možete kupiti, a možete ga napraviti mljevenjem zobenih pahuljica.

Jaje je jako bitan sastojak ovog kruha jer sprječava mrvljenje i učvršćuje strukturu kruha. Ne morate se brinuti za kalorije, jer jaja imaju svakako manje kalorija od brašna, pa će ukupni kruh biti manje kaloričan, nego da ga radite s istom količinom brašna.

Ovaj kruh najbolje je praviti na ultra kratkom programu jer kada sam probala radit na dužim programima uvijek sam imala problem da bi tijesto prebrzo nadošlo pa se tijekom pečenja ispuhao te bi ostajala rupa u sredini, a rezultat bi bio gotovo nejestiv kruh. Ovo je kombinacija koja se meni pokazala kao najbolji omjer za pripremu jestivog bezglutenskog kruha, a da se ipak u pripremi koristi puno više čistog brašna nego koliko bi se koristilo korištenjem isključivo neke mješavine za kruh. Zbog čega ide ocat u kruh nisam sigurna, ali sam negdje pročitala da ka pekari dodaju i imam neki osjećaj da zaista kruh bude bolji ako dodam žlicu octa, iako ne preferiram čisti ocat nego radije stavim aceto balsamico (balzamični ocat).

Vezano:

Kruh iz pekača


Komentari

Odgovori

*