19. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Hercegovački uštipci – od ideje do posluživanja u 5 minuta

Nekad jelo za siromahe, danas se smatraju ukusnom grickalicom ili brzom zamjenom za kruh, koja je spremna u pet minuta...

Hercegovački uštipci – od ideje do posluživanja u 5 minuta

Nekad jelo za siromahe, danas se smatraju ukusnom grickalicom ili brzom zamjenom za kruh, koja je spremna u pet minuta.

Od ideje do konzumacije neće vam trebati više od 5 minuta.

Hercegovački uštipci recept

Sastojci:

Napravite smjesu od:

– brašna,
– vode i
– malo soli

– Ulje za prženje (po želji može i druga masnoća)

Priprema:

Miješajte žlicom brašno, vodu i sol, da se razbiju sve grudice. Smjesa bi trebala biti gustoće kao smjesa za palačinke, ako niste radili palačinke to je okvirno gustoće punomasnog tekućeg jogurta.

U ravnu tavu stavite ulje. Kada se dobro zagrije izlijevajte tijesto prema veličini ili obliku koji želite.

Na sredini prženja prevrnite uz pomoć dvije vilice ili štipaljke za hranu.

Uštipci bi trebali biti hrskavi. To ćete postići tako da pržite kratko, ali na vrelom ulju s obje strane.

Omjer brašna i vode za hercegovačke uštipke je proizvoljan, ali kod mene savršeno funkcionira jednak omjer. Na primjer na jednu šalicu brašna stavim jednu šalicu vode.

Možda najpopularniji oblik su dugi hercegovački uštipci, ali je one ovalnog oblika najjednostavnije praviti.

Poslužite sa sirom, kajmakom,  paštetom, nutelom, marmeladom… Ili samostalno kao ukusnu grickalicu.

Napomena: Sa sastojcima za smjesu možete eksperimentirati, možete koristiti različite vrste brašna, dodati malo palente, sjemenki po želji ili grožđica.

Starinski hercegovački uštipci

Za razliku od običnih hercegovačkih uštipaka, starinski hercegovački uštipci imaju jedan tajni sastojak a to je loza ili lozovača. U nedostatku lozovače možete upotrijebiti i šljivu ili šljivovaču.

Ovaj tajni sastojak starinskih hercegovačkih uštipaka pomaže da budu još hrskaviji, te da upiju manje ulja, a naravno i okus dobije novu aromu.

Sastojci:

  • brašno
  • voda
  • malo soli
  • 1 do 2 žlice loze
  • ulje za prženje

Priprema:

Dobro umijesite žlicom brašno, vodu i sol. Najbolje bi bilo miješati pjenjačom ukoliko je imate jer će tada smjesa biti rahlija, a uštipci ukusniji. Dodajte lozu.

Napravite tekuću smjesu, gustoće tekućeg jogurta.

Kutljačom vadite smjesu, te pržite s obje strane na vrelom ulju. Ulje treba biti dobro zagrijano, ali ne smije pregoriti prije stavljanja smjese za hercegovačke uštipke jer će tada dobiti drugačiji okus.

Oblik starinskih uštipaka varira od domaćice do domaćice, ako i veličina.

Hercegovački uštipci s jogurtom

Uštipci s jogurtom zapravo nisu hercegovački uštipci, jer su hercegovački uštipci poznati samo po tome što u njih idu samo brašno, sol i voda, te eventualno se dodaje lozovača. Međutim, kroz vrijeme je nastala nešto obogaćena verzija hercegovačkih uštipaka u koju se dodaje jogurt. Jogurt obogaćuje okus, te ima sličan učinak na tijesto kao prašak za pecivo zbog kojeg uštipci bubre.

Hercegovački uštipci s jogurtom recept

Sastojci:

  • brašno
  • malo soli
  • voda
  • proizvoljno jogurta
  • 1 do 2 žlice lozovače (po želji)
  • ulje za prženje

Priprema:

Pjenjačom ili drvenom žlicom umutiti sve sastojke, gada smo dobili istu gustoću smjese kakvu zapravo ima jogurt, treba vaditi kutljačom ili izliti iz posude u kojoj smo miješali na vrelo ulje dio smjese.
Praviti oblike po želji, krugove, polukrugove ili duge uštipke. Poslužiti uz namaze ili delikatesne proizvode. Tajna pečenja hercegovačkih uštipaka je u vrelom ulju i kratkom prženju s obje strane.

Za hercegovačke uštipke s jogurtom koristite omjer 1,5 šalica brašna, na 1 šalicu vode i 1 šalicu jogurta.

Koji su najbolji hercegovački uštipci?

Možda će vas odgovor na ovo pitanje iznenaditi jer tražite recept za najbolje hercegovačke uštipke, ali činjenica je da najboljeg recepta nema. Ukoliko se pripremaju po nekom drugom receptu u koji osim brašna, soli i vode (uz lozu) ide i neki treći sastojak tada to više nisu hercegovački uštipci. Naravno, neograničen je izvor dodataka koje možete stavljati u smjesu, od grožđica, do jaja, čak i kvasca ako želite mekše uštipke, ali tada su to samo uštipci, a ne hercegovački. Tako da recept za najbolje hercegovačke uštipke ne postoji, ali metodom pokušaja i pogreške, te različitom kombinacijom omjera navedenih sastojaka, različitom gustoćom smjese ili različitim oblicima možete se potruditi da pronađete pravi omjer prema kojem ćete praviti najbolje hercegovačke uštipke i uštipke po svome guštu.