28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Rajčica

Plod rajčice više nalikuje voću nego povrću. Sastavni je dio većine naših jela.

Rajčica

Rajčica

Recepti - RajčicaPlod rajčice više nalikuje voću nego povrću. Sastavni je dio većine naših jela. Iz Amerike je prenijet prije samo 500 godina, a k nama u 19.stoljeću.

Recepti - RajčicaSvježe rajčice sadrže vrijedne vitamine i minerale, a bogate su i betakarotenom.

Recepti - RajčicaKada ih kupujete birajte zrele i sjajne, jake boje, nemojte kupovati mekane. Brzo se kvare ukoliko ih čuvate na sobnoj temperaturi, stoga je najbolje čuvati ih u smočnici. Idealna temperatura im je 14 stupnjeva Celzijevih.

Recepti - RajčicaUkoliko nemate svježih rajčica možete ih u umacima zamijeniti i oguljenima iz konzerve ili pekmezom od rajčica. Dosta se koriste kao rjeđi ili gušći sok, marmelada te u kombinacijama s drugim povrćem. Industrijski se konzerviraju cijele, oguljene rajčice ili oguljene i narezane na kolutiće.

Recepti - RajčicaRajčica sadrži 93% vode stoga se vrlo često koristi kao salata u ljetno doba jer osvježava. Ukoliko pravite salatu zrele rajčice je dovoljno dobro oprati. Vrijednost rajčica je posebno velika jer sadrži Iycopin, karotinoid koji se bori protiv slobodnih radikala te štiti od raka.

Recepti - RajčicaUkoliko rajčice punite odrežite im dio s peteljkom, žličicom malo izdubite da uz koru ostane sloj mesa, dovoljno debeo da ne puca pri punjenju.

Pročitajte i:

Rajčica – Recepti

Umak od rajčice

Juha od rajčica