19. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Riža na mlijeku

Riža na mlijeku priprema se tako da u lonac stavimo mlijeko...
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku s cimetom

Riža na mlijeku

Sastojci:

recepti

1 l mlijeka

recepti

sol

recepti

30 dag riže

recepti

4 dag maslaca

recepti

šećer (oko 2 žlice)

recepti

cimet

Priprema:

Riža na mlijeku priprema se tako da u lonac stavimo mlijeko. Malo posolimo, dodamo šećer i rižu. Opranu rižu skuhamo u vrućem, malo posoljenom mlijeku.

Kad je gotova riža na mlijeku skinemo sa štednjaka, te umiješamo maslac.

Rižu na mlijeku serviramo u zdjelice, pospemo šećerom, cimetom ili ribanom čokoladom.

Riža na mlijeku – osnovni starinski recept

Postoje mnoge izvedenice ovog recepta, te se u različitim krajevima tradicionalno dodaju drugačiji sastojci. Razlike mogu biti u načinu pripreme, odnosno sastojcima koji se dodaju prilikom kuhanja, ali i u načinu serviranja i ukrašavanja.

U mlijeko kada kuhamo dodamo malo soli i šećer, a količina šećera ovisi o tome koliko slatku rižu netko preferira. Uglavnom za ovu količinu riže idu dvije do tri žlice šećera.

No, prilikom kuhanja u rižu na mlijeku možete dodati i cimet, kao što se cimet može dodati naknadno za ukrašavanje. Kada poslužite u zdjelice rižu na mlijeku, dodate na vrhu malo cimeta. On će dati poseban okus ovom desertu a posebno je dobar izbor u zimskom vremenu kada se općenito cimet dodaje u više jela i prisutan je u više kombinacija.

Isto tako opcija je dodavanje kakaa ili tamne čokolade već prilikom kuhanja. Ali možete i na ovako skuhanu rižu na mlijeku i posluženu u zdjelice dodati naribanu čokoladu koja će poslužiti kao efektivan ukras, ali i doprinijeti okusu riže na mlijeku.

Detaljniji recept možete pronaći ovdje:

Ovo je zaista osnovni, bazični recept, a može se prilagođavati ukusima i trenutnom raspoloženju.

Koliko će se riža kuhati ovisi o vrsti riže, te je to uvijek najbolje provjeriti na pakiranju od riže. Iako mnogi koji često pripremaju rižu već prema izgledu znaju kada je riža gotova.

Općenito, rižu na mlijeku bi trebalo ostaviti nešto rjeđu nego što se uobičajeno kuhaju druga jela od riže. Ona može biti i skroz gusta, ali ukoliko je ipak malo više mlijeka ostalo, riža na mlijeku će biti bolja.

Čak i ako inače kada radite jela od riže preferirate tvrđu rižu, odnosno da nije skroz raskuhana, kada se radi o riži na mlijeku ona bi trebala biti ipak malo više kuhana od toga. Određena doza raskuhanosti i ljepljivosti riže ovom receptu daje dodatnu draž.

Vrlo često se riža na mlijeku ukrašava voćnim sokovima, odnosno može se preliti s malo voćnog soka, kao i s kompotima. Jedan od klasičnih primjera je ukrašavanje riže na mlijeku sa kompotom od višanja. Ovakva vrsta ukrašavanja i dodavanja okusa posebno je popularna u njemačkom stilu kuhanja riže na mlijeku.

Osim toga opcije su dodati meda, sušenog voća, ali ribane čokolade, čokoladnih mrvica i slično.

Ovaj desert je odličan jer se brzo priprema, a uglavnom se radi o sastojcima koje uobičajeno imamo u kući. Osnova recepta je riža, mlijeko i maslac. I s tim sastojcima imate gotovu rižu na mlijeku. Priprema je relativno brza, a jednostavna. Sve ostalo možete, a ne morate dodati riži na mlijeku, odnosno možete kombinirati dodatne sastojke koje imate pri ruci.

Iako je riža na mlijeku starinski desert on nije izgubio svoju popularnost, a čak se u mnogim trgovinama može pronaći i gotove varijante riže na mlijeku. I to govori o tome da je ovaj desert i dalje atraktivan, a s obzirom da je prilično jednostavan, zadržao se kod mnogih. Čak i ako do sada niste radili ovaj desert vrijeme je da probate, jer se radi o ukusnoj poslastici koja je brzo gotova.

Vrijeme pripremanja i kuhanja: 30 min.

Riža na mlijeku 
Riža na mlijeku – osnovna varijanta
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku s cimetom
Riža na mlijeku
Riža na mlijeku s cimetom

Riža na mlijeku