28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Savjeti za pripremu i kuhanje TJESTENINE – Koliko dugo se kuha tjestenina?

Svaka vrsta tjestenine odgovara svakom receptu posebno budući da se odabire po obliku, debljini i konzistenciji.

Savjeti za pripremu i kuhanje tjestenine

Savjeti za pripremu i kuhanje TJESTENINE – Koliko dugo se kuha tjestenina?

recepti Svaka vrsta tjestenine ne odgovara svakom receptu posebno budući da se odabire po obliku, debljini i konzistenciji. Cjevasti oblici tjestenine (npr. makaroni) pogodni su za pripremu u pećnici. Rebrasta tjestenina izrađena je tako da bi zadržala tanji sloj umaka oko sebe. No, iako se određene vrste tjestenine bolje uklapaju u određene recepte, ne može se puno pogriješiti ako se zamijeni jedan tip tjestenine s drugim.

recepti Općenito, deblja tjestenina se poslužuje uz umake s jakim začinima, dok se blaži umaci serviraju uz tanju tjesteninu.

Kuhanje tjestenine

recepti Da biste skuhali tjesteninu potrebno je uliti puno vode u posudu, posoliti i u kipuću vodu staviti tjesteninu.

  • Omjer: 1 litra vode i 10 g krupne soli na 100 g tjestenine.

recepti Prilikom kuhanja voda treba kipjeti, a posudu nemojte poklopiti. Tijekom kuhanja tjesteninu obavezno promiješajte vilicom da se ne bi zalijepila.

recepti Vrijeme kuhanja ovisi o obliku i sastojcima tjestenine i uvijek je navedeno na ambalaži. Tjestenina se razlikuje prema debljini i ne kuha se svaka tjestenina isto vremena.

Čak i špagete ima nekoliko vrste i debljina, te se različito dugo kuhaju.

recepti Čim je tjestenina kuhana, odmah je treba procijediti na cjedilu da se ne bi lijepila. Ukoliko je ostavite u toj vodi ona će previše nabubriti i smekšati. Nakon što ste tjesteninu ocijedili, začinite i poslužite.

recepti Dok se tjestenina kuha nemojte dolijevati hladnu vodu.

Vrijeme kuhanja se razlikuje ne samo prema vrstama tjestenine, nego i o sastavu. Na vrijeme kuhanja će utjecati i kvaliteta zrna, te prerada, uz oblik tjestenine. Uglavnom će kvalitetnija tjestenina se kuhati nešto duže.

Ispod navodimo okvirno vrijeme kuhanja nekih vrsta tjestenine:

  • Spirale / fusili se kuhaju u prosjeku 9 do11 minuta.
  • Penne se kuhaju 9 do11 minuta.
  • Makaroni se kuhaju 9 do 11 minuta.
  • Špageti (No. 3) se kuhaju 7 do 8 minuta.
  • Špageti (No. 5) se kuhaju 8 do 9 minuta.
  • Špageti (No. 7) se kuhaju 11 do 12 minuta.

Kada se kuha tjestenina treba imati u vidu i recept, odnosno da li se ona dodatno polije stavlja u pećnicu, kuha u umaku ili se poslužuje? Ukoliko nakon osnovnog kuhanja tjestenine postoji potreba za dodatnom termičkom obradom, odnosno izlažemo li tjesteninu toplinu, bilo kuhanjem ili u pećnici, tada se osnovno kuhanje može skratiti kako se tjestenina kasnije ne bi prekuhala.

Ukoliko se tjestenina dodaje npr. umaku, ali se ne kuha dodatno, tada se može pratiti osnovno vrijeme kuhanja. Ali ukoliko se u umaku kuha još nekoliko minuta tada se osnovno vrijeme malo skratiti.

Kako znati da je tjestenina skuhana?

Kada vam se čini da bi tjestenina mogla biti gotova, izvadite jedan komad tjestenine na tanjur i presijecite ga vilicom. Ako to ne ide, ili osjetite da je još tvrda u sredini, tada tjestenina nije kuhana. Uglavnom se i na presjeku tjestenine vidi da još ima dio unutra koji je drugačije boje i nije skuhan.

Ako je možete popoloviti tada je kuhana.

Ali nemojte čekati da postane previše mekana. Ukoliko je previše lako popolovite možda je već raskuhana. Ocijedite je i stavite pod mlaz hladne vode.

S obzirom da nisu svi ukusi isti, te neki preferiraju tvrđu a neki više kuhanu tjesteninu, kada izvadite jedan komad i pokušate kroz njega proći vilicom, to bi trebalo biti onako kako želite da bude i kod skuhane tjestenine. Ako ide teže ostavite još malo da se kuha.

Koliko tjestenine skuhati?

Ako vam je teško procijeniti koliko tjestenine trebate skuhati, niste jedini.

Za jednu osobu se smatra dovoljnim 80 grama tjestenine, odnosno suhe tjestenine.

Dakle, po osobi, ovisno o tome za koliko osoba kuhate se smatra dovoljnim 80 grama po osobi.

Kada se radi o svježoj tjestenini, mjera je 60 grama po osobi.