25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Pire od mrkve

Pire od mrkve je jednostavan i relativno brz recept od povrća za prilog bilo kojoj vrsti mesa. Radi se vrlo slično receptu za pire krumpir. Mrkvu je potrebno očistiti, nasjeckati te skuhati, tako da je ukupan proces prilično brzo gotov. Očistite, operite i narežite mrkvu.
Pire od mrkve

Jednostavni recept za pire krumpir

Pire od mrkve je jednostavan i relativno brz recept od povrća za prilog bilo kojoj vrsti mesa. Radi se vrlo slično receptu za pire krumpir. Mrkvu je potrebno očistiti, nasjeckati te skuhati, tako da je ukupan proces prilično brzo gotov.

Pire od mrkve

  • 500 grama mrkve
  • 100 ml mlijeka
  • 30 grama maslaca
  • pola žličice soli
  • malo papra po želji
  • parmezan po želji

Okvirno su potrebne tri velike mrkve po osobi , tako da se sastojci mogu jednostavnije prilagoditi broju osoba za koje radite obrok.

Priprema

Oguliti mrkvu, narezati na manje komade te staviti u lonac s vodom. Dodati i žličicu soli. Pojačati temperaturu i pustiti da proključa. Poklopiti i ostaviti da kuha 15 do 20 minuta.

Vrijeme kuhanja ovisi o veličini komada mrkve, što su manji mrkva će brže biti gotova.

Može se izvaditi jedan komad mrkve kako bi se provjerilo da li je gotova.

Procijediti mrkvu, dodati maslac i mlijeko, po želji malo papra, te sve dobro zgnječiti i ujednačiti. Ja uglavnom koristim blender odnosno štapni mikser kako bi dobila skroz ujednačenu smjesu.

Mlijeko se može dodati toplo ili hladno, ovisno o tome da li želite da se pire brže ohladi ili da duže bude topao, kao i da li je već se mrkva ohladila.

I pire od mrkve je spreman za posluživanje.

Pire od mrkve

Pire od mrkve se može raditi s raznim varijantama. Može se ukupna količina staviti samo mrkva, a može se napraviti različiti omjeri mrkve i krumpira. Omjer može biti pola pola, ili za početak, ako niste ranije radili pire od mrkve možete staviti većinu mrkve i dodati jedan ili dva krumpira kako bi malo ublažili okus.

Pire od mrkve je zanimljiva alternativa klasičnom pireu, brzo je gotov, a opet drugačijeg okusa, drugačije boje, te je na meniju druga namirnica.

Mrkva se može jesti i svježa, tako da vrijeme kuhanja se može prilagoditi, no kada je mrkva dobro skuhana od nje se lakše može pripremiti pire.

Ukoliko preferirate drugačiju odnosno grublju strukturu pirea, nemojte koristiti štapni mikser, nego ručno gnječite mrkvu.

Ovo je odličan način da se poveća konzumacija mrkve, budući da se mrkva u mnogim drugim jelima dodaje jedna do dvije na cijeli obrok. Upravo iz tog razloga ja preferiram ne kombiniranje krumpira i mrkve, budući da je ovo jelo odnosno prilog od mrkve, a krumpir kao prilog iskoristim drugi dan.

Pire od mrkve s krumpirom i jajima

Pire-od-mrkve

Ovo je nešto drugačiji recept za pire od mrkve koji se radi s mrkvom, krumpirima te se dodaju jaja.

Sastojci:

Recepti Pire od mrkve

500 g mrkve

Recepti Pire od mrkve

500 g krumpira

Recepti Pire od mrkve

1 žlica brašna

Recepti Pire od mrkve

2 žumanjka

Recepti Pire od mrkve

80 g maslaca

Recepti Pire od mrkve

mlijeko

Recepti Pire od mrkve

sol

Priprema:

Očistite, operite i narežite mrkvu. Krumpir ogulite, operite i isto tako narežite. Stavite sve zajedno da se kuha u posoljenoj kipućoj vodi. Kad je sve kuhano, ocijedite i propasirajte. Od polovice maslaca napravite zapršku tako da ga zagrijete pa na nju propržite brašno. Zapršku stavite u propasirano povrće, promiješajte i dolijte onoliko mlijeka koliko je potrebno da se dobije pire. Dosolite, promiješajte i maknite sa štednjaka pa dodajte žumanjke. Opet promiješajte, stavite u posudu u kojoj ćete pire i poslužiti, prelijte ga ostatkom zagrijanog maslaca i poslužite.

Vezano: