Krafne pokladnice

Krafne pokladnice

Krafne su odlična poslastica, posebno u doba poklada. Iako priprema krafni zahtjeva određeno vrijeme, budući da se tijesto treba dizati, ona ustvari nije zahtjevna.

Sastojci:

recepti Krafne pokladnice

700 g brašna

recepti Krafne pokladnice

5 žumanjaka

recepti Krafne pokladnice

4 dl mlijeka

recepti Krafne pokladnice

1 kvasac

recepti Krafne pokladnice

naribana korica pola limuna

recepti Krafne pokladnice

2 žlice ruma

recepti Krafne pokladnice

4 žlice šećera

recepti Krafne pokladnice

malo soli

recepti Krafne pokladnice

2 žlice ulja

recepti Krafne pokladnice

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U mlako mlijeko istresite kvasac i dodajte žlicu šećera i brašna. Pustite da se uzdigne. U ostalo brašno dodajte naribanu koricu limuna, malo soli, šećer, rum, ulje, žumanjke i mlijeko u koje ste prethodno dodali kvasac. Umijesite tijesto tako da se odvaja od ruke i posude.  Ostavite da se uzdigne. Razvaljajte na pst debljine. Nečim okruglim, npr. čašom izrežite krafne i ponovo ih pustite da se malo uzdignu.

Lagano pržite u dubokom vrelom ulju. Prvo jednu stranu, zatim okrenite.
Izvadite i vruće krafne pospite šećerom u prahu.

Od ove količine tijesta bit će oko 25 krafni, ovisno o veličini kalupa (čaše) kojim režete krafne, ali i o debljini tijesta.

Krafne

Priprema krafni zahtjeva određeno vrijeme, te iako se njima ne bavite cijelo vrijeme, ipak na to treba računati. Glavni dio posla je razvaljati tijesto i okruglim kalupom izrezati krafne. Te nakon što se one dignu potrebno je odvojiti vrijeme za njihovo prženje. U međuvremenu se može raditi nešto drugo, odnosno iako treba oko sat do dva da se krafne dižu, one u tom periodu ne zahtijevaju neki angažman.

Kvasac pomiješan sa šećerom i mlijekom treba oko 10 do 15 minuta da se razvije.

Potom se dodaju ostali sastojci, te treba napraviti tijesto koje se odvaja od zdjele ili ne lijepi za ruke. Ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Pokrijte krpom i ostavite da se tijesto diže. Ovisno o temperaturi, ali kvascu i drugim uvjetima može trebati oko sat, ali i do dva sata.

Nakon toga premijesiti tijesto i napravit kuglu. Tijesto se može podijeliti u dvije kugle, te odvojeno valjati, ako je manji prostor za razvijanje tijesta, to može biti jednostavnije. Tijesto se može staviti između dva pek papira i preko njega ići valjkom kako se ne bi lijepilo za valjak.

Tijesto bi trebalo biti oko prst debljine. Potom čašom ili nečim okruglim raditi krafne, tj. krugove u tijestu. Te krugove izdvojiti na ravnu površinu, pleh, a bit će jednostavnije ako se slaže na pek papir kako bi se tijesto manje lijepilo za podlogu.

Ostatke tijesta koji se pojave nakon što se naprave krugovi ponovno pomiješati, odnosno iskoristiti, napraviti novu kuglicu i razvaljati tijesto i napraviti nove krugove.

Kada se iskoristi svo tijesto, pokriti napravljene krugove i ostaviti da se tijesto digne, oko 15 minuta.

Zagrijati ulje i potom pržiti krafne. Kada se jedne strane dobiju zlatnu boju, okrenuti ih i pržiti s druge strane.

Okvirno se prže oko 4 minute s jedne i 4 minute se druge strane. No, to će ovisiti o temperaturi ulja, kao i debljini krafni. Potom vaditi krafne i staviti novu turu za pečenje.

Ukoliko krafne previše brzo dobiju boju, odnosno brzo postanu skoro smeđe, znak je da je ulje previše vruće, te ga treba malo ohladiti. Tada će krafne lagano dobivati boju. Bitno je da je ulje vrelo, ali ne smije biti ni previše jer će u tom slučaju krafne previše brzo dobiti boju i postati tamne izvana, dok se unutra tijesto neće dobro ispeći. Ako vam se to dešava s jednom turom, ostavite ulje da se ohladi malo (nekoliko minuta) prije stavljanja nove ture krafni u ulje.

Gotove krafne dok su još tople posipati šećerom u prahu.

Gotove krafne posuti šećerom u prahu
Krafne

Krafne pokladnice

Vezano:


Komentari

Odgovori

*