Koliko dugo se kuha krumpir

Koliko dugo se kuha krumpir

S jednostavnim natuknicama možete savršeno skuhati krumpir. Također, u tekstu ispod ćete saznati kako skuhati krumpir jako brzo, ako ste ga zaboravili staviti kuhati na vrijeme, na primjer, kako skuhati krumpir u 12 minuta.

Kako prepoznati savršeno kuhan krumpira

Savršeno kuhan krumpir zadržava svoju oblik, kora se lako guli, a tekstura je prhka.

Kako i koliko dugo kuhati krumpir

Krumpir se obično kuha u kori, ali opran. Kuha se u poklopljenom loncu u ključaloj vodi 15 do 40 minuta, ovisno o veličini krumpira. Kuhanje krumpira u kori je najzdravija opcija, budući da krumpira zadržava svoje nutrijente, a ne dodaju se dodatne masnoće za pripremu. Prije posluživanja ili dodavanja drugim jelima koru je potrebno oguliti. Pripazite da se ne opečete i ne gulite vreo krumpir, nego ga prethodno rashladite.

Prilikom kuhanja cijeli krumpir treba biti uronjen u vodu, te dijelovi ne bi trebali viriti van vode za dobro kuhan krumpir.

Kada kuhate krumpir u kori vrijeme kuhanja u najvećoj mjeri ovisi o veličini krumpira, ali ako je krumpir sariji, odnosno ima deblju koru produžite vrijeme kuhanja.

Vrijeme ispod se odnosi na vrijeme od trenutka kada voda proključa, odnosno ako krumpir stavite u već ključalu vodu.

Maleni krumpirići promjera do 3 cm kuhaju se oko 15 min.

Krumpir promjera do 3-5 cm kuha se oko 20 min.

Krumpir srednje veličine 5-7 cm kuha se 30 min.

Veći krumpir kuha se preko 7 cm promjera kuha se 40 min pa na više ovisno o veličini krumpira.

Da biste provjerili kuhanost krumpira koristite se trikom s vilicom. Dobro kuhan krumpir vilica će s lakoćom probosti, te će se krumpir lagano početi dijeliti na mjestu uboda vilicom. Ukoliko se krumpir raspadne na dva dijela, to znači da je možda malo i prekuhan, ali to nije niša loše.

Kako skuhati krumpir brže

Brže ćete skuhati krumpir ako ga nasjeckate na komade veličine po 2-3 cm. Tada vrijeme kuhanja krumpira skraćujete na vrijeme kao da kuhate manje krumpire.

Krumpir dodajte u već ključalu vodu. Tako ćete uštedjeti nekoliko minuta kod kuhanja, dok čekate da voda proključa.

Kako još brže skuhati krumpir

U ekspres lonac stavite vrelu vodu krumpir narezan na manje kockice. Zatvorite poklopac. Kuhajte u ključaloj vodi 10 min.

Kuhanje krumpira bez kore

Ukoliko iz nekog razloga preferirate kuhanje krumpira bez kore, vrijeme kuhanja će ostati približno isto, odnosno možete ga kuhati 1-2 minute kraće.

Kuhani krumpir obično se koristi za pripremu restanog krumpira, pire krumpira i za krumpir salate.

Više ideja za jela od krumpira i kako pripremiti krumpir potražite ovdje:

Zbog čega je krumpir koristan za zdravlje

Od pire krumpira do fast food varijacija poput pomfrita, krumpir vidimo na svakom stolu. Krumpir je jedna od popularnijih namirnica. Krumpir je povrće, pa iako na lošem glasu zbog lošeg načina pripreme, ako se priprema na zdrav način može biti vrlo dobra namirnica u zdravoj prehrani. Krumpir sadrži vitamine, minerale i vlakna. Bogat je nutrijentima koji pomažu rad krvožilnog sustava, podupire zdravlje mišića i živaca. Što je krumpir posbeniji, odnosno ima u sebi jače izraženu boju to je bogatiji nutrijentima, pa je ljubičasti krumpir još bolja opcija od običnog krumpira. Krumpir sam po sebi se ubraja u kategoriju zdravih namirnica, a ono što ga može učiniti nezdravim je način pripreme ili loš odabir dodataka. Najbolji krumpir je kuhan, a zatim pečeni u pećnici. Vrlo loša opcija po zdravlje je prženje krumpira u ulju.

Osim što je vrlo zdrava namirnica, krumpir je i prilično jeftina namirnica kada se uzmu u obzir hranjive vrijednosti koje nudi, zbog toga ga slobodno češće uključite u prehranu, samo pazite da ne pretjerujete s veličinom porcija, pripremate ga kuhanjem ili pečenjem, uključite u svoje recepte različite vrste krumpira i naravno, ne dodajte nezdrave sastojke.


Komentari

Odgovori

*