Zamjena za jaja u receptima – Što umjesto jaja?

Zamjena za jaja u receptima – Što umjesto jaja?

Jaja su naizgled neizostavna namirnica u mnogim receptima. Pomažu da se tijesto dobro digne, spajaju sastojke, dodaju vlažnost i bogatu teksturu tijestu. Da biste uspješno zamijenili jaje u nekom receptu najvažnije je razmisliti o ulozi koje jaje ima u tom receptu. Također, uzmite u obzir okus, radi li se o slanom ili slatkom jelu, želite li samo imitirati teksturu jaja ili vam treba kao hranjivi sastojak?!

U pravilu jaja možete zamijeniti u receptima gdje se koristi jedno do dvoje jaja ili vam fali jedno do dvoje jaja, ali ako se cijeli recept temelji na jajima, a nemate ni jedno, bolje da potražite drugi adekvatan recept nego pokušavate zamijeniti jaja drugom namirnicom.

Zbog čega se jaja koriste u receptima?

Osim nutricionističke vrijednosti jaja imaju i druge svrhe i receptima. Jaja doprinose strukturi, boji, okusu i konzistenciji. Bez jaja krajnje jelo bi bilo suho, tanko, a možda i bezokusno.

  • Jaja sjedinjuju sastojke – Jaja pomažu da se sastojci sjedine i drže ih zajedno. To hrani daje strukturu i sprečava a se raspadne.
  • Jaja daju rahklost – Jaja stvaraju mrežastu strukturu koja se za vrijeme pečenja proširi. U tom slučaju jaja pomažu da se tijesto digne, dobije na volumenu i prozračnosti.
  • Jaja daju vlažnost tijestu – Drugi sastojci u receptima upijaju vlažnost iz jaja što pomaže da krajnje jelo bude mekano.
  • Okus i izgled – jaja upijaju okus drugih sastojaka i postaju smećkasta kada se peku, to daje ukupno bolji izgled i okus jelima.

Da biste pronašli adekvatnu zamjenu za jaje u receptu uzmite u obzir koja je njegova svrha u tom konkretnom receptu.

Pire od jabuke umjesto jaja

Skuhajte jabuku (ogulite, po narežite, stavite u vrelu vodu i kuhajte 15 – 20 min). Kuhane jabuke zgnječite ili izblendajte i upotrijebite umjesto jaja u receptu. Za zamjenu jednog jajeta treba vam 1/4 do 1/2 pirea od jabuke.

Chia sjemenke u receptima umjesto jaja

Čija sjemenke zahvaljujući svojoj sposobnosti da stvaraju gel mogu biti vrlo dobra zamjena za jaja. S druge strane one imaju sposobnost povezivanja tijesta, pa će odraditi odličan posao. Ako pravite neko jelo za koje vam fali jaje, pripremite čija sjemenke i upotrijebite ih u receptu umjesto jaja. Da biste zamijenili jaje pomiješajte jednu žlicu čija sjemenki s 3 žlice vode. Ostavite 15 minuta, dok se ne formira žele. Možete koristiti umjesto jaja u receptima za kolače i slično.

Ocat i soda bikarbona

Pomiješajte 1 čajnu žličicu sode bikarbone i 1 jušnu žlicu octa. Ta smjesa bi trebala moći zamijeniti 1 jaje u većini recepata. Kada se pomiješaju ocat i soda bikarbona napravit će kemijsku reakciju koja producira karbon dioksid i vodu. To će dodati prhku teksturu u receptima gdje jaja trebaju odraditi taj posao.

Jogurt umjesto jaja

Jogurt je u kolačima dobra zamjena za jaja. Jedno jaje možete zamijeniti s oko pola šalice jogurta.

Popularnost jaja

Jaja su popularna namirnica oko koje oduvijek postoje debate. I dok su se oduvijek jela, krajem prošlog stoljeća proglašena su lošom namirnicom, jer se smatralo da negativno utječu na kolesterol u krvi. Danas se opet opovrgavaju te teorije, te se jaja ubrajaju u najzdravije i namirnice.

Jaja nemaju puno kalorija i ne debljaju, a i bjelanjak i žumanjak jaja bogati su supstancama uključujući proteine, vitamine i minerale. Jaja su kako je već spomenuto jako bitan sastojak u pripremi mnogih jela, jer se ponekad u njima krije ključ reakcije i uspjeha nekog jela. Postoje različiti tipovi jaja, ali kada se općenito u receptima spominju jaja, to se odnosi na kokošja jaja.

Jaja su nutricionistički bogata namirnica, koja sastoje miks raznih nutrijenata, ali gotovo svih nutrijenata koje organizam treba. Koristan su izvor vitamina D, B12, joda i željeza. Po pitanju proteina smatraju se potpunim izvorom jer sadrže svih 9 amino kiselina. S jedne strane jaja su bogata proteinima, koji čine da se osjećate sito, ali ne obiluju kalorijama, što znači da će jaja pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu. Smatra se kako jaja za doručak mogu smanjiti unos kalorija tijekom ostatka dana.

Opširnije o jajima i recepti za jaja:


Komentari

Odgovori

*