29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Koliko dugo se kuhaju šparoge + Ideje za jela sa šparogama

Šparoge su povrće koje je uglavnom dostupno tijekom proljeća. Šparoge se rijetko mogu pronaći za kupovinu tijekom cijele godine. Šparoge se ne trebaju kuhati dugo. Upravo u tome je njihova specifičnost, budući da su namirnica koja može biti vrlo brzo gotova. Zelene šparoge su uobičajeni tip šparoga i uglavnom se u receptima koriste one.
Koliko dugo se kuhaju šparoge + Ideje za jela sa šparogama recepti

Koliko dugo se kuhaju šparoge + Ideje za jela sa šparogama

Šparoge su povrće koje je uglavnom dostupno tijekom proljeća. Šparoge se rijetko mogu pronaći za kupovinu tijekom cijele godine.

Šparoge se ne trebaju kuhati dugo. Upravo u tome je njihova specifičnost, budući da su namirnica koja može biti vrlo brzo gotova.

Koliko se dugo kuhaju šparoge?

Vrijeme kuhanja šparoga ovisi o vrstama šparoga. U prosjeku je potrebno šparoge kuhati oko 10 minuta.

Šparoge je uglavnom dovoljno kuhati 5-7 minuta u ključaloj vodi. No, često se kuhaju, ako se radi o većim šparogama, i 15 do 20 minuta.

One trebaju izvana ostati hrskave, a iznutra se skuhati.

Vrste šparoga

Zelene šparoge su uobičajeni tip šparoga i uglavnom se u receptima koriste one.

Bijele šparoge su blažeg okusa.

Ljubičaste šparoge su specifične, rjeđe dostupne, te su nešto više gorke od zelenih.

Divlje šparoge su tanje i manje od uobičajenih šparoga. Specifične su po tome što su samonikle, te su zbog toga posebno cijenjene. One su intenzivnog okusa, mogu se koristiti u različitim jelima, posebno omletima.

Kako izabrati šparoge?

Kod izbora šparoga prvo što je bitno bilo bi da su svježe. To se može vidjeti po vrhovima, koji su kod svježih šparoga čvrsti te uglavnom zbijeni. One se uglavnom prodaju u snopovima, te će se vrhovi držati bliže jedni drugima kod svježih šparoga.

Vrhovi bi trebali biti zeleni, svjetlozeleni, ponekad s nekim ljubičastim elementima, ali svježe šparoge ne bi trebale biti žućkastih vrhova.

Šparoge za klasična jela u kojima se koriste čitave šparoge dobar su izbor šparoge petiljke promjena 1,5 cm.

Šparoge srednje veličine su dobar izbor za rižota, tjestenine…

Tanje šparoge (one promjera manjeg od 1cm) su prikladnije za omlete, pirjanje i slično.

Izuzetak su divlje šparoge koje se mogu koristiti za sve kombinacije. Divlje šparoge su posebna poslastica, te su izraženijeg okusa.

Koliko dugo se kuhaju šparoge + Ideje za jela sa šparogama recepti

Kako očistiti šparoge?

Šparoge oprati i posušiti.

Jednu po jednu šparogu lagano ostrugati, otkloniti površinski tanki sloj koji je prekrio svijetli i smećkasti dio.

Odrezati ili odlomiti donji dio, nekih 3-5 cm od dna. To se može lako prepoznati jer su na tom mjestu lako lomljive. Pokušajte je saviti i tu će pucati. Možete na tom mjestu odrezati nožem.

Donji deblji dio se može koristiti za pripremu kreme sa šparogama budući da se ona ujednači blenderom ili štapnim mikserom, te neće biti tvrde priliko konzumacije, a mogu biti dodatak i dekoracija brojnim drugim jelima sa šparogama.

Što pripremiti sa šparogama – Ideje za jela sa šparogama

Šparoge se mogu koristiti u u rižotima, umacima, s tjesteninama… Omlet je jedan od klasičnih jela sa šparogama, a jednostavan za pripremu, kao i šparoge s meko kuhanim jajima ili šparoge s jajem na oko. Ispod donosimo neke ideje i načine na koje se mogu pripremati šparoge.

– Krema sa šparogama

Ovo jelo je jednostavno za pripremu. Jedan do dva krumpira oguliti i narezati te staviti u vruću i slanu vodu da kuhaju. Očistiti i sitno nasjeckati šparoge, te dodati u istu vodu. Kuhati sve skupa, te kada je skuhano procijediti, ujednačiti štapnim mikserom. Poslužiti posuto s malo maslinovog ulja i sa prženim sjemenkama (suncokretovim ili bućinim).

– Omlet od šparoga

Ovo je jednostavno, brzo, a odlično jelo. Šparoge očistiti i kratko skuhati u slanoj vodi. Ovisno o debljini šparoga bit će potrebno 7 do 10 minuta.

Nasjeckati šparoge. Umutiti jaja, sol i malo mlijeka ili vrhnja, te dodati sira po želji. Dodati i šparoge. Sve skupa dobro izmiješati. Na tavi zagrijati ulje, te dodati smjesu jaja, šparoga i vrhnja. Peći oko 5-10 minuta dok se jaja ne ispeku dobro sa svih strana.

– Rižoto sa šparogama

Oprati i očistiti šparoge. Blanširati ih u vodi oko 5 minuta.

Na zagrijano maslinovo ulje dodati rižu, malo dinstati, dodati bijelog vina…

Potom dodati povrtni temeljac ILI vodu i kocku za juhu ILI se može dodati sol, papar, mljeveni bijeli luk i voda. Kada je riža na pola skuhana dodati i šparoge te kuhati još 5 do 10 minuta. Na kraju dodati malo maslaca kako bi rižoto bio kremastiji.

Može se poslužiti s parmezanom.

Rižoto se može pripremiti i na način da se prije riže poprži malo pancete, zatim dodaje riža. Ostatak pripreme je isti.

– Tjestenina s pestom od šparoga i kuhanim jajima

Pesto od šparoga se može poslužiti uz druge tjestenine, ali i druga jela stoga navodim odvojeno sastojke i pripremu pesta od šparoga od konkretnog recepta.

Sastojci za pesto od šparoga:

  • 500 grama šparoga
  • 50 grama pinjola
  • 30 grama parmezan
  • malo soli
  • maslinovo ulje

Sastojci ostali:

  • 300 grama tjestenine
  • 4 jaja

Priprema pesta od šparoga:

Šparoge oprati i očistiti, te kuhati 10 minuta. Kada su gotove odvojiti nekoliko vrhova za dekoriranje poslužene hrana (a ni ne morate). Ostatak kuhanih šparoga pomiješati s pinjolima, parmezanom, malo soli i maslinovim uljem. Sve dobro ujednačiti kako bi se dobila jednolična smjesa.

Priprema tjestenine sa pestom od šparoga:

Skuhati tjesteninu. Odlično idu fusile, ali može i drugi tip tjestenine.

Skuhati jaja, kako bi bila tvrdo kuhana jaja, kuhati 10 do 12 minuta. Jaja staviti u hladnu vodu, vrijeme računati od kada voda proključa. Više: Koliko dugo se kuhaju jaja? – Recepti (covermagazin.com) Kad su jaja kuhana, ohladiti ih, oguliti i narezati na četvrtine ili krugove.

Kuhanu tjesteninu pomiješati s umakom od šparoga, dodati jaja, promiješati i jelo je spremno za posluživanje.

– Tjestenina alla carbonara sa šparogama

  • 500 grama tjestenine
  • šparoge
  • 150 grama slanine, hamburgera ili špeka
  • ulje ili masnoće
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žumanjka
  • 100 grama parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar

Priprema:

Staviti tjesteninu u vruću posoljenu vodu da se skuha.

Oprati i očistiti šparoge. Nasjeckati na manje komade.

Skuhati šparoge. Kuhati oko 5 minuta.

Na masnoći popržiti češnjak, izvaditi ga, a staviti unutra komadiće nasjeckane slanine. Kada slanina dobije malo boje dodati skuhane šparoge. Dodati malo soli, papra, vratiti češnjak (ili dodati mljevenog češnjaka) te dodati malo vode, oko 100 da se sve poveže te nastaviti kuhati.

Pomiješati i umutiti odvojeno žumanjke, malo soli i papra, vrhnje (ili mlijeko) te dodati naribani parmezan.

Skuhanu tjesteninu dodati u tavu sa šparogama i slaninom, dodati umak od jaja, mlijeka i sira, te miješati nekoliko minuta kako bi se i jaja skuhala te sve skupa dobro povezalo.

Više ideja i recepata sa šparogama: Šparoge – Recepti

Slike:

Koliko dugo se kuhaju šparoge + Ideje za jela sa šparogama recepti
Omlet od šparoga