20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Koliko čuvati JAGODE u frižideru i mogu li se zamrznuti?

Kada je sezona jagoda mnogima su omiljeni izbor. Posebno kada su u prilici nabaviti domaće jagode. No, rok trajanja jagoda nije dug, te se lako i brzo pojavi višak. Što u tom slučaju napraviti s jagodama kako se ne bi pokvarile nego kako bi ih mogli duže konzumirati.
Koliko čuvati JAGODE u frižideru i mogu li se zamrznuti?

Koliko čuvati JAGODE u frižideru i mogu li se zamrznuti?

Kada je sezona jagoda mnogima su omiljeni izbor. Posebno kada su u prilici nabaviti domaće jagode. No, rok trajanja jagoda nije dug, te se lako i brzo pojavi višak. Što u tom slučaju napraviti s jagodama kako se ne bi pokvarile nego kako bi ih mogli duže konzumirati.

Jagode imaju brojne zdravstvene prednosti, nemaju puno kalorija te su odlična namirnica i za one na dijeti kao i za one s normalnom prehranom. Koliko jagode imaju kalorija te da li jagode debljaju potražite ovdje: JAGODE kalorije – Debljaju li jagode? Koliko jagoda jesti? – COVER magazin.com

Jagode su sezonsko voće koje je dostupno relativno kratko, a istovremeno ubrane jagode se mogu relativno kratko čuvati.

Što s jagodama?

Jagode se mogu konzumirati samostalno, ali mogu se kombinirati s čokoladom, šlagom šampanjcem, drugim voćem u voćnim salatama.

Od viška jagoda se može napraviti kolač odnosno torta od jagoda, juha od jagoda, ali i džem ili marmelada od jagoda.

Uvijek je dobra opcija napraviti kolač ili tortu s jagodama. Više:

No, kolači i torte s jagodama mogu biti opcija za raznovrsnije uvrštavanje jagoda u prehranu, te im produljiti rok trajanja samo nekoliko dana.

Što s viškom jagoda?

Jagode se mogu spremiti u frižider, ali i u zamrzivač. Također dobra opcija je pravljenje marmelade ili džema od jagoda. Džem i marmelada se mogu raditi samo od jagoda, ali i kao mješavina s drugim voćem.

Recept za domaći džem od jagoda: Pekmez od jagoda – Recepti (covermagazin.com)

Priprema džema od jagoda je način da se u jagodama uživa cijelu godinu, te da se pri ruci ima domaći džem od jagoda. Uz to je odličan način da se iskoriste jagode kada ih se ima višak.

Jagode se općenito u frižideru mogu čuvati do tjedan dana, dok se u zamrzivaču mogu čuvati i nekoliko mjeseci.

Kako čuvati jagode?

  • Jagode bi trebalo izvaditi iz posude u kojoj su kupljenje i odvojiti ako ima onih koji su već počele truliti.
  • Staviti ih u zdjelu koju se obloži papirom koji će upijati vlagu.
  • Ostaviti ih u otvorenoj posudi bez zatvaranja.
  • Držati ih u frižideru umjesto na sobnoj temperaturi.
  • Ne bi ih trebalo prati prije spremanja u frižider nego prije konzumacije

Koliko dugo se mogu čuvati jagode u frižideru?

Jagode će u frižideru dulje trajati nego na sobnoj temperaturi. Općenito je prilično jednostavno vidjeti kada su se jagode pokvarile, one postanu mekane i na njima se pojavljuju smeđe fleke kao i plijesan. Takve jagode bi bilo najbolje što prije odvojiti od ostalih jagoda.

Jagode bi u frižider trebalo spremati samo čvrste i zdrave. One se mogu u posudi u frižideru čuvati do tjedan dana.

Jagode se u frižideru mogu čuvati do tjedan dana, ali vrlo često do 3 dana.

Koliko se zaista mogu čuvati ovisi o jagodama, vrsti, stanju u kojem su kupljene, te kada su ubrane i kako su skladištene do prodaje.

Za spremanje u frižider dobra opcija je otvorena plastična posuda bez zatvaranja. U posudu staviti papir, salvete ili nešto slično kako bi upijale vlagu te kako bi jagode duže ostale suhe. Ako se jagode razdvoje jedna od druge mogu izdržati dulje.

Jagode prije spremanja u frižider ne bi trebalo prati, nego ih prati prije konzumacije. Jagode što su lažnije to će brže istrunuti.

Koliko dugo se mogu čuvati jagode u zamrzivaču?

Jagode se u zamrzivaču mogu čuvati nekoliko mjeseci.

Kako zamrznuti jagode?

Jagode se mogu zamrznuti na nekoliko načina, čitave, u komadima, sa šećerom ili bez. Ne bi trebalo zamrzavati jagode koje imaju smeđe fleke ili na kojima se počela skupljati plijesan.

S jagoda se prije smrzavanja mogu, ali ne moraju odstraniti zeleni listovi i petiljka.

  • Jagode oprati i ocijediti.
  • Jagode dobro posušiti.
  • Odvojiti sve one koje nisu čvrste.
  • Mogu se skinuti petiljke i listovi, ali ne moraju.
  • Ako su veće mogu se popoloviti ili ostaviti sve čitave.

– Zamrzavanje čitavih jagoda – kako smrznuti čitave svježe jagode?

Jagode bi za zamrzavanje trebalo staviti na ravan pleh ili pek papir, kako bis e pojedinačno zamrznule. Tek kada su smrznute mogu se staviti u vrećicu i zatvoriti te spremiti ponovno u zamrzivač. Iz vrećice bi trebalo istisnuti što je moguće više zraka.

– Zamrzavanje jagoda sa šećerom – kako zamrznuti jagode sa šećerom?

Kao bi se bolje zadržao okus jagoda, jagode se mogu zašećeriti, odnosno posuti šećerom, promiješati, te spremiti u vrećicu za zamrzavanje i dobro zatvoriti. Jagode će pustiti malo soka koji će se povezati sa šećerom, što će se osjetiti i kod odmrzavanja.

– Smrznute jagode u kockama

Jagode u kockama za led ili u vrećicama se mogu smrznuti tako da se od njih prethodno napravi pire.

Sastojci su:

  • 500 grama jagodama
  • 100 grama šećera (može smeđi šećer ili neka zamjena za šećer)
  • 1 limun

Nasjeckane jagode staviti u lonac. Dodati malo naribane korice limuna i sok od pola iscijeđenog limuna. Zagrijati i uz miješanje kuhati 5 do 10 minuta.

Skinuti sa štednjaka i pustiti da se dobro ohladi. Ukoliko želite da su jagode sitnije, može se dodatno ručnim mikserom ujednačiti smjesu. Ohlađenu smjesu sipati u vrećice ili posude za led.

– Smrznute jagode u kockama leda

Manje jagode ili nasjeckane jagode se mogu staviti u posude za led i preliti vodom kako bi se zamrznule. Ovakve kocke leda se mogu koristiti kao dodatak sokovima, koktelima ili vodi kako bi bili šareniji ali i bogatiji.

Smrznute jagode – kako ih koristiti

Smrznute jagode neće biti iste kao svježe kada se odmrznu, ali mogu biti odličan dodatak voćnim kremama za kolače, smoothijima, za sokove, deserte, pahuljice…

Kocke smrznutih jagoda se mogu dodati u ledeni čaj, koktele, sokove, limunadu, vodu…

Vezano: