25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Savijača (bosanska pita) od jabuka od domaćeg razvijanog tijesta

Sastojci:

Za tijesto

– 500 gr brašna
– 0,5 žličice soli za tijesto
– 3,2 dcl vode
– 2 žlice ulja

Za kalup i mašćenje tijesta i stola

– 1 dcl ulja

Za fil

– 5 naribanih jabuka

– čajna žličica cimeta

– dvije jušne žlice šećera

– 1 žlica limunovog soka

Priprema:

1- Zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji 10 tak minuta. Ako vam je stol manji možete napraviti 2 kugle, a ako je dovoljno veliki možete i sve odjednom razvijati.

Staviti zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva.

2 – Naribati jabuke, dodati ostale sastojke za fil.

3 – Lagano nauljiti stol na kojem ćete razvlačiti tijesto, da se tijesto ne lijepi za njega. Tijesto malo rukom razvući, te nauljiti površinu tijesta.

Razvaljati valjkom do debljine oko 3 mm.

4 – Razdvojiti višak tekućine od ostatka ribanih jabuka.

Posipati nasumično tijesto jabukama. Motati s jedne strane u rolu do pola, a zatim s druge.

Izrezati role na veličinu pleha.

5 – Prebaciti u pleh i  staviti u pećnicu. Odmah smanjiti temperaturu na 160 stupnjeva i peći na toj laganoj temperaturi 40 tak minuta.

Po želji na kraju pečenja preliti ostatkom tekućine iz jabuka ili posipati šećerom u prahu.

Tijesto za razvijanje obično se pravi od bijelog glatkog brašna, ali možete koristiti i namjensko brašno za razvijana tijesta i savijače. Tijesto možete mijesiti drvenom žlicom, mikserom sa spiralnim žicama za tijesto ili saviti na prvi dio procesa pripreme tijesta. Ako pravite tijesto za savijaču (bosansku pitu) u pekaču za kruh, prekinite proces nakon što odradi prvu fazu miješanja, odnosno nakon 15 do 20 minuta.

Izvadite tijesto i stavite na lagano nauljeni stol ili silikonski kalup za razvijanje. Savijaču od jabuka najlakše je razvijati na silikonskom kalupu. Također, kada razvijate tijesto pripazite da se približavate obliku pravokutnika, a ne kruga, kako se rubovi savijače ne bi stanjili. Tijesto treba razvijati valjkom. Budući da se razvija na ulju a ne pobrašnjenom stolu očekujte „žilavo” tijesto koje ćete sporije razvijati, te će proces potrajati nešto duže.
Budući da je tijesto već nauljeno prilikom procesa razvijanja, nije ga potrebno uljiti kada stavljate nadjev.

Jabuke možete naribati na krupni ribež ili ih narezati u sjeckalici, ali ne blenderu, jer ćete dobiti kašu.

Trebalo bi cijediti jabuke prilikom stavljanja nadjeva na tijesto kako pita ne bi bila premekana. Međutim, ako vam je draža vlažna pita nego hrskava tada dodatno pri kraju pečenja zalijte sokom koji vam je preostao.

Iako ovaj recept za savijaču od jabuka obično poistovjećujemo s tradicionalnom bosanskom kuhinjom, u Dalmaciji su žene vrlo rado i često pripremale ovakvu savijaču. Za razliku od bosanske ona je bila tanje razvaljenog tijesta i gotovo nikad nije bila hrskava. Često je odavala dojam nepečene savijače, ali baš u tome ležala je njena čar i posebnost okusa.

U mnogim domaćim receptima ribane jabuke se dinstaju prije nadijevanja, međutim u ovom receptu ih je dovoljno samo naribati. Dinstati jabuke je opcija ako se radi s kupovnim predgotovljenim korama, pa je vrijeme pečenja pite mnogo kraće. U ovom slučaju jabuke imaju sasvim dovoljno vremena da omekšaju, dobro se ispeku i dobiju svu svoju slast potpuno pečenih jabuka.

Ukoliko pitu od jabuka pripremate s domaćim jabukama koje imaju zdravu koru, nije ih potrebno guliti, nego tek dobro oprati i posušiti. Kora od jabuka će dati vašoj piti jednu sasvim novu raznobojnu dimenziju. Ipak nemojte očekivati da će nadjev biti jednako mekan, očekujte također raznolikost i u teksturi i tu i tamo osjećaj tvrdoće pod zubima, ali budući da su neoguljene jabuke nutricionistički vrijednije svakako isprobajte i recept z pitu s neoguljenim jabukama, možda je baš po vašem guštu.

Savijaču od jabuka možete zamrznuti. Duboko zamrznute komade možete čuvati u zamrzivaču 3-4 mjeseca. Podgrijavate tako da komad stavite na vatrostalni podložak. Smrznut komad stavite u hladnu pećnicu i uključite na 250 stupnjeva. Kak ose pećnica zagrijava, tako će se komad odmrzavati, a na kraju kada se odmrzne, ostavit eu pećnici još par minuta.