Kako zgusnuti fil za oblatne

 Kako zgusnuti fil za oblatne

Kako zgusnuti fil za oblatne

Oblatne su kod mnogih uobičajen recept za blagdane. One su jednostavan, ukusan i praktičan kolač, koji može stajati nekoliko dana, tako da je i zbog toga odličan izbor za blagdane.

No, iako je u osnovi recept jednostavan, ponekad se dogodi da osnovni element kolača, a to je fil, nije ispao dovoljno dobar, odnosno gust.

Fil za oblatne se uobičajeno radi od mlijeka i šećera.
Osnovni omjer je 1,5l mlijeka i 1kg šećera.

Staviti šećer i mlijeko u duboki lonac, pustiti da prokuha, zatim smanjiti temperaturu i kuhati do odgovarajuće gustoće.

Ovisno o mlijeku, ali i temperaturi na kojoj kuhate fil trebat će vam različito vrijeme da fil dostigne gustoću. Okvirno je uz mlijeko 3,2 mliječne masti trebalo 2h da se fil zgusne. No, cijelo vrijeme je pomalo krčkalo. Ukoliko je temperatura niža, može trebati i više vremena.

Prvi način kako zgusnuti fil za oblatne

Ukoliko ste ohladili fil za oblatne i shvatili da nije dovoljno gust, ako imate vremena možete ga vratiti na štednjak, ponovno zagrijati i pustiti da se polako ponovno kuha i da se tako zgusne. Filu za oblatne ne smeta što se već jednom ohladio te ga možete ponovno zagrijati i nastaviti kuhati.

Ovo je najjednostavniji način kako zgusnuti fil za oblatne.  Prednost ovog načina je što ne mijenja okus, nego ostaje onakav kako ste planirali.

Koliko će vam dodatno vremena trebati ovisi o gustoći fila koji već imate. Kako treba izgledati gustoća fila pred kraj kuhanja možete provjeriti na linku:

Kako zgusnuti fil za oblatne – drugi način

Drugi način kako zgusnuti fil za oblatne je da u njega dodate margarin, tamnu čokoladu ili mljevene orahe.

Možete kombinirati ove sastojke ili samo dodati neki od njih koje imate pri ruci.
Ovo su sastojci koji se uobičajeno dodaju u oblatne, njih možete dodati svakako pred kraj kuhanja, te s njima kuhati još 5-10 minuta, ukoliko želite drugačiji ili bogatiji okus od onog osnovnog samo sa šećerom i mlijekom.
U ovoj verziji fil za oblatne također treba zagrijati ponovno, u vruć fil dodati margarin, tamnu čokoladu ili orahe (ili sve navedeno) te kuhati još 5-10 minuta kako bi se fil sjedinio i okusi povezali.

Treća opcija kako da se zgusne fil za oblatne 

Može se dodati žlica gustina u fil kako bi se zgusnuo. Također dodati u vruć fil te dodatno kuhati 5 minuta uz miješanje. Najbolje bi bilo odvojiti dio fila u šalicu i s njim pomiješati gustin, te tek kad je ravnomjerna smjesa dodati natrag u ostatak fila, kako bi se izbjeglo stvaranje grudica ukoliko dodate direktno u fil.

Fil za oblatne

Fil za oblatne odgovarajuće gustoće, u svijetloj varijanti su samo šećer i mlijeko dok su u tamnoj varijanti dodani kakao, čokolada i maslac. Dakle kada fil izvadite na tanjur i prođete kroz sredinu žlicom, fil se neće odmah vratiti u prvobitno stanje, nego ostaje trag žlice.

Kako bi oblatne izgledale dobro, odnosno bile povezane i dobro se rezale na komade, trebalo bi kada namažete sve oblatne, na zadnju staviti nešto teško, npr. pleh ili dasku za rezanje i na to nešto s težinom, ili lonac u koji ste ulili vode.

Na taj način će se oblatne sve međusobno stisnuti i prilikom hlađenja fila bolje povezati i neće se razdvajati poslije prilikom rezanja. Ponekad se može desiti da je fil bio dobar ali da se one prilikom rezanja razdvajaju upravo je se nisu prilikom hlađenja svi dijelovi dobro povezali.

Tek kada se se oblatna dobro ohladi, skinuti s nje opterećenje, ja to najčešće napravim sutradan ujutro.

Kako zgusnuti fil za oblatne -1
Fil za oblatne – samo mlijeko i šećer te varijanta s čokoladom, margarinom i kakaom
Kako zgusnuti fil za oblatne
Kako izgleda fil kada se stavi na oblatnu
Kako zgusnuti fil za oblatne
Fil lagano razmazujte na sve strane oblatne, te ako je potrebno dodajte još fila na dijelove oblatne gdje nedostaje
Kako zgusnuti fil za oblatne

 

Kako zgusnuti fil za oblatne

Vezano:

Oblatne – jednostavni starinski recept – Recepti (covermagazin.com)


Komentari

Odgovori

*