25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Kako napraviti pravi domaći kajmak

Domaći kajmak ima posebnu čar, često podsjeća na djetinjstvo, ali i je i ukusan. Može se koristiti kao namaz ali i kombinirati s drugim namirnicama. Iako se danas rijetko pravi, recept nije zahtjevan. No, može biti teško naći pravo domaće ili svježe mlijeko. Sviježe mlijeko naliti u tepsiju ili neki širi, što manje dubok lonac.

Kako napraviti pravi domaći kajmak

Napraviti pravi domaći kajmak nije zahtjevno, treba vam mlijeko i vrijeme.

Sastojci:

  • mlijeko

Priprema:

Sviježe mlijeko naliti u tepsiju ili neki širi, što manje dubok lonac.

Stavit da prokuha. Ostavit još na laganoj vatri ili smanjenoj temperaturi da bi bio bolji kajmak oko sat – sat i pol.

Isključiti i ostaviti da se mlijeko s kajmakom u tepsiji lagano hladi.

Kada je skroz ohlađeno mlijeko, s vrha mlijeka pokupiti kajmak u zdjelu i spremiti u hladnjak.

Vrijeme kuhanja: oko sat i pol

Recept poslala: K.

Domaći kajmak serviran u zdjelici

Kako napraviti domaći kajmak?

Domaći kajmak ima posebnu čar, često podsjeća na djetinjstvo, ali i je i ukusan. Može se koristiti kao namaz ali i kombinirati s drugim namirnicama. Iako se danas rijetko pravi, recept nije zahtjevan. No, može biti teško naći pravo domaće ili svježe mlijeko.

Da bi kajmak biioo dobar potrebno je punomasno neobareno mlijeko.

Svježe mlijeko se izlije u široki lonac ili dublju tepsiju, što je površina pleha u kojem se kuha mlijeko veća, bit će i na kraju više kajmaka.

Ono što je bitno kod pravljenja kajmaka je da se kajmak treba raditi polako i da proces ne treba ubrzavati. Kada se mlijeko izlije u pleh ili lonac, njega treba zagrijati da prokuha, no, nakon što mlijeko prokuha smanjiti da lagano kuha i ostaviti tako sat i pol. Ukoliko vidite da vrije previše, smanjiti dodatno. Ako radite prvi put često pogledajte mlijeko kako ne bi iskiplo.

Proces se ne može ubrzavati, stoga to treba raditi kada ste kod kuće i kada imate vremena.

Domaći kajmak bi bilo najbolje raditi na štednjaku na drva, budući da on ima veću grijanu površinu. A i na taj način se dobije pravi starinski kajmak. No, može se raditi i na štednjaku na struju ili kaminu.

Domaći kajmak – recept u slikama

Domaći kajmak se radi u nekoliko koraka:

  • izliti svježe mlijeko u plitak lonac ili dublji pleh
  • zagrijati da proključa
  • smanjiti temperaturu i nastaviti kuhati još sat do sat i pol
  • isključiti štednjak i ostaviti da se mlijeko lagano hladi
  • kad je mlijeko hladno pokupiti s njega kajmak.

Na zadnjoj slici se vidi da mlijeko treba lagano kuhati, ali ne previše.

Na kraju ćete dobiti i kuhano svježe mlijeko i domaći kajmak.

Kada je proces gotov, nakon sat sat i pol, isključiti štednjak, te ostaviti da se postepeno samo hladi. Nemojte tada još skupljati kajmak s mlijeko. Kajmak će biti bogatiji ako se tako hladi i skupit će više masnoće, te će biti deblji i bogatiji.

Tek kad je mlijeko skroz hladno, skupite kajmak sa mlijeka. Kajmak treba spremiti u posudu s poklopcem, dobro zatvoriti te spremiti u hladnjak.

Domaći kajmak se može dodavati u druge recepte, pomiješati sa mladim sirom, u njega se može dodati vlasac… Kako koristiti domaći kajmak ovisi o trenutnom raspoloženju. No, odličan je i kao jednostavni namaz ili prilog nekim mesima, često se dodaje uz čevape.

Stoga ako imate vremena, a volite kajmak, nabavite svježe ne prokuhano mlijeko i napravite svoj domaći kajmak. Mnogu se ustručavaju od pravljenja domaćeg kajmaka, jer se on često veže uz neke komplicirane procedure, no proces je kao što vidite prilično jednostavan.