Kolač s bananama i čokoladnom glazurom

Kolač s bananama i čokoladnom glazurom

Sastojci:

Tijesto
3 kom jaja
6 žlica šećera
6 žlica krušnih mrvica
6 žlica brašna
6 žlica otopljenog maslaca
6 žlica ulja
6 žlica jogurta
6 žlica mlijeka
6 žlica kakaa
4 veće dobro zrele izgnječene banane
6 žlica ruma
1 vrećica praška za pecivo

Preljev

  • 50 grama čokolade za kuhanje
  • 1 dcl slatkog vrhnja

Priprema:

Pjenasto umutiti jaja i šećer.

Dodavati polako ostale sastojke.

Podmazati kalup dimenzija 25×30 i peći kolač 35-40 minuta na 170C.

Ohladiti kolač i premazati glazurom. Preliti s glazurom od rastopljene čokolade (50 gr čokolade za kuhanje) i 1 dl slatkog vrhnja. Zagrijati slatko vrhnje te u njega dodati čokoladu, kada proključa skinuti sa štednjaka, miješati dok se ne ujednači i ostaviti da se malo ohladi. Preliti preko kolača.

Po želji ukrasiti preko čokolade ili staviti šlag pokraj kolača na tanjur.

Kolač s bananama i čokoladnom glazurom

Ovaj kolač s bananama sam počela raditi s namjerom da iskoristim banane. Povremeno se desi da mi ostanu banane koje su dosta zrele i više ih nitko ne želi jesti. Stoga sam tražila načina kako ih iskoristiti na drugi način. Za ovaj kolač su posebno prikladne takve banane budući da ih treba dobro zgnječiti, one se ne slažu po kolaču, nego idu u tijesto i trebaju se lijepo sjediniti sa ostalim sastojcima. Ne morate se brinuti da li je ostao neki komadić malo veći jer će se i takvi komadi lijepo osjetiti u tijestu i dati kolaču dodatnu draž.

U kolač idu tri banane tako da se dosta osjete, a to mi se dodatno sviđa jer mogu odmah iskoristiti nekoliko banana.

Kolač ima dosta sastojaka no, radi se o jednostavnom kolaču. Bitno je pratiti recept kako se ne bi nešto preskočila, ali generalno, nema puno mogućnosti za grešku budući da redoslijed dodavanja sastojaka nije bitan.

Prvo treba pjenasto umutiti jaja i šećer, ja potom smanjim mikser na malu brzinu i potom dodajem ostale sastojke.

Uglavnom prvo dodam one rjeđe pa na kraju brašno i prašak za pecivo. Recept je dodatno jednostavno pratiti budući da je sve u žlicama, te ne morate unaprijed sve vagati.

Tepsiju u kojoj ću peći kolač dobro namažem margarinom i pospem brašnom u tankom sloju, ili stavim pek papir kako bi se kolač lakše vadio iz tepsije.

Dok pripremate smjesu za kolač uključite pećnicu na 170 stupnjeva. Stavite kolač peći i pecite otprilike 35 do 40 minuta. No, ovisno o veličini pleha, ukoliko ste uzeli nešto manji ili veći, kao i pećnici vrijeme može varirati. Najbolje bi bilo provjeriti s čačkalicom da li je kolač gotov. Ja to inače radim sa skoro svim kolačima, za svaki slučaj. Ovaj kolač s obzirom da u tijestu ima banane će biti nešto vlažniji te je moguće da na čačkalici ostane malo tijesta čak i ako je kolač pečen, ali to su nijanse. Ako kolač nije pečen tada cijela čačkalica bude od tijesta.

Glazuru radim tako da slatko vrhnje da zagrijem vrhnje za kuhanje i u njega dodam čokoladu za kuhanje. Miješam kako se čokolada ne bi zalijepila za dno, i tako miješajući pričekam da proključa. Tada skinem sa štednjaka i nastavim miješati dok se smjesa ne ujednači. Ostavim da se malo ohladi te potom prelijem preko kolača.

Ako preferirate neki drugi tip glazure možete i njega raditi. Ja sam radila i glazuru s tamnom čokoladom i maslacem i bude također dobra, dok najsjajnija bude tamna čokolada rastopljena sa žlicom ulja.

Glazura je tu dodatak, meni je kolač bolji sa čokoladnom glazurom, no dovoljno je dobar čak i bez ikakve glazure.

Kolač je odličan jer mu banane daju poseban okus, koje se posebno dobro slažu sa čokoladom.

Vezano:


Komentari

Odgovori

*