18. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Luk

Luk se već duži niz stoljeća koristi i kao povrće i kao začin.

luk

Luk

Recepti - Luk - kapulaLuk se već duži niz stoljeća koristi i kao povrće i kao začin. Zovemo ga još i crni ili crveni luk, a u Dalmaciji je poznat kao kapula.

Recepti - Luk - kapulaOdavno se cijeni kao ljekovita biljka jer sadrži veliki broj vitamina koji jačaju organizam. Mladi luk je među lukovicama koje najavljuju proljeće, a glavice većine sorti se dobro drže tijekom cijele godine.

Recepti - Luk - kapulaPrilikom kupovine posebno pažnju obratite na to da mladi luk mora imati čvrsto, jasno zeleno lišće, a začetak lukovice ili mala glavica mora biti sjajna i bez mrlja. I veće glavice moraju biti sjajne, pripazite da nemaju klice.

Recepti - Luk - kapulaMlade glavice luka se vrlo često kisele i za zimu.

Recepti - Luk - kapulaLuk nemojte čuvati u hladnjaku jer jako brzo propada, čuvajte ga u mrežastoj vrećici. Luk srebrenac treba brzo potrošiti.

Recepti - Luk - kapulaPrilikom pripreme postoji velika mogućnost da ćete se rasplakati, no, evo nekoliko savjeta kako to ublažiti:
Oljušten i prorezan luk ostavite neko vrijeme u hladnoj vodi.
Režite ga uz štednjak na kojem vrije voda jer će vas tako štititi para.
Prilikom rezanja držite luk i ruke u plastičnoj vrećici.

Recepti - Luk - kapulaMladi luk na stol dolazi nezreo, a ukoliko i dalje raste, zanima nas samo lukovica.

Recepti - Luk - kapulaLuk ljutika ili kozjak je malo sitniji i drugačijeg okusa od drugih vrsta, a uspijeva na vapnenastim tlima priobalnih krajeva. Kada ga gulite, samo prelijte vrelom vodom i ljuska će samo skliznuti pod prstima kada ga stisnete.

Recepti - Luk - kapulaNasjeckani luk uvijek pržite na jednoličnoj temperaturi kako i postao jednolično staklast.

Pročitajte i:

Luk recepti

Gljive s lukom

Kajgana ili omlet s lukom