20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Lovor

Mediteranska biljka koja se vrlo često koristi za oblikovanje ukrasnih živica...

Lovor

Mediteranska biljka koja se vrlo često koristi za oblikovanje ukrasnih živica. Grmolika je i zimzelena biljka koja može narasti čak 3m u visinu. Da bi postigao veće dimenzije potrebno je dosta godina budući da vrlo sporo raste.

Listovi su tamnozelene boje, čvrsti, a oblik je kopljast. Specifičan je i po tome što postoje muške i ženske biljke. Ženske biljke nakon cvatnje stvaraju tamno ljubičaste bobice dužine 1cm.

Ima dugu tradiciju budući da su se vijencima od lovorovog lišća krunili pobjednici olimpijskih igara u staroj Grčkoj.

U kuhinji se najčešće koristi u pripremi glavnih jela, ali i kao sastojak raznih marinada. Pripazite na količinu, budući da bi jelo poprimilo okus lovora dovoljno je samo pola lista.

Suho lišće lovora tjera insekte iz ormara, a isto tako korisno ga je staviti među stare knjige na tavan kako im listovi ne bi požutili.

Čajevi od lovora pomažu kod grlobolje, a potiču i probavu.  Esencijalno ulje je vrlo korisno i kod liječenja reumatskih bolova i iščašenja.

Ukoliko imate suhe i ispucale ruke, vlažnost im možete vratiti tako da dlanove namačete u posudi mlake vode u kojoj ste prethodno prokuhali nekoliko listova lovora, oraha i celera.

Pročitajte i:

Lovorov list – Recepti

Dalmatinska lovor juha