28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Čajni vjenčići – čajni kolutići

Ovaj kolač se može raditi u dvije verzije, od pravljenog tijesta kao i od kupovnog keksa čajnih kolutića. Druga varijanta je brža, ali i dalje jako ukusna. Često se radi za blagdane, za Božić, ili kada želimo nešto brzo gotovo, a slatko. Oni imaju lijep oblik, te su prigodan blagdanski kolač. Vrijeme potrebno za izradu ovog kolača ovisi o tome koliko iz želite napraviti, budući da sam proces pripreme uključuje zagrijano mlijeko...

Čajni vjenčići

Čajni vjenčići – čajni kolutići

Ovaj kolač se može raditi u dvije verzije, od pravljenog tijesta kao i od kupovnog keksa čajnih kolutića. Druga varijanta je brža, ali i dalje jako ukusna.


Sastojci:

recepti

4 bjelanjka

recepti

2 žumanjka

recepti

7 dag šećera

recepti

3 dag maslaca

recepti

24 dag brašna

recepti

maslac i brašno za lim

recepti

10 dag marmelade

Priprema:

U čvrsti snijeg od bjelanjaka dodamo žumanjke, prosijani šećer, rastopljeni maslac i brašno. Dresirnom vrećicom istiskujemo vjenčiće na namazan i pobrašnjen lim za pečenje te pečemo u pećnici na srednjoj temperaturi. Na kraju dva po dva vjenčića slijepimo marmeladom.

Vrijeme pripremanja i pečenja:
1 sat.

Čajni kolutići

Sastojci:

  • čajni kolutići
  • marmelada (najbolje od marelice ili šipka, ali može i bilo koja druga)
  • mlijeko
  • kokos

Čajni kolutići su varijanta ovog kolača koja se radi od kupovnog keksa, čajnih koluitića.

Zagrijte mlijeko da bude toplo, ali ne treba biti vrelo. Svaki kolutić malo stavite u mlijeko, zatim izvadite, namažite marmeladom u tankom sloju. Drugi kolutić umočite u mlijeko te poklopite prvi namazani kolutić kako biste ih spojili. Zatim spojene kolutiće uvaljati u kokos. Ostaviti sa strane te postupak ponovite dok ne potrošite kekse, odnosno ne napravite kolutića koliko želite imati kolača.

Kolutiće ne treba dugo držati u mlijeku, oni će i kad se samo kratko stave u mlijeko naknadno apsorbirati mlijeko te biti mekani. Ukoliko se predugo drže u mlijeku, poslije će biti previše mekani. Kada ih radite oni djeluju čvrsto i tvrdo kao i sam keks, no kada malo odstoje oni upiju mlijeko te postaju mekši. Na ovaj način keksi kolutići dobiju novi izgled, ali i novi kompletniji okus, a mlijeko rastopi dovoljno keks da budu i drugačije konzistencije nego original čajni kolutići.

Ovo je brz i jednostavan, a ukusan kolač. Može se raditi s djecom, gdje oni mogu pomoći, te dobiti gotov kolač. Često se radi za blagdane, za Božić, ili kada želimo nešto brzo gotovo, a slatko. Oni imaju lijep oblik, te su prigodan blagdanski kolač.

Vrijeme potrebno za izradu ovog kolača ovisi o tome koliko iz želite napraviti, budući da sam proces pripreme uključuje zagrijano mlijeko, te potom ovisi o količini keksa koji imate. Ukoliko vam se u međuvremenu ohladi mlijeko, možete ga ponovno zagrijati ili ako potrošite mlijeko, možete dodatno mlijeko zagrijati i koristiti. Zbog toga nije u receptu navedena količina mlijeka potreban za pravljenje ovog kolača. Slično je i s kokosom. Ja g istresem na tanjur da ga ima dovoljno za staviti kolač na njega, ali poslije dodajem kokosa po potrebi. Koliko ćete ga potrošiti ovisit će i o tome koliko ste gusto posuli kolač, odnosno kako ste ga uvaljali u kokos. Ja ga stavim s jedne strane u kokos, potom s druge strane, te po potrebi bočnom stranom napravim krug kroz kokos kako bise kokos upio sa svih strana.

Jedino je bitno ne pretjerati s držanjem keksa u mlijeku, kao i da mlijeko nije previše vruće, nego samo toplo, jer će vruće mlijeko brže i malo previše otopiti keks.

Ovo je dobar izbor kolača kao dopuna tacni s kolačima, posebno kada ne znate koliko će vam kolača trebati. Tada možete unaprijed kupiti i kolutiće, te ako vidite da vam fali kolača dodatno ih napraviti, budući da nema pečenja, brzo su gotovi, a ukupan dojam će biti potpuniji. Osim toga ovo su zanimljivi kolači koji se unatoč svojoj jednostavnosti dosta brzo pojedu, i mnogi ih vole. Neki komentiraju da ih podsjećaju na djetinjstvo, nekima su samo zanimljivog okusa, no ukupan dojam je na ove kolače uvijek pozitivan, stoga iako ne redovito, povremeno se nađu u popisu kolača koje radim za razne prigode kada mi trebaju sitni suhi kolači koji su jednostavni za posluživanje i kada želim imati više različitih kolača raznih okusa i raznih izgleda.