26. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Pomfrit iz pećnice – kako da pomfrit bude zdrav

Treba naglasiti da krumpir sam po sebi nije nezdravo jelo. Dapače, krumpir je vrlo zdravo povrće koje se preporučuje u zdravim dijetnim pravilima. Ono što čini nezdravim krumpir je način pripreme, prženje u dubokom ulju.

Pomfrit iz pećnice – kako da pomfrit bude zdrav

Ispod je recept za pomfrit iz pećnice. Krumpirići pripremljeni po ovom receptu biti će hrskavi poput pravog pomfrita, a značajno zdraviji odabir za ručak ili neki brzi međuobrok. Trik da krumpir postane hrskav krije se u tome da pećnica već bude zagrijana kada krumpir savite peći, jer će se na taj način brzo zapeći opna na krumpirima, a iznutra će krumpir biti vrlo mekan, jer sol koju stavite prije pečenje spriječit će da krumpir dehidrira, te neće biti previše suh. Zbog toga ne zaboravite prije svega uključiti pećnicu na vrijeme, jer visoka temperatura je jedna od glavnih postavki ukusnog pomfrita iz pećnice.

Sastojci:

  • krumpir
  • ulje
  • sol

Priprema:

Uključiti pećnicu da se zagrije na 250 stupnjeva.

Očistiti i oguliti krumpir, kao da pripremate obični pomfrit. Narezati krumpir. Staviti u plastičnu zdjelu, nauljiti i posoliti. Dobro sve rukom izmiješati, tako da se krumpiri i sol ravnomjerno rasporede po narezanim krumpirićima.

Staviti u pleh za pečenje pek papir (masni papir za pečenje). Rasporediti po papiru narezane i nauljene krumpiriće.

Staviti u pećnicu i peći 20 minuta.

Prvi korak pripreme pomfrita iz pećnice je uključiti pećnicu kako bi se na vrijeme zagrijala, a zatim treba narezati krumpir na krumpiriće.
Prugi korak recepta za pripremu krumpirića iz pećnice je nauljiti s 2-3 žlice ulja, te nasoliti s oko pola čajne žlice soli ili po želji.
Treći korak pripreme pomfrita iz pećnice je rasporediti po pek papiru krumpiriće, kako i se svi ravnomjerno mogli peći.
Kada je krumpir gotov možete ga dodatno staviti na papirnate rupćiće kako bi se upio višak ulja, ali ni ne morate, jer se u cijelom procesu pripreme pomfrita iz pećnice koristi vrlo malo ulja.
Pomfrit iz pećnice n treba dodatno soliti nakon pripreme, jer je već dovoljno slan.
Pomfrit iz pećnice poslužite uz meso kao prilog, ili uz njega poslužite ajvar, kečap ili majonezu te ga servirajte kao glavno jelo.

Zašto je pomfrit nezdravo jelo

Treba naglasiti da krumpir sam po sebi nije nezdravo jelo. Dapače, krumpir je vrlo zdravo povrće koje se preporučuje u zdravim dijetnim pravilima. Ono što čini nezdravim krumpir je način pripreme, prženje u dubokom ulju.

Prženje u dubokom ulju je uobičajena metoda pripreme prženih krumpirića. To je vrlo jednostavna metoda pripreme mnoge hrane i dosta je popularna, posebno u restoranima brze hrane. S druge strane hrskavost i baš tu obogaćenost uljima mnogi ljudi vole, što je čini još popularnijom. Međutim, hrana pržena u dubokom ulju puna je kalorija i zasićenih masnoća, koje su vrlo nezdrave i imaju negativan utjecaj na zdravlje. Prženjem u dubokom ulju krumpir gubi vodu, te upija jako mnogo ulja.

U usporedbi s kuhanim krumpirom, pomfrit ima jako puno kalorija.

Recept kako pomfrit učiniti zdravim

Krumpir iz pećnice je metoda pripreme pomfrita koja gdje se koristi vrlo malo ulja, te gdje krumpir upija značajno manje ulja. Još jedna opcija je priprema pomfrita u fritezama na vrući zrak. U fritezama na vrući zrak koristi se također minimalna količina ulja, a pomfrit ostaje hrskav izvana. Želite li svoj pomfrit učiniti još zdravijim, koristite kokosovo ulje umjesto biljnog ili suncokretovog. Čak i kada koristite zdravije opcije za prženje po pitanju ulja, prženje u dubokom ulju dodajte kalorije i čini jelo nezdravim u konačnici.

Vezano:

Pomfrit je vrlo ukusno i vrlo privlačno jelo. Krumpirići su slani i hrskavi, te nevjerojatno ukusni, ali pomfrit pržen u dubokom ulju možda je najgore jelo koje možete pojesti, posebno ako se želite hraniti zdravije ili izgubiti na težini. Naravno, ako pojedete pomfrit tu i tamo, to vam neće naškoditi, ali učestala konzumacija vrlo je štetna, te je trebate izbjegavati, pa se radije odlučite za zdravije alternative poput krumpira iz pećnice ili iz friteze na vrući zrak.

Pomfrit iz pećnice