28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Čaj od đumbira – 5 provjerenih recepata

Čaj od đumbira je zanimljiv i aromatičan čaj koji ima brojne prednosti. Može se raditi na različite načine. Ja ha često kupim u vrećicama, kada je u kombinaciji sa zelenim čajem ili s limunom. No, često radim i čaj o đumbira s drugim sastojcima. Čaj od đumbira se može raditi i o praha i od svježeg korijena đumbira. Danas se kod nas u mnogim prodavaonicama...
Čaj od đumbira - 5 provjerenih recepata

Čaj od đumbira – 5 provjerenih recepata

Čaj od đumbira je zanimljiv i aromatičan čaj koji ima brojne prednosti.

Može se raditi na različite načine. Ja ha često kupim u vrećicama, kada je u kombinaciji sa zelenim čajem ili s limunom.

No, često radim i čaj o đumbira s drugim sastojcima.

Čaj od đumbira se može raditi i o praha i od svježeg korijena đumbira. Danas se kod nas u mnogim prodavaonicama (ne samo specijaliziranim nego i u Konzumu, Lidlu, Kauflandu, Interšparu…) može kupiti svjež korijen đumbira.

I prah i korijen đumbira se može dodavati u druga jela, posebno u juhe. Đumbir ima izraženu aromu, te ako ne želite da on preuzme okus, treba ga stavljati u manjoj količini.

Čaj od đumbira se dobro slaže s mnogim drugim čajevima tako da su moguće brojne kombinacije.

Recept za čaj od svježeg korijena đumbira

Recept za čaj od svježeg korijena đumbira je prilično jednostavan.

Sastojci:

  • nekoliko šnita korijena đumbira ( 2-3)
  • 250 ml vode

Ovo su sastojci za jednu šalicu čaja. Za pripremu nekoliko šalica šaja samo je potrebno povećati količinu.

Priprema:

Staviti vodu da proključa. U međuvremenu odvojiti dio korijena đumbira, od ostatka, oguliti ga i narezati na šnite ili komadiće.

Kada je voda proključala dodati u nju đumbir, te nastaviti kuhati 10 minuta. Skinuti sa štednjaka i procijediti.

Zasladiti sa žlicom meda, a po želji dodati i iscijeđenog soka limuna.

Ovaj čaj često radim, no najčešće zimi budući da baš lijepo zagrije tijelo, a posebno kada je netko prehlađen ili kašlje.

Čaj od đumbira iako radim i po ovom receptu, češće radim u kombinaciji s nekim dodacima.

Čaj od đumbira i kurkume

Inače često u kuhanju koristim kurkumu, te mi je drag začin. Vrlo često je dodajem i obične i klasične recepte. Ona takvim receptima ne mijenja puno okus, ali daje boju. Kurkuma ima intenzivnu žutu boju, te će se ta boja često pokazati kod jela i koja se dodaje. S kurkumom budite oprezni da ako negdje padne, odmah brišete, jer upravo ta njena intenzivna boja može ostaviti traga, posebno n a bijelim površinama.

Priprema čaja od đumbira i kurkume:

Sastojci za jednu šalice:

– 300 ml vode

– 2 do 3 šnite korijena đumbira

– pola žličice kurkume u prahu (znam da se može koristiti i svježa, no, ja je nikad nemam)

Priprema čaja od đumbira i kurkume:

Staviti vodu da proključa. U međuvremenu odvojiti dio korijena đumbira, oguliti i narezati na šnite ili komadiće. Dodati u ključalu vodu đumbir i kurkumu, te pustiti da kuha nekih 10 minuta.

Skinuti sa štednjaka i procijediti. Iako se čini da je kurkuma dosta sitna, nje će dosta ostati u cjedilu, stoga nije dovoljno samo izvaditi komadiće đumbira, nego bi čaj trebalo procijediti kroz sitno cjedilo.

Zasladiti žlicom meda.

Čaj od đumbira s limunom

Čaj od đumbira s limunom radim tako da u ključalu vodu dodam par šnita oguljenog korijena đumbira. Ako imam domaći limu koji nije šprican dodam i par šnita limuna. Kuham skuha desetak minuta. Zatim skinuti sa štednjaka i procijediti.

Ako nemam domaći limun, tada napravim čaj od đumbira, koji se kuha 10 minuta. U međuvremenu iscijedim sok od pola limuna i dodam u čaj od đumbira kada je već gotov. Sve skupa dobro promiješam i zatim procijedim.

Čaj od đumbira, kurkume i limuna

Sastojci:

  • 3 šnite đumbira
  • cijeđeni sok od limuna ili nekoliko kriški limuna
  • pola žličice kurkume
  • 300 ml vode

Priprema:

Staviti 300 ml vode da proključa. U međuvremenu oguliti i narezati korijen đumbira. Dodati u ključalu vodu, te dodati pola žličice kurkume i par kriški limuna. Kuhati desetak minuta, skinuti sa štednjaka i procijediti.

Čaj se može skuhati bez limuna, te se poslije doda sok iscijeđenog limuna.

U čaj dodati žlicu meda.

Čaj od đumbira, kurkume i crnog papra

U ovaj čaj od đumbira i kurkume se može dodati i par zrna crnog papra.

Priprema je ista. U ključalu vodu dodati par šnita đumbira, pola žličice kurkume i par zrna crnog papra. Ostaviti da kuha desetak minuta, skinuti sa štednjaka i procijediti.

Slike:

Više:

Kako skuhati čaj od đumbira – COVER magazin.com