Miješana (šarena) salata – zimnica

Miješana (šarena) salata – zimnica

Sastojci – povrće za miješanu salatu:

Recepti - Miješana salata - zimnica

2 kg krastavaca

Recepti - Miješana salata - zimnica

2 kg cvjetače

Recepti - Miješana salata - zimnica

2 kg žute paprike

Recepti - Miješana salata - zimnica

1 kg crvene paprike

Recepti - Miješana salata - zimnica

1 kg mrkve

Sastojci – ostalo:

Recepti - Miješana salata - zimnica

0,2 litra octa

Recepti - Miješana salata - zimnica

10 litara vode

Recepti - Miješana salata - zimnica

250 grama šećera

Recepti - Miješana salata - zimnica

250 grama soli

Recepti - Miješana salata - zimnica

papar u zrnu

Recepti - Miješana salata - zimnica

lovorov list

Recepti - Miješana salata - zimnica

kopar

Priprema:
Povrće prvo dobro oprati i očistiti. Očišćeno i oprano povrće dobro ocijediti.

Potom nasjeckati povrće, možete na kolutiće, trakice ili naribati. Ovisno o tome što preferirate, možete kombinirati.

U dobro oprane i posušene tegle slažite povrće. Nemojte gurati niti nabijati povrće u teglama, ali ih dobro napunite. dodajte još u svaku teglu začine (kopar, lovorov list i papar u zrnu).

Pomiješati vodu sa šećerom, soli i octom. Staviti na štednjak i prokuhati.

Prokuhanu vodu s octom, soli i šećerom skinuti sa štednjaka, te vruće preliti preko naribanog povrća. Puniti tegle i zatvoriti. Dolijevajte vodu postepeno kako ne bi u slučaju naglog sipanja velike količine vruće vode došlo do pucanja tegli. Stoga vodu dolijevajte pomalo. Voda u teglama treba prekriti povrće.

Tegle dobro zatvorite.

Stavite u pećnicu koja je zagrijana na 100 stupnjeva Celzijusa.

Na 100 stupnjeva držite pećnicu pola sata, nakon toga isključite pećnicu, ali je nemojte otvarati. U pećnici ostavite tegle da se potpuno ohlade, ne samo da se pećnica ohladi nego i tegle.

Kada su tegle hladne spremite ih u ostavu, odnosno na hladno i tamno mjesto.

Miješana (šarena) salata – recept za zimnicu

Povrće možete nasjeckati ili naribati. Ovisno o tome šta više volite. Komadi povrća mogu biti različitih veličina, prilagodite ih svojim željama. Ja uglavnom naribam mrkvu da bude mekša. Ostalo povrće nasjeckam na sitne komade, trakice ili ploške, dok cvjetaču ostavim u njenom obliku samo je razdvojim na najmanje komade.

Iako neki kada se za miješanu šarenu salatu koriste male krastavce ostave ih cijele, što može i po ovom receptu, ja preferiram krastavce na kolutiće kako bi salata bila kompaktnija.

Tegle je sa mješavinom povrća dobro napuniti do vrha, no pri tome nemojte nabijati povrće.

Kada pripremate mješavinu vode, octa, šećera i soli i stavite da zakuha, uključite i pećnicu kako bi se zagrijala na 100 stupnjeva, te da poslije ne morate čekati kada napunite tegle vodom.

Kada mješavina s vodom prokuha, skinuti sa štednjaka, te vruću tekućinu sipati preko povrća. Nemojte naglo, nego dolijevajte pomalo kako ne bi došlo do pucanja tegli. Ukoliko naglo iz lonca vrlu vodu u punom mlazu naspete u tegle, može doći do pucanja stakla. Stoga si pripremite nešto čim možete pomalo dolijevati vodu, kako biste dali vremena teglama da se polako zagrijavaju i prilagode vrućoj vodi, dok će se u tom vremenu i voda hladiti kako se bude miješala s povrćem.

Miješani tj. šarenih salata postoji više varijanti, ovisno o podneblju ili navikama, dodaje se različito povrće. Ovisno o preferencijama prilagođavaju se i recepti. Ova salata se kod nekih zove miješana salta kod nekih šarena salta, a upravo je specifična po tome što je šarena tj. povrće koje se u nju dodaje je različitih boja. Zbog toga i u receptu se navodi da treba kombinirati žute i crvene paprike, istina ne samo zbog boje nego i okusa.

Ukoliko se orijentirate na previše vrsta povrća tada i cijela izvedba bude kompliciranija i zahtjeva više vremena. Meni je ovakva kombinacija povraća najbolja i uvijek miješane / šarene salate radim na ovaj način.

Miješana šarena salta zahtjeva malo više angažmana od nekih drugih salata za zimnicu, no to se isplati zbog njenog ukusa, ali i raznovrsnosti povrća.

Recept poslala: K.

Povrće u teglama za miješanu šarenu salatu za zimnicu – prije dolijevanja vode
Povrće u teglama za miješanu šarenu salatu za zimnicu – nakon dolijevanja vode
Povrće u teglama za miješanu šarenu salatu za zimnicu
Miješana salata - zimnica

Komentari

Jedan odgovor na “Miješana (šarena) salata – zimnica”

  1. Ovo je pravi starinski recept,moracu ga probati.Eto nisam znala da se stavlja i lovor,koji salati sigurno daje poseban smek.Ja zimnicu pravim iskljucivo sa preciscenom vodom iz nobelovog aparata,sto dodatno daje svim jelima posebnu svezinu.

Odgovori

*