Losos iz pećnice

Losos iz pećnice

Ovo je jelo jedan od mojih favorita. Brzo se priprema, ukusno je, zdravo, a svi ukućani ga vole, od djece do odraslih članova. Jelu zaista ne treba prilog, osim bogate salate, a najbolje uz losos iz pećnice ide salata od rajčice, krastavaca i luka.

Sastojci:

  • fileti od lososa
  • ulje, sol, papar i režanj češnjaka

Obično kupim filete od lososa, koji su težine 200 do 300 grama.

Stavim zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.

Nauljim filete od lososa maslinovim uljem, malo posolim, a zatim popaprim i dodam sitno nasjeckanog češnjaka. Poredam ih na pleh na koji sam stavila papir za pečenje, okrenute kožom prema dolje. Smanjim temperaturu na 200 stupnjeva. Tako se peku 10 minuta. Otvorim pećnicu, izvadim pelh. Velikom kuhinjskom špahtlom ih prevrnem pažljivo da se na raspadnu, a zatim vratim još 10 minuta da se peku s te druge strane.

Nakon ukupnog pečenja od 20 minuta su gotovi, a koža je hrskava i preukusna.

Losos iz pećnice

Ovo je zdravo jelo, a s druge strane bogato je (zdravim) masnoćama, pa nećete nakon njega brzo ogladniti kao nakon neke druge ribe.

Losos ne samo da se jednostavno priprema nego je toliko zdravo jelo, da ćete se naprosto zaljubiti u ovu namirnicu, a nakon ovog jednostavnog jela polagano širiti repertoar jela s lososom. Gotovo da nema funkcije u organizmu na koje losos ne djeluje povoljno nekim od svojih nutrijenata. Masne ribe poput lososa bogate su omega-3 masnim kiselinama, a te kiseline čuvaju zdravlje srca, doprinose boljem izgledu kože. Pomažu održati hormonalnu ravnotežu i zdrave zglobove. Nedavna istraživanja pokazuju da pomažu i kod astme i nekih sličnih stanja.

Naravno oduvijek je poznato kako su omega-3 masne kiseline kojima obiluje losos dobre za zdravlje mozga, a kod djece za pravilan razvoj mozga i moždanih funkcija. Uz to pripisuju m use mnogobrojne koristi od usporavanja starenja, do zaštite živaca.

Losos je toliko popularna namirnica kod ljubitelja zdravog kuhanja, da su neki liječnici na lososima temeljili svoje preporuke za prehranu. Tako je nastala i Perriconeova dijeta koja se temelji na lososu, koji se navodi kao osnovna namirnica za mladolik izgled i očuvanje mladolikog stanja organizma. Jedna od temeljnijih namirnica Perriconeove dijete je losos, a preporučuje se gotovo u svakom obroku. Autor ove dijete je liječnik i znanstvenik Nicholas Perricone, koji je uočio sve benefite lososa, te na okosnici od lososa kreirao plan za zdravlje, mladolikost, ali i mršavljenje.


Komentari

Odgovori

*