Nutritivno bogata TORTA OD MRKVE s kremom iz recepta za čokoladni kolač

Visoko nutritivna torta od mrkve s kremom iz recepta za čokoladni kolač

Nutritivno bogata torta od mrkve s kremom iz recepta za čokoladni kolač

Mrkva je toliko hvaljeno povrće po svojim nutritivnim sastojcima, ali teško je dobiti djecu i nagovoriti ih da je jedu. U kolaču, posebno torti od mrkve je sasvim druga priča. Djeca obožavaju ovu tortu. U ovu tortu idu 4 veće mrkve, te kada se ispeku djelomično mijenjaju brašno, kojeg ide u znatno manjoj mjeri nego u druge torte. A to čini ovaj kolač još bogatijim i zdravijim.

Jedna mrkva prosječne veličine, može vam dati više od 50 posto dnevne potrebe za vitaminom A, bogata je vitaminom K, C, kalcijem i željezom. Dobre su za vaše oči, to je najpoznatije svojstvo koje se pripisuje mrkvi, ali obzirom da jačaju ukupni imunitet, gotovo su dobre za svaki dio tijela, te pomažu očuvanju dobrog zdravlja općenito.

Drugi bitni sastojak ovog biskvita su datulje. Neka djeca obožavaju datulje, ali djecu koju je teško pridobiti da ih jedu kao voće, nemaju problema s datuljama u kolačima. U ovom receptu datulje daju dodatnu slatkoću kolaču, a nutritivno zbog bogatstva vitamina i minerala čine ga još bogatijim.

Zbog 200 grama čokolade možda ćete pomisliti kako sve pada u vodu, međutim tamna čokolada za kuhanje je iznimno vrijedna namirnica. Najvažnije je da odaberete čokoladu za kuhanje s više od 70 posto kakaa. Istraživanja pokazuju kako kakao u prehrani pomaže koncentraciju, radnu memoriju, te općenito kognitivne sposobnosti. Također i kakao jača imunitet. A sve ovo je posebno bitno kod serviranja djeci, koji su pravi obožavatelji ove torte. Kako podupire rad živčanog sudstva, zacjeljivanje rana, te bolju funkciju mišića. Odaberete li čokoladu s preko 90 posto udjela kakaa, dodatno ćete unijeti cinka, minerala koji u tijelu ima mnogostruke zadatke.

Ovu tortu od mrkve jednostavno je pripremiti. Ali morate računati na postupak hlađenja koji traje bar 12 sati. Stoga se treba pripremiti dan ranije.

Savršen čokoladni kolač omiljeni mi je među receptima, jer zbog bogatstva okusa i teksture kreme koja se dobije ne postoji osoba kojoj se nije svidio. Budući da smo ove godine trebali uskrsno-rođendansku tortu u jednostavnijoj kućnoj verziji za mini proslavu rođendana odlučila sam se iskoristiti kremu iz čokoladnog kolača.

Za šećer je upotrijebljena fraza tamni šećer, možete upotrijebiti smeđi šećer, ali svakako bi preporučila Muscovado tamni smeđi nerafinirani šećer jer je on značajno bogatiji melasom i nutritivno neusporediv s bijelim šećerom. A dodatno kolaču daje bogatiji okus.

Kako sam dekoraciju osmislila u zečićima i mrkvicama biskvit sam napravila od mrkve.

Torta od mrkve – priprema –

Sastojci:

Biskvit:
4 mrkve
4 jaja
1 šalica tamnog šećera
1 šalica mljevenih datulja
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
2 šalice brašna
2 praška za pecivo

Krema:

500 ml l slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
1 žlica šećera

Priprema:

Umijesiti jaja i šećer mikserom da dobijete pjenastu smjesu. Dodati lagano ostale sastojke, promiješati prvo lagano ručno, a zatim mikserom na laganoj brzini, tek toliko da dobijete homogenu smjesu.

Izliti u okrugli kalup promjera 26 ili 28 cm.

Zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva, a zatim smanjiti temperaturu i peći 40 minuta na 180 stupnjeva Celzija.

Kremu pripremate po kremi iz recepta za Savršen čokoladni kolač (detaljnije upute pronađite ispod na linku)

Slatko vrhnje sa žlicom šećera zagrijati na vatri, potom dodavati izlomljenu čokoladu i miješati dok ne proključa. Skinuti s vatre i nastaviti miješati dok se smjesa potpuno ne ujednači, odnosno čokolada ne otopi. Pustiti da se krema još malo hladi uz miješanje. Nakon toga preliti preko još toplog biskvita.

Ostavite tortu da se ohladi u hladnjaku preko noći, a sutradan dekorirati.

Mrkve za dekoraciju napravljene su tako da je dodano nekoliko kapi vode i nekoliko kapi tekuće boje u šećer u prahu, te je smjesa oblikovana rukama, da se dobiju oblici slični mrkvama i salati.


Komentari

Odgovori

*