Koliko se dugo mogu čuvati kolači u frižideru i na sobnoj temperaturi

Koliko se dugo mogu čuvati kolači u frižideru

Koliko se dugo mogu čuvati kolači u frižideru i na sobnoj temperaturi

Kod kupovnih kolača na njima je naveden rok uporabe i način čuvanja. No, što je s kolačima i keksima koji se rade kod kuće? Koliko dugo takvi kolači i torte mogu stajati u frižideru, odnosno koliko mogu tada trajati? Bez obzira da li se radilo o zimskim ili ljetnim mjesecima, kako znati koliko se mogu čuvati kolači. Ovo pitanje je posebno povlači kada se rade veće količine suhih kolača, no, pojavljuje se i kod kremastih kolača. Uobičajeno se za blagdane rade veće količine kolača, breskvice, čupavaci, mađarice, oblatni, šape… te se postavlja pitanje koliko onda čupavci, mađarice, breskvice mogu stajati. Ispod donosimo koliko mogu trajati suhi sitni kolači i keksi, koliko se može čuvati cheescake, te koliko torte i kolači s kremama, kao i kako ih ja najbolje čuvati.

Koliko dugo se domaći kolači mogu čuvati na sobnoj temperaturi i u frižideru?

Kao prvo bitan je način čuvanja. U većini slučajeva bit će preporuka da se kolači mogu čuvati DO određenog broja dana. Kako bi to bilo tako potrebno ih je pravilno čuvati.

Kako čuvati kolače?

Kako bi kolači što duže bili svježi i kako biste ih mogli duže koristiti potrebno ih je dobro zatvoriti u zdjeli, odnosno omotati plastičnom folijom. Plastična folija je dobar izbor jer najbolje čuva kolače od isušivanja. Plastična zvona koja se zatvaraju su također dobar izbor za čuvanje torti i sličnih kolača.

Koliko čuvati kolače?

Koliko dugo možemo čuvati kolače na sobnoj temperaturi, ali i u frižideru i zamrzivaču, ovisi da li imamo suhe kolače i kekse, pečene kolače bez kreme ili kolače s glazurom ili kremom od maslaca, vrhnja ili šlaga.

Osnovno je pravilo da se kolač može čuvati onoliko koliko se može čuvati najosjetljiviji sastojak kolača.

Dakle, kolače ne treba gledati samo po tipu kolača, nego po sastojcima. Keksi se općenito mogu čuvati duže, ali ako su punjeni kremom od jaja, tada se mogu čuvati koliko se mogu čuvati kolači s kremom od jaja.

Domaći kolači se mogu u pravilu čuvati 1 do 2 dana na sobnoj temperaturi.

Vodite računa o tome da ne mogu jednako trajati pečeni kolači i kolači s glazurom ili kremom od margarina, maslaca, jaja, vrhnja i slično.

Domaći kolači s kremom koji sadrže kremu ili glazuru od maslaca, jaja ili vrhnja bi se trebali čuvati cijelo vrijeme u frižideru, a minimalno na sobnoj temperaturi.

Ovisno o sastojcima dobro zatvoreni i spremljeni u frižider kolači koji nemaju osjetljivu kremu se mogu čuvati do 7 dana u frižideru.

Domaće kolače možete i zamrznuti. Dobro ih upakirajte te tako zamrznute možete čuvati u zamrzivaču do 4 do 5 mjeseci.

Zamrznuti domaći kolači se mogu čuvati do 4 – 5 mjeseci.

Koliko dugo se mogu čuvati kolači s KREMOM OD SIRA u frižideru i na sobnoj temperaturi?

Kolači s kremom od sira poput Cheesecake-a se mogu čuvati do 7 dana u frižideru. No, to je prilično varijabilno, s obzirom da je najbitniji element koliko ste dugo držali kolač na sobnoj temperaturi. Kolači sa kremom od sira se ne bi trebali držati na sobnoj temperaturi duže od dva sata. U tom slučaju ne vrijedi pravilo koliko ih možete čuvati u frižideru. Vodite računa o tome da kolač odmah stavljati u frižider.

Kolač s kremom od sira možete smrznuti. Kolači s kremom od sira poput Cheesecake-a mogu biti u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Koliko dugo se mogu čuvati kolači s KREMAMA u frižideru i na sobnoj temperaturi?

Kolači s kremama se mogu čuvati dva do tri dana u frižideru.

Koliko dugo se mogu čuvati TORTE u frižideru i na sobnoj temperaturi?

Često je pitanje koliko torta može stajati u frižideru? No, odgovor na to koliko torta može stajati u frižideru ovisi o sastojcima.

Torte s različitim kremama se također trebaju čuvati u frižideru i mogu se čuvati 2 do 3 dana.

Koliko se dugo mogu čuvati ČOKOLADNI kolači u frižideru i na sobnoj temperaturi?

Čokoladni kolači kao i općenito kolači se mogu čuvati na 1 do 2 dana na sobnoj temperaturi, dobro zatvoreni odnosno zamotani u plastičnu foliju.

Nije isto da li se radi o čokaldnom kolaču kojima osjetljivu kremu ili o čokoladnom kolaču poput mađarice ili čupavaca.

Ukoliko čokoladni kolač ima kremu ili glazuru od namirnica poput jaja, maslaca, vrhnja i slično, tada ga je potrebno cijelo vrijeme čuvati u frižideru.
U frižideru čokoladni kolači mogu trajati (ako su dobro zamotani plastičnom folijom) do 7 dana.

Čokoladne kolače možete također zamrznuti, te dobro zatvoreni u plastičnu vrećicu odnosno omotani plastičnom folijom mogu se čuvati u frižideru do 4 mjeseca.

Koliko se dugo mogu čuvati KEKSI i SUHI KOAČI u frižideru i na sobnoj temperaturi?

Keksi i suhi kolači uglavnom imaju nešto duži rok trajanja. I u ovom slučaju čuvanje će ovisiti o načinu pripreme i sastojcima kao i načinu čuvanja. I kod takvih kolača trajanje ovisi o sastojcima, no, uglavnom se suhi, sitni kolače rade od sastojaka i na način da mogu nešto duže trajati.

Kako bi se keksi i suhi kolači mogli što duže čuvati potrebno ih je zatvoriti u kutiju koja će biti dobro termički zatvorena.

Na sobnoj temperaturi dobro pečeni i pravilno zapakirani keksi i suhi kolači mogu trajati do dva tjedna.

Keksi i suhi kolači koji sadrže kremu, punjeni su ili ukrašeni kremom koja sadrži jaja, maslac, vrhnje, sir i slično, mogu trajati do 3 dana. Keksi punjeni nekom trajnijom kremom npr od čokolade i slino mogu trajati do 5 dana ukoliko ste ih spremili u frižider. Njih bi trebalo cijelo vrijeme čuvati u frižideru.

Kekse i suhe kolače možete i zamrznuti. U tom će slučaju trajati dulje. U zamrzivaču keksi i suhi kolači mogu trajati d 6 mjeseci.

Vezano:

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak i optimalna temperatura

Na koliko stupnjeva držati frižider 


Komentari

Odgovori

*